Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 04:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 11:18 
Ekspert
Ekspert

W Polsce nie mamy problemu z światłem, mamy wyższą świetlność niż Włochy, bo jesteśmy bliżej bieguna. Problem jest z temperaturą. Zależność światło/temperatura jest istotną różnicą! Nie udawajmy, że mamy klimat jak południowe kraje winiarskie!

Bywam także we Włoszech i wiem, że u nich pod koniec sierpnia C. Sauvignon jest tak dojrzały, że jeśli u nas byłby tak dojrzawy w październiku to byśmy go zbierali z zachwytem, a tam on jeszcze powisi dwa miechy. Sam nie mogłem uwierzyć, że dojrzały rumiany Solaris może wprowadzać do wina goryczke, albo że wyciskanie Solarisa wraz z szypółkami może tą goryczkę eliminować. Wiemy także, że Jutrzenka ma tyle polifenoli co czerwony Pinot, a problemów z goryczką brak. Jesteśmy zafiksowani - Każdy Włoch powie: żeby nie mieć goryczki w winie trzeba wyciskać zmielony odszypółkowany i kompletnie dojrzały towar z dojrzałymi pestkami. A sprawa jest bardziej skomplikowana właśnie ze względu na różny klimat. OBOJE czyli i Włoch i @kilis mają rację: 1. Solaris jest dojrzały nie koniecznie wtedy jak ma rumieńce na jagodach od operującego zbyt wysoko i zbyt długo słońca. 2. Lepiej wyciskać Solarisa z szypułkami niż mielić/siekać jego jagody (a najlepiej wyciskać jagody w całości bez szypułek). 3. Należy dobrać odmianę do swojego siedliska: jak Komuś dojrzewa co roku Riesling to po co ma sadzić Solarisa? jak komuś Solaris zaczyna dochodzić dopiero we wrześniu to po co ma sadzić co innego? 4. Na południu Hiszpanii nie sprawdził się C. Sauvignon jest za wczesny - trzeba by go było zbierać wcześniej niż resztę lokalnych odmian co jest nieekonomiczne, w dodatku smaki wina nie typowe.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 12:06 
Ekspert
Ekspert

Jedno jest pewne... nie miałem i nie mam żadnej goryczki w winie z solarisa!!!!
Z tego wynika, że wszystko robię prawidłowo, a owoce trzymam na krzakach do pełnej dojrzałości.
Więc, ci co mają goryczkę coś po drodze knocą (pewnie nieświadomie).

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 12:59 
Ekspert
Ekspert

michal278 napisał(a):
Smak jagód to tylko 4-6 tygodnie przed zbiorem. Dużo ludzi uważa, iż ważny jest cały rok, to nie prawda. Wino to odmiana, słońce, gleba, technologia wyrobu. Wszystko to ma znaczenie dla końcowego efektu. Podam ciekawy przyklad innej rośliny. Czy wiecie, że tytoń sadzi się tylko w pewnych specyficznych warunkach? Ma w dzień być jak najcieplej, w nocy jak najmrożniej? Tylko wtedy ma najwięcej nikotyny i innych aromatów. Winogrona to taka roślina której smak jagód zależy też od ziemi. Temu wino z CS ma tysiące różnych smaków w zależności skąd pochodzi. Co do wpływu słońca - usunięcie części liści by wyeksponować grona zwiększa o 30-50% związków aromatycznych. Być może Solaris bez odkrywania ma ich już za dużo? Ja też nie spotkałem się z okrywaniem winogron - Włochy, Francja, Chorwacja, Czechy. Ale tam są inne odmiany. Czy kolegom w tych samych warunkach inne odmiany jasne też bywają gorzkie?
To fakt! dużo ludzi uważa, iż ważny jest cały rok, ja też :D np. jak przyjdzie przymrozek pod koniec maja i ubije wszystko - to ma to zdecydowany wpływ na smak owoców - jest wtedy taki pusty ;). Wiele związków aromatycznych światło rozkłada, skąd ta wiedza, że: "usunięcie części liści by wyeksponować grona zwiększa o 30-50% związków aromatycznych." może jakieś źródło, bo raczej w amatorskich warunkach trudno to pomierzyć. Wydaje mi się, że pomyliłeś związki aromatyczne z związkami barwiącymi.
p.s. Solaris akurat nie specjalnie aromatyczne wina daje, w moim odczuciu dobrze zrobiony jest rześki cytrusowy, chyba właśnie przez goryczkę w smaku wydaje nam się czasem grejpfrutowy. W wyniku leżakowania świeże aromaty wraz z goryczą słabną.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 13:51 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
Jedno jest pewne... nie miałem i nie mam żadnej goryczki w winie z solarisa!!!!

To jedynie może potwierdzić tezę o związku goryczki z ekspozycją na słońce. Gdyż północny zachód Polski to region o najniższym usłonecznieniu. Wspominałeś kiedyś, gdzieś, że nie wychodzą Ci czerwone wina i może to nie kwestia że coś knocisz, a to że ciemne odmiany wymagają (i znoszą) wyższego nasłonecznienia. Lubelszczyzna i Podlasie to obszar o najwyższym usłonecznieniu i coraz częściej zdarzają się u mnie poparzenia na jasnych owocach, czego nigdy nie zaobserwowałem na ciemnych odmianach.
Może być podobnie z Solarisem jak z deserowym Timurem, który na żyznej glebie i z wyeksponowanymi gronami na silne słońce skórkę ma gorzką a nawet cierpką, a w innych warunkach owej goryczy może nie być w ogóle.

Natomiast ciemny Sfinks na którego wiele osób narzeka że jest niesłodki, bez smaku, u mnie po rozsądnej i niezbędnej redukcji jest wyborny i rozchwytywany w pierwszej kolejności. Podejrzewam że u Ciebie Waldku byłby niezjadliwy nawet w październiku.

Też uważam że smak owoców, a co za tym idzie na smak wina, wpływa tak wiele czynników, że ta sama odmiana w odmiennych warunkach i uprawie, może dać owoce bardzo różniące się zarówno smakiem, wyglądem, parametrami i terminem dojrzewania.

suszi napisał(a):
W Polsce nie mamy problemu z światłem, mamy wyższą świetlność niż Włochy, bo jesteśmy bliżej bieguna
:problem: Myślałem że latem to im bliżej Zwrotnika Raka, tym więcej słońca?

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 14:32 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
suszi napisał(a):
W Polsce nie mamy problemu z światłem, mamy wyższą świetlność niż Włochy, bo jesteśmy bliżej bieguna
:problem: Myślałem że latem to im bliżej Zwrotnika Raka, tym więcej słońca?
:? Chodzi mi o czas ekspozycji roślin na światło! Na półkuli północnej w lecie długość dnia wydłuża się wraz z przesuwaniem się na północ. To dlatego na biegunie w ogóle słońce nie zachodzi w lato przez 6 miesięcy. W lato we Włoszech dzień trwa krócej niż w Polsce! Ten fakt jest korzystny dla Polski! Niestety nie kompensuje on różnicy średniej temperatury w trakcie wegetacji między północą, a południem. To niska średnia temperatura ogranicza fotosyntezę, dlatego tak dobrze rosną krzewy w szklarni/tunelu - nie ma tam więcej światła (wręcz przeciwnie) tylko jest wyższa temperatura.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 15:55 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
.....Gdyż północny zachód Polski to region o najniższym usłonecznieniu

To nie jest prawda :shock:
Kiedyś to badałem i dotarłem do danych z których wynikało, że moje siedlisko ma usłonecznienie porównywalne z Z. Górą!!

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 16:12 
Kiper
Kiper

heavy napisał(a):
Cytuj:
.....Gdyż północny zachód Polski to region o najniższym usłonecznieniu

To nie jest prawda :shock:
Kiedyś to badałem i dotarłem do danych z których wynikało, że moje siedlisko ma usłonecznienie porównywalne z Z. Górą!!

Prawda, bo Zielona Góra też ma bardzo niskie usłonecznienie :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 17:01 
Ekspert
Ekspert

Frank1 napisał(a):
Prawda, bo Zielona Góra też ma bardzo niskie usłonecznienie :wink:

Dobre! I prawdziwe.

heavy coraz bardziej podobają mi się twoje dowcipy. Wiedza nie boli, pośmiać się zawsze można.
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 17:26 
czeladnik
czeladnik

Jedno jest pewne,
jak heavy coś napisze to dyskusja jest na całego i przy okazji można się wiele ciekawego dowiedzieć :clap:

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 17:44 
Ekspert
Ekspert

Jest mnóstwo map ukazujących poziom usłonecznienia Polski, Europy wraz z terenami podbiegunowymi. Różnią się między sobą nieco, ale zasadniczo cały zachód blado wypada w tej kwestii w porównaniu z resztą kraju, nie wspominając o biegunach gdzie i owszem jest widno całą dobę, ale promieniowanie słoneczne jest rozproszone ze względu na kąt pod jakim pada przesuwając się nisko nad horyzontem.

Przez te różnice i niuanse wpływające na owocowanie, dywagacje i spory, że coś jest super, albo zupełnie beznadziejne budzą tyle emocji i niesnasek na forum, bo w danej lokalizacji, na odmiennej glebie i przy różnej agrotechnice odmiana zachowuje się zupełnie inaczej i dziwimy się jak ktoś o tej odmianie mógł coś takiego napisać, bo przecież u mnie jest ...!
Polska to spory kraj o zróżnicowanym klimacie i glebach, a dochodzi jeszcze czynnik ludzki, nie wspominając o samej winifikacji. Do tego różne gusta i wrażliwość podniebienia i awantura gotowa.
Dlatego ja coraz rzadziej jestem skłonny wydawać jakieś skrajne, jednoznaczne oceny co do odmian.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 19:02 
Kiper
Kiper

Piłem niedawno Solarisa z winnicy Zadora rocznik 2013 żadnej goryczki wino w sobie nie miało fajne owocowe z nutami brzoskwiń .
Czyli jak się chce umie i warunki, siedlisko winnicy pozwolą można zrobić przyzwoite wino z tej odmiany.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 19:14 
Ekspert
Ekspert

Przyznaję się, że nigdy nie miałem goryczki w Solarisie, a jednego roku zebrałem go bardzo późno, kiedy to połowa jagód była bursztynowa. Może to jednak kwestia gleby?

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 19:19 
Ekspert
Ekspert

Raczej nikt nie upiera się, że wino z Solarisa czy Johannitera ma być gorzkie.
Te odmiany mają więcej polifenoli, a co z tym zrobimy to już kwestia uprawy i winiarza.

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 20:02 
Ekspert
Ekspert

Nikt na tym forum nie przedstawił jeszcze badań jakoby odmiany solaris i johanniter miały więcej polifenoli niż inne białe odmiany.
Ktoś tu jednak wspomniał ,że np odmiana jutrzenka ma tych polifenoli bardzo dużo i niewiele mniej niż niektóre odmiany czerwone a mimo tego nikt nie zauważył jak dotychczas goryczki w winie z tej odmiany.
Na wcześniej już wymienionym francuskim forum winoroślarskim w temacie "goryczka win białych" jeden z dyskutantów tak to uzasadnił :
"Często się zdarza ,że odmiana jest źle dobrana do rejonu uprawy(siedliska). Przez to często zbyt wcześnie osiąga duży ekstrakt cukrowy i niskie kwasy. Winiarze aby zrobić wino wytrawne często zbierają niedojrzałe fizjologicznie owoce. Szypułki zielone, pestki nie całkowicie dojrzałe.W takich owocach pod skórką znajdują się niedojrzałe jeszcze ostre, gorzkie taniny(polifenole), podobnie jak i w pestkach. Szczególnie gorzkie i ściągające są taniny w niedojrzałych pestkach. Te niedojrzałe (niedobre) taniny szybciej i łatwiej ekstrahują do moszczu niż taniny z dojrzałych i twardych pestek. Organoleptyczne trudno to stwierdzić i ocenić w moszczu, bo cukier to uniemożliwia. Dopiero po winifikacji objawia się ta goryczka w winie ......."
Wypisz, wymaluj nasz solaris zbierany na początku września (w cieplejszych rejonach Polski), aby zachować wyższą kwasowość. !!!!!!

Dla bardziej dociekliwych -
badania australijskie białych vinifer (m.in. wczesśniej wspomnianej włoskiej odmiany "Fiano")
http://research.wineaustralia.com/wp-co ... REPORT.pdf

PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 20:25 
Ekspert
Ekspert

Z opisu Jutrzenki:
Wg przeprowadzonych badań laboratoryjnych na 5-ciu odmianach takich jak:MF,Rondo,Jutrzenka,Muskat Odeski i Seyval, składem chemicznym moszczu zbliżona jest bardziej do odmian czerwonych niż białych, np:

polifenole: MF-36 ;Rondo-30,1; Jutrzenka-26,8; Muskat O.- 20; Seyval -9,4

Zdolność oksydacyjna FRAP : MF-16210; Jutrzenka- 10684; Rondo-6585; Muskat o. ? 5283; Seyval-2290

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1