Teraz jest środa, 7 maja 2025, 00:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 13:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Moim zdaniem kluczowa jest sedymentacja a potem strącanie tanin przez PVPP. Już dawka 0,5g/10 litrów mocno usuwa goryczkę - a do białych można stosować nawet do 7g/10l.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 14:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Canin napisał(a):
Moim zdaniem kluczowa jest sedymentacja a potem strącanie tanin przez PVPP. Już dawka 0,5g/10 litrów mocno usuwa goryczkę - a do białych można stosować nawet do 7g/10l.

I pewnie masz rację ? Nie wiem ,bo nie musiałem nigdy usuwać goryczki :D
Mnie interesuje to dlaczego niektórzy narzekają na goryczkę w solarisie i johanniterze a o innych odmianach jakby nieco mniej , lub wcale?
A także to, aby nie było konieczności usuwania goryczki :!: :idea:
Edit:
Czy ktoś już natrafił (w sklepie, na degustacjach, promocjach itp) na polskie wino z solarisa które by miało goryczkę ?
O johannitera nie pytam bo to jeszcze mało popularna w Polsce odmiana.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 14:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Ja tylko u siebi mogę potwierdzić wyraźną goryczkę w skórkach Johannitera. Do wina nie przeszło. NIe wiem też, czy ten rok jest wyjątkowy, bo to jego pierwsze u mnie owocowanie. Za to wyjątkowe na pewno było w tym roku wybarwienie Pinot Gris, który pod koniec zbierania, gdy już pomału ciemniało, nie różnił się wiele w kolorze od Ronda.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 15:05 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
dziadek2 napisał(a):
Może gleba, czy nawożenie też jakoś wpływa na pojawiającą się goryczkę, no i czy wszystkie polifenole mają goryczkowy smak :)

Odpada, bo gleby nie zmieniłem, a w zeszłym roku goryczki ani śladu.
Myślę że to polifenole.
Mój Solaris po niewielkim dodatku Jutrzenki jest już krystalicznie czysty.
Właśnie jestem po małej degustacji, barwa słomkowa do żółtawej i przyznam że goryczka niemal ustąpiła, pozostało tylko takie lekko goryczkowe zakończenie, a i to myślę że się zmieni po dokwaszeniu. W tej chwili to taka kwasowość że nie wiadomo czy to wino.
Ale i tak zrobię mały test na jednym balonie z PVPP, i jak porównam to zdam relację.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 15:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
AMELIE,
moją myślą przewodnią jest - jak zrobić dobre białe wino (bez goryczki) a nie w jaki sposób usuwać goryczkę z wina :mrgreen:
Jeżeli już jest ta goryczka to oczywiście trzeba temu jakoś też zaradzić, ale to ostateczność.
Czy ta goryczka to jest domena tylko polskich winiarzy ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 16:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Czy ktoś już natrafił (w sklepie, na degustacjach, promocjach itp) na polskie wino z solarisa które by miało goryczkę ?

Zbyszku, piłem już Solarisa z gorzkim finiszem, piłem też młodego Solarisa z tą przypadłością a po roku nie było śladu po goryczce.
Swojego robię pierwszy raz w tym roku, ale z dodatkiem Muscarisa.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 20:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Czy ktoś już natrafił (w sklepie, na degustacjach, promocjach itp) na polskie wino z solarisa które by miało goryczkę ?

Zbyszku, piłem już Solarisa z gorzkim finiszem, piłem też młodego Solarisa z tą przypadłością a po roku nie było śladu po goryczce.
Swojego robię pierwszy raz w tym roku, ale z dodatkiem Muscarisa.

Romanie, czy to były wina "Solero 2013" lub "Solero 2012" z Winnicy Solaris ?
Opis wina na ich stronie:
"Gęste, aromatyczne i nasycone wino białe powstałe ze szczepu Solaris. Dominują w nim nuty cytrusowe:
Pomarańcza, limonka i grapefruit. Są też banany i miód lipowy z subtelnym, typowym dla tego szczepu
goryczkowym finiszem. Zbiór ? 10 września 2013, alkohol ? 13,5%, kwasowość - 6 g/l, cukier resztkowy ? 5,3 g/l,
Wino uzyskało znak jakości MPW "

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 21:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Wg mnie wczesna pora zbioru (ranek) i szybki przerób może mieć kluczowe znaczenie!! Zbiór w słoneczne południe (a zwykle taki dzień się wybiera) może wyzwala goryczkę, która pozostaje w soku!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 21:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Waldek, jak się uda to wybiera się ranek bez mgły czy rosy, ale chodzi o temperaturę raczej z innych względów - bezpieczniej przerabiać w niższej.

Cytuj:
czy to były wina ....

Nie Zbyszku, ale sam widzisz, że jest jakaś powtarzalność tej przypadłości - może błędem jest jak jej brakuje :lol:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 21:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
heavy napisał(a):
Wg mnie wczesna pora zbioru (ranek). Zbiór w słoneczne południe ... może wyzwala goryczkę, która pozostaje w soku!!

Tak i jeszcze musi kogut piać i księżyc świecić.

Ilość polifenoli jest związana z odmianą. Jak pozwolimy jeszcze na ich koncentrację przez wystawienie na słońce to goryczka od nich MOŻE ale nie musi pojawić się w winie. Z tego powodu każda odmiana wymaga innego traktowania. Nie ma uniwersalnego przepisu na wino białe.
Z Solarisem i Johanniterem, który w innych krajach prawie nie występuje musimy sobie radzić sami. Nie można za długo macerować skórek, bo to w nich są polifenole. Nie można rozdrabniać owoców na dżem, trzeba delikatnie. Sedymentacja to podstawa, nie można jej pominąć, im dokładniejsza tym lepiej. W dojrzewającym winie goryczka maleje bo część polifenoli wypada jako osad.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 22:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kilis napisał(a):
heavy napisał(a):
Wg mnie wczesna pora zbioru (ranek). Zbiór w słoneczne południe ... może wyzwala goryczkę, która pozostaje w soku!!

Tak i jeszcze musi kogut piać i księżyc świecić.

Ilość polifenoli jest związana z odmianą. Jak pozwolimy jeszcze na ich koncentrację przez wystawienie na słońce to goryczka od nich MOŻE ale nie musi pojawić się w winie. Z tego powodu każda odmiana wymaga innego traktowania. Nie ma uniwersalnego przepisu na wino białe.
Z Solarisem i Johanniterem, który w innych krajach prawie nie występuje musimy sobie radzić sami. Nie można za długo macerować skórek, bo to w nich są polifenole. Nie można rozdrabniać owoców na dżem, trzeba delikatnie. Sedymentacja to podstawa, nie można jej pominąć, im dokładniejsza tym lepiej. W dojrzewającym winie goryczka maleje bo część polifenoli wypada jako osad.


Potwierdzasz to co próbuję (może nieudolnie) przekazać!! :thumbup:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 22:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
kilis napisał(a):
...Sedymentacja to podstawa, nie można jej pominąć, im dokładniejsza tym lepiej....
Po tym mi coś do głowy wpadło.
AMELIE napisał(a):
...w zeszłym roku goryczki ani śladu...
Czy w zeszłym roku sedymentacja też trwała tak długo jak w tym?
Być może tutaj tkwi problem.
Trzeba zrobić sedymentację jak najdokładniejszą to fakt ale możliwe, że musi ona być także jak najkrótsza.
Czasem kosztem super dokładności lepiej zlać znad tego osadu wcześniej.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 22:40 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 158
Lokalizacja: Radom
W tym roku moszcz z prasy powędrował do chłodni, 5-6 stopni, na 24 godziny. Wydaje mi się że jest znacznie lepiej z goryczką niż w tamtym roku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 22:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Kolega Amelie też trzymał w chłodni ale z tego co wiem sporo dłużej.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 23:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Powoli wnioski się nasuwają!!!
1.poranne godziny zbioru
2.odpowiednie prasowanie (odpowiednia odległość wałków zgniatających)
3. krótka sendymentacja (u mnie ok 5 godzin)
4. szybkie zlanie znad osadu

Co jeszcze????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO