Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 12:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 20:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Zobaczymy czy Polacy na północnym wschodzie też robią bez goryczki...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 20:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
zbyszekB napisał(a):
michal278 napisał(a):
Chyba przeskanuje swoje mapy. A co mają powiedzieć Estończycy..

Estończycy,Finowie, Szwedzi,Polacy na Zachodnim Pomorzu sadzą solarisa i robią wino wytrawne bez goryczki :mrgreen:


Potwierdzam... Polacy na Pomorzu Zachodnim sadzą i robią wino z solarisa bez goryczki!!! :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 22:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Ja także potwierdzam

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2015, 13:14 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 31 stycznia 2013, 11:28
Posty: 61
Lokalizacja: Czeremcha
michal278 napisał(a):
Zobaczymy czy Polacy na północnym wschodzie też robią bez goryczki...


Piłem Solarisa z Białegostoku (Wacka) i był bez goryczki, piłem również z Podkarpacia z goryczką. Wacek bardzo delikatnie tłoczył owoce może dlatego jego Solaris był lepszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2015, 13:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Ja mówię jeszcze bardziej o północy. W polskim biegunie zimna


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 13:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
michal278 napisał(a):
Kol. Suszi co do ilości polifenoli itd - książki Lisek, Roman Myśliwiec. Trudno powiedzieć jak się to ma do polskich warunków, Lisek pisze że wręcz trzeba to zbadać- " Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej". Nie mówię o wykoszeniu przymrozkami pąków, czy też innych ekstremalnych sprawach. Krzew rośnie do połowy czerwca, potem przybiera na grubości no i owocuje. Po to podaje się fazy roślin, nawet środki ochrony przecież stosuje się do tych faz. Słowa o tym że tylko 6 tygodni średnio jest ważne pochodzi z kilku książek o winie, nawet Parker o tym wpomina. Solaris średnio nadaje się do leżakowanie tak w ogóle.
Nie lubie takiego generalizowania, a w dodatku w tym wypadku kompletnie nie rozumiem takiego podejścia: czyli, że jest jakaś magiczna liczba 6 tygodni licząc w tył! od zbioru i to one decydują o jakości materiału na wino. Są odmiany bardzo wczesne np. Solaris i bardzo późne np. C. Sauvignon (czy z naszego podwórka Riesling). Rozumiem, że te sześć tygodni w obu przypadkach jest takie same tylko przesunięte o miesiąc? Co w ogóle znaczy ten przedział 6 tygodni, że ja wtedy mam być jakoś bardziej czujny? Czy też może, że jak we wrześniu pada i nie ma słońca to wino będzie kompletna kaszana? Możesz rozwinąć swoją myśl czy też wspomnianego Parkera?

Cytuje zdanie z książki Oz Clarka: "Cabernet Sauvignon changing colour at veraison; this marks the beginnig of ripening and occurs about 50 - 70 days after flowering." Czyli między kwitnieniem tej odmiany, a pierwszą zmianą koloru mija od 7 do 10 tygodni w zależności np. od przebiegu pogody. Przecież to jest czas który absolutnie nie zahacza w przypadku tej odmiany o te 6 tygodni do zbioru, a przecież determinuje chociażby ilość plonu na wino. Dla mnie informacja o wystąpieniu veraison dla danej odmiany jest bardzo cenna: 1. od razu wiem, że ta konkretna odmiana u mnie nie dojrzeje i nie da z tego powodu dobrego wina, 2. wiem, że w tym czasie muszę uważać u tej odmiany na pierwsze oznaki infekcji mączniaka prawdziwego co by prysnąć środkiem zasadowym, a po tygodniu poprawić siarką, 3. a przede wszystkim, wiem jak w danym roku szybko przebiegał wzrost jagód oraz już w tym momencie (veraison) mniej więcej wiem czy zrobię wino różowe czy czerwone, bo wiem ile czasu zostało do końca września, czyli czy jest szansa na uzbieranie np 6 tygodni dobrej pogody dla Leona M. na dochodzenie jagód.

p.s. Gdyby krzew rósł u mnie do połowy czerwca to by rósł 2-3 tygodnie, bo mi krzewy startują pod koniec maja. ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2015, 01:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Są to czasy przybliżone. Ja dopiero się uczę i czas pokaże. Mi chodziło o to że nie wiosna czy cały rok determinuje jagody winogrona tylko ileś tam (średnio 6 tygodni ) przed zbiorem smak aromat kwas czy cukru. Owszem każda odmiana czy też późny zbiór (wino lodowe, slomkowe) daje inny smak. Jeszcze raz wino to gleba, odmiana, technologia, słońce, drożdże no i czas.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2015, 20:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
michal278 napisał(a):
Są to czasy przybliżone. Ja dopiero się uczę i czas pokaże. Mi chodziło o to że nie wiosna czy cały rok determinuje jagody winogrona tylko ileś tam (średnio 6 tygodni ) przed zbiorem smak aromat kwas czy cukru. Owszem każda odmiana czy też późny zbiór (wino lodowe, slomkowe) daje inny smak. Jeszcze raz wino to gleba, odmiana, technologia, słońce, drożdże no i czas.


Zacząłem przycinanie, a to również ma znaczenie na efekt końcowy!!!!!!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2015, 20:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Właśnie, czy prowadzenie krzewu ma wpływ na ilość związków w winie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2015, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
michal278 napisał(a):
Właśnie, czy prowadzenie krzewu ma wpływ na ilość związków w winie ?


To bardzo istotne!!!! Dobór prowadzenia krzewu do siedliska to podstawa!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2015, 21:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
heavy napisał(a):
Zacząłem przycinanie, a to również ma znaczenie na efekt końcowy!!!!!!!!!

Forma tak a termin cięcia? Czy nie zacząłeś zbyt wcześnie?
U mnie prognozują za kilka dni kilkunastostopniowe mrozy w nocy,
ale i tak, niezależnie od przebiegu pogody planuję ciąć dopiero na przedwiośniu.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2015, 23:01 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Nie włączam się do dyskusji ale znalazłem coś co było tu poruszane.
Cytuj:
Györgykovács wyznaje bardzo tradycyjną, nieinterwencyjną koncepcję winiarstwa: najpierw uzyskać możliwie najlepsze winogrona, a następnie jak najmniej stracić z tej jakości podczas procesu ich przerobu i winifikacji. Już podczas dojrzewania odbywa się staranna selekcja winogron w winnicy ? każdego dnia Imre i Gyöngyi osobiście przeglądają grono za gronem i usuwają dosłownie każdą nadgniłą, czy uszkodzoną jagodę. Nie stosuje się natomiast żadnych ?zielonych zbiorów?, które mogłyby zaburzyć naturalną równowagę krzewów. Winogrona są zbierana w stosunkowo chłodnej temperaturze, z reguły wcześnie rano (najpóźniej do godziny dziesiątej), aby nie dopuścić do oksydacji i zachować ich świeży aromat.


A tu cały tekst http://www.winologia.pl/teksty_gyorgykovacs.htm
Pozdrawiam Jacek

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2015, 22:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
zbyszekB napisał(a):
Dzisiaj rozlewałem część młodego wina z większościowym udziałem solarisa
Nie ma w tym winie goryczki. Wino całkowicie wyklarowane i bez osadu.
Ostatnie pomiary: 2/11/2015; -2Blg; kwasy 7,1 g/l; pH 3,39
Wino do szybkiego spożycia (za 20-25 zł), aromaty i smaki owocowe.


Tzn....butelkowałeś??? Myślisz,że się już ostatecznie "ułożyło"???
Też się zastanawiam, super klarowne, smak ok, ale czy gotowe do butelkowania????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2016, 18:45 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Witam

Wczoraj zlewałem wino znad osadu.
Balon stoi w nieogrzewanym pokoju. Wytrącił się już kamień winny.
Goryczka bez dodatkowych zabiegów spadła do akceptowalnego smakowo poziomu.
Pozdrawiam
Rafał


Rafal76 napisał(a):
Witam
Nastawiłem wino z soku białych winogron, w zasadzie była to zbieranina:
Hibernal, Bianka, Seyval, Aurora, Silaris, MO.
Maceracja trwała w zasadzie tylko w czasie od zgniecenia siarkowanych winogron do prasowania.
Solaris oczywiście długo przetrzymany na krzakach, MO tylko z jednego krzaka.
Po miesiącu fermentacji w nieogrzewanym pokoju zlałem znad osadu i stwierdzam, że w winie jest goryczka. Czy jest jakiś sposób, by się jej pozbyć.
Pozdrawiam
Rafał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 20:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Smutna wiadomość dla uprawców odmian Solaris i Johanniter :wink:
Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) wina z w/w odmian w warunkach frankojęzycznej Szwajcarii
wykazują w większości wyraźną goryczkę; szczególnie odmiana Solaris. O takie informacje uzupełniłem już opisy tych odmian na WIKI.
Jest nadzieja jednak ,że w chłodniejszym klimacie ta goryczka będzie mniejsza lub nie będzie jej wcale :?: :!: :idea:
Dotychczasowe obserwacje w Polsce na to wskazują.
(wymagane dalsze obserwacje i informacje w tym temacie :idea: )

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO