Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 04:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2010, 21:46 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 5 października 2009, 01:00
Posty: 15
Lokalizacja: Świdnica; dolny śląsk
Witam

Pytam, czy lepiej postawić nastaw na wino w pomieszczeniu ze światłem dziennym (kuchnia), czy lepiej w zaciemnionym, ale i chłodniejszym (piwnica).

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2010, 23:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
A ile stopni miewasz w piwnicy i jakich drożdży zamierzasz używać?

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2010, 21:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
shron napisał(a):
A ile stopni miewasz w piwnicy i jakich drożdży zamierzasz używać?


No i co chcesz nastawiać o tel porze????????????????????????????????????????????????????????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2010, 21:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
porzeczki ? :>
A może pyta za wczasu?

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2010, 19:55 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 5 października 2009, 01:00
Posty: 15
Lokalizacja: Świdnica; dolny śląsk
"co chcesz nastawiać o tel porze????????????????????????????????????????????????????????"

"porzeczki ? :>"

Ludzie, nie odpowiadajcie pytaniem na pytanie !

Nie dodaję drożdży do wina, temperatura w piwnicy jakieś 15 stopni na ten czas, tak, pytam zawczasu.

Interesuje mnie wpływ światła słonecznego jak i ciepła słonecznego na proces fermentacji nastawu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 sierpnia 2010, 00:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Światła zdecydowanie należy unikać (w domu można balon przykryć kocem). Temperatura nastawu powinna być dostosowywana do rodzaju i typu wina. Dodam jeszcze, że z fermentacją na dzikusach w Twojej piwnicy może być problem.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 sierpnia 2010, 07:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 5 października 2009, 01:00
Posty: 15
Lokalizacja: Świdnica; dolny śląsk
Dzięki o taką odpowiedź mi chodziło.
Czy uważasz, że temperatura w piwnicy będzie za niska ?
Szczerze mówiąc, w zimie mam tam 10 -12 stopni.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 sierpnia 2010, 08:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
A może zainwestuj np. w coś takiego http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... pa_p=6&pwd Dzikie drożdże zdecydowanie odradzam, toż to średniowiecze.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 13:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 5 października 2009, 01:00
Posty: 15
Lokalizacja: Świdnica; dolny śląsk
Winko robiłem dwa razy bez użycia drożdży, było dobre, więc dla tego napisałem, że nie dodaję.
Poczytam trochę w necie na temat wyższości drożdży nad "dzikusami" aczkolwiek naturalnymi.

Pozdrawiam wszystkich


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 14:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertM napisał(a):
....Dzikie drożdże zdecydowanie odradzam, toż to średniowiecze.

Może być i średniowiecze, oby tylko wino było dobre.
Moje to już nie są takie bardzo dzikie, bo oswoiły się już przez kilkanaście lat w moim 'terroir"
Amerykanie gdy mają problem ze zbyt wysokim alkoholem we winie to też coraz częściej próbują miejscowe szczepy drożdży (tzw."dzikie' drożdze) I robią wina półsłodkie (bez siary)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 13:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
zbyszekB napisał(a):
Amerykanie gdy mają problem ze zbyt wysokim alkoholem we winie to też coraz częściej próbują miejscowe szczepy drożdży (tzw."dzikie' drożdze) I robią wina półsłodkie (bez siary)

Zbyszek skąd masz takie informacje? Nie chce mi się wierzyć, że jakaś komercyjna winnica będzie ryzykowała wypuszczenie na rynek granatów. No chyba, że stosują jakąś mega filtracje, która wyłapuje wszystkie drożdże.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 22:22 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 24 marca 2010, 21:09
Posty: 239
Lokalizacja: Brama Krakowska /zachodnia część rejonu/
SHRON - ma rację jeśli chodzi o warunki, szczególnie jeśli nie masz zamiaru dodawać drożdży tzw szlachetnych - przekonałem się na własnej skórze (właściwie się przemęczyłem), czasem można wydać te 2-4 zł i mieć problem z głowy. Wybór należy oczywiście do Ciebie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2010, 14:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
Gdzie postawić wino.......hmmm. Myślę że na stole , obok szklaneczek :P

_________________
Pozdrawiam...mariusz
http://www.mikolajki-dess.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2010, 21:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
dess1 napisał(a):
Gdzie postawić wino.......hmmm. Myślę że na stole , obok szklaneczek :P


Raczej kieliszków!!!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 06:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
acha, i zróbmy wykład o wyższości szklaneczek nad kieliszkami :lol:
szklaneczka jest dobra bo..........


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO