Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 12:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 08:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Trzeba zrobić dobrą sedymentację, to zmniejsza goryczkę w Solarisie.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2016, 11:05 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 listopada 2007, 01:00
Posty: 68
Lokalizacja: Świdnica/Winnica OTOK
Jeśli ktoś ma opory do stosowania PVPP, to z doświadczenia wiem że goryczka może się zmniejszyć po przelaniu otwartym strumieniem w połączeniu z siarkowaniem . Należy tylko uważać na możliwość utlenienia jak również na to że nadmierne wartości SO2 mogą potęgować uczucie goryczki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 09:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
ZbyszekTW napisał(a):
Trzeba zrobić dobrą sedymentację, to zmniejsza goryczkę w Solarisie.

Potwierdzam. Różnica poziomu goryczki w winach białych i różowych - sedymentowanych i nie sedymentowanych jest ogromna. Nigdy nie chciało mi się robić sedymentacji - ale jest ona nieodzowna, jak się chce rozbić dobre wina.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 15:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Nie stawiał bym znaku równości pomiędzy wino bez sedymentacji z goryczką to złe wino, a wino z sedymentacją bez goryczki to dobre wino

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 13:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
Czy goryczka w winie może pojawić się w trakcie przebywania w butli?
Na przykład przez dodanie wiórów dębowych albo przez zbyt późne zlanie znad osadu albo...?

Wino z Regenta. Dwa tygodnie temu przy próbie goryczki nie zauważyłem a teraz wyczuwalna, może nie straszna ale mi się nie podoba.

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 14:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Jeżeli dodałeś wióry to goryczka ma prawo się pojawić.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 23:19 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
A da się to jakoś zmniejszyć?

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 23:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Chyba jedynie rozcieńczyć.
Z drewnem trzeba ostrożnie . Lepiej mniej niż więcej.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 17:44 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 20 czerwca 2017, 13:50
Posty: 5
Lokalizacja: Bo
Moze grad stlukł ktorys szczep, moze grona poparzone byly sloncem , a moze zgniotles pestki i masz goryczke...

-- wtorek, 20 czerwca 2017, 17:44 --

A nie jak tu pisza wiura debowe...dodaja proszek drzewny by nadac zapach, takie oszukanie tanie ,ze niby to w beczce frewnianej moglo lezec...wszystko ma swoje proporcje oczywiscie ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 września 2017, 18:21 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
No to mam... Johanitter i Solaris to główne odmiany u mnie! Sadzonki, to fakt. Z tego co napisaliście to Solarisa da się dobrze zrobić, ale Johanitterem postraszyliście. Chociać w sumie piłem od Turnau, chyba półwytrawnego i GORYCZKI ZERO, wręcz był SŁODKI! tego się będę trzymał... :D

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 września 2017, 20:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zrobiłem już kilka Johanniterów i żadnej goryczki nie było.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 września 2017, 20:39 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
VK jesteś w stanie wysłać próbki, tak z 10 litrów? :D
Żarcik. W takim razie będziemy w kontakcie... Będę pytał w przyszłym roku, chociaż łoza nie będzie specjalnie gruba, więc z owocowaniem narazie niewiadoma.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO