Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 19:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 21:35 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Najtańszym i najbardziej dostępnym i miejmy zadzieje wystarczającym sposobem będzie zastosowanie żelatyny.
Nic nie szkodzi spróbować, lepiej pić wino bez goryczki :) .
O wynikach nie omieszkam napisać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 21:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
kilis napisał(a):
Można się ich pozbyć przy pomocy PVPP, ale to raczej droga impreza.

https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search
Może Ktoś zechce lepiej przetłumaczyć :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 22:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Tu jest dawkowanie: https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 14:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ja w swoim solarisie jakoś tej goryczki nie wyczuwam, pomimo upalnego lata i długiego trzymania na krzakach!!!
Może to klon????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 19:02 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Albo prażenie gron na słońcu, Kilis o tym pisał, a ten rok był upalny, i w dodatku coś mnie naszło i końcem sierpnia oberwałem troszkę liści.

Chociaż wiesz skąd się wzięła, tylko po co w tym pomagałeś :)
Mój goryczkowo - gorzki muskat odeski był właśnie silnie sponiewierany przez słońce i dodatkowo za wcześnie zebrany, goryczka później złagodniała, ale do końca była wyczuwalna.


To nie tak że zdarłem wszystkie liście, lekko przerzedziłem i to głównie od zachodu, ale niektóre grona, powtarzam niektóre były wystawione na słońce.
Z goryczką aż tak strasznej tragedii nie ma, widzę już że na etapie klarowania łagodnieje, a i wino ma za mało kwasów przez co jest bardziej uwypuklona. Ale ogólnie jest, i ją wyczuwam.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 11:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ja co roku obrywam wszystkie liście poniżej grona!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 12:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Waldek, ale słonko od dołu nie świeci, jeszcze nie spotkałem "opalenizny" jagód od dołu :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 12:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
dziadek2 napisał(a):
Waldek, ale słonko od dołu nie świeci, jeszcze nie spotkałem "opalenizny" jagód od dołu :)

Nie świeci też pionowo z góry (to nie równik) tylko z boku i jak się oberwie dolne liście to grona są ładnie odsłonięte.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 13:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Waldek, wstaw jakieś grono Solarisa z piękną opalenizną, bo na razie nie wiem czy o tym samym myślimy i piszemy.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 13:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Mi chodzi tylko o to, że jak oberwiemy dolne liście to grono jest bardziej wystawione na słońce.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 15:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
heavy napisał(a):
Ja co roku obrywam wszystkie liście poniżej grona!!!

Oberwanie liści poniżej gron nie odsłania gron!
Wspólnymi siłami próbujemy się dowiedzieć skąd się bierze goryczka w białych winach a w szczególności w solarisie.Wiele osób podejrzewa ,że powodem jest wystawienie gron na działanie słońca (opalenizna na skórkach). Być może ,że właśnie solaris tak niekorzystnie reaguje na nadmiar słońca ?
Jeżeli w Twoich winach z solarisa nie ma tej goryczki to potwierdza to tylko to, że gron solarisa nie należy odsłaniać obrywając zbyt dużo liści naprzeciwko i powyżej gron.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 15:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ja mogę tylko stwierdzić że masa smaku goryczki jest w osadzie - wino wraz z klarowaniem traci goryczkę. I nie ma tu wprost zależności że sklarowanie wina prowadzi do spadku goryczki o 3/4 czy połowę. Jedne wina tracą goryczkę bardziej a inne mniej. Tak więc nie należy oceniać goryczki przed sklarowaniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 16:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Dokładnie, zawsze najbardziej goryczkowe są przefermentowane osady po sedymentacji, nawet po wyklarowaniu :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 16:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dziadek2 napisał(a):
Dokładnie, zawsze najbardziej goryczkowe są przefermentowane osady po sedymentacji, nawet po wyklarowaniu :)

Przyznaję ,że tego nie wiem. Nigdy jeszcze nie przeprowadzałem sedymentacji. Białe wina zlewam jak najszybciej z nad osadu, gdy tylko drożdże przerobią cukier i z klarowaniem też nie miałem kłopotów. A jak do tej pory nie miałem goryczki we winie :D. Liści nie obrywam z lenistwa. W tym roku ok. 10% gron solarisa miało na jagodach opaleniznę. Na odmianie Bianca opalenizna od słońca występuje praktycznie na ok.80% gron, bo liści wokół gron mało a mimo tego żadnej goryczki nie wyczuwam przy konsumpcji ani też we winie ?!
Taką goryczkę zauważyłem we winie z sauvignon blanc o czym napisałem kilka postów wcześniej.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 18:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Goryczka to kwestia przede wszystkim odmiany. Solaris ma sporo polifenoli, Johanniter jeszcze więcej. Innych odmian białych nie znam pod tym względem. Wystarczy porzuć skórkę takiego dojrzałego. Jest bardzo gorzka. Jeśli zmielimy to i nie zrobimy sedymentacji to przejdzie wina. Te utlenione wytrącą się po fermentacji z osadem, część jednak zostanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO