Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 18:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 października 2022, 07:42 
Ekspert
Ekspert

A może alternatywnie do PVPP użyć coś takiego: https://lamothe-abiet.com/collage-pour- ... fine-must/
Do zakupienia w kilku sklepach w Polsce. Zdania jeszcze nie mam wyrobionego, bo dopiero zastosowałem, ale pewne korzystne zmiany już zauważyłem. Ktoś dłużej stosował to prosimy o opinie.

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 08:05 
Ekspert
Ekspert

Dla początkujących:
Źródłem goryczy w winie są:
1. szypułki (zarówno w trakcie maceracji jak i fermentacji), także pozostałości szypułek (niektóre odmiany mają bardziej kruche szypułki często jest to cecha stopnia dojrzałości lub odmianowa)
2. niedojrzały materiał zwłaszcza pestki i skórki
3. biedronki chowające się w gronach
4. nie zrozumienie procesu winifikacji i błędy w produkcji wina z tym związane (np. zbyt mocne tłoczenie lub inne miażdżenie/siekanie pestek)

Głównym źródłem niezbędnych w winie tanin są dojrzałe pestki i dąb francuski.
Taniny w winie nie powinny być gorzkie (to wada wina) ewentualnie powinny podkreślać słodycz. Ich główna rola to stabilizacja wina i aromat (zwłaszcza poszukiwana jest wanilia). W winie wytrawnym to dzięki nim im wino starsze tym lepsze.

Jagoda napisał(a):
Czyli jednak rację mają sommelierzy, którzy twierdzą, że smak tanin w winie to smak gorzki i cierpki.
Taniny w większości nie mają smaku. One raczej odpowiadają za odczucie związane z długością, łagodnością lub szorstkością wina. Zresztą wystarczy kupić paczkę dowolnych tanin chociażby w jakimś większym markecie typu obi i polizać. Po co wymyślać głupoty.

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 08:59 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
3. biedronki chowające się w gronach

No przecież wytrząsałam chmary biedronek :!:
Starałam się jak mogłam usunąć je przed zmłynkowaniem, może one zawiniły?
Paskudy :wink:

Co do tanin i goryczy.
W przyrodzie nie ma tak, że jakaś substancja występuje solo.
Zawsze są to przeróżne związki i taniny też nie występują w czystej postaci proszku,
jaki kupujemy w sklepie tylko wespół z innymi substancjami.
Stąd odczucia smakowe będą mieszane.
Jeśli jest w tych innych związkach dużo goryczy, a jest dużo tanin no to będziemy czuli
i cierpkość i gorycz. Ale za tę gorycz będą odpowiadać te inne związki.

Dlatego winno się mówić: czuję garbniki, czuję goryczkę np grejfrutową,
ale nie mówić czuję gorzkie taniny.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 10:46 
Ekspert
Ekspert

Taniny i gorycze mają wspólną cechą - są glikozydami. Taniny są bezatowe związki gorycze zawierają azot w molekule. Może to jest właśnie klucz. Przy wysokiej dostępności azotu mogą powstawać gorycze - gdyż gorycze i taniny powstają na podobnych do siebie szlakach metabolicznych. Jeśli nie ma nadmiar azotu, w mniejszym stopniu tworzą się gorycze? Tak sobie gdybam.

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 12:43 
przedszkolak
przedszkolak

suszi napisał(a):

Jagoda napisał(a):
Czyli jednak rację mają sommelierzy, którzy twierdzą, że smak tanin w winie to smak gorzki i cierpki.
Taniny w większości nie mają smaku. One raczej odpowiadają za odczucie związane z długością, łagodnością lub szorstkością wina. Zresztą wystarczy kupić paczkę dowolnych tanin chociażby w jakimś większym markecie typu obi i polizać. Po co wymyślać głupoty.

Nie wiem czy to wymyślają, czy ich tego uczą na odpowiednich kursach. Wystarczy poczytać lub uczestniczyć w degustacji win.

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 14:22 
mistrz
mistrz

„ Taniny to grupa organicznych związków o podobnej budowie chemicznej występujący w roślinach. Nie tylko w winogronach, ale też w innych owocach, łodygach i w korze drzew. Tanina spełnia w nich funkcję ochronną, ponieważ przez swój gorzki smak odstrasza większość zwierząt. Ludzi odstraszyć się nie udało, gdyż lubujemy się w taninie, szczególnie tej dojrzałej pochodzenia winogronowego. Tanina to ciało stałe (na szczęście rozpuszczalne w wodzie i alkoholu), które odnajdziemy w skórce winogron, w pestkach i łodyżkach.…”
Źródło-
https://www.ms-sommelier.pl/teoria/10-tanina

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 18:06 
Ekspert
Ekspert

No następny...

Coście się tak uczepili, że taniny są gorzkie?
Dlaczego opieracie się na tym, co jakiś znawca wina wypisuje, a nie na nauce?

Jakoś ani Wikipedia (z podlinkowanym mnóstwem artykułów naukowych), ani np. dr nauk biologicznych Henryk Różański nie wspominają, że taniny są gorzkie.
To alkaloidy są gorzkie.

Sorry, ale jakoś bardziej wierzę naukowcom, a nie osobom żyjącym z zachwalania wina i budowania wokół niego niemal magicznej otoczki.

Cytuj:
Taniny nadają roślinom cierpki, nieprzyjemny smak, wykazują też działanie toksyczne w tym powodują denaturację białek.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Taniny

Cytuj:
Z fizjologicznego punktu widzenia alkaloidy pełnią funkcję metabolitów wtórnych, chroniących roślinę przed drapieżnikami (nadając gorzki smak), mikroorganizmami i infekcjami.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Alkaloidy

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 18:14 
Ekspert
Ekspert

Tak samo nas uczyli na studiach,tyle że nue ma cierpkiego smaku,co uczucie ;) jakby tego przeżycia nie nazwać. Wystarczy mocną czarną herbatę zostawić tak a oitez z powietzchni spróbować tego " lusterka" . To są spolimeryzowane taniny. Nie ma gorzkiego smaku. Za gorzki smak odpowiadają alkaloidy - kofeina i jej pochodne.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 18:22 
Ekspert
Ekspert

Zgadza się, Piotrze. Nie ma smaku cierpkiego, choć powszechnie to uczucie tak jest nazywane - nawet najpowszechniejsza encyklopedia ma ten "skrót myślowy" pod hasłem "taniny".

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 19:25 
przedszkolak
przedszkolak

kuneg napisał(a):

Sorry, ale jakoś bardziej wierzę naukowcom, a nie osobom żyjącym z zachwalania wina i budowania wokół niego niemal magicznej otoczki.

No tak. Skoro tym jest dla Ciebie sommelier, to z mojej strony, uważam tą "ciekawą" dyskusję za zakończoną :wave:

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 20:49 
Ekspert
Ekspert

W Ziołolecznictwie pod redakcją profAleksandra Ożarowskiego widnieje w spisie treści takie wyszczególnienie:

Farmakodynamika ważniejszych substancji roślinnych:
Aptrazwiązki
Azuleny
Flawonoidy
Garbniki
Glikozydy nasercowe
Gorycze
Kumaryny
Saponiny
Śluzy

Możesz sobie Jagodo zakańczać dyskusję co niestety nie zmieni faktu,
że gabrniki vel taniny to substancje ściągające,
a gorycze to substancje i tu cytuję:

Substancje zwane goryczami występują w wielu surowcach roślinnych, nie stanowią zdefiniowanej
grupy chemicznej, a współną ich cechą jest silnie gorzki smak... .
Związkami gorzkimi są niektóre alkaloidy, np strychnina, brucyna, chinina,
częściej są to substancje bezazotowe o charakterze laktonów lub związków furanowych.
Niektóre z nich występują w roślinach w połączeniach z cukrami jako glikozy
dy.

To, że jakiś sommelier mówi co mu ślina na język przyniesie to jego problem,
aczkolwiek wprowadza w błąd ludzi, którzy go słuchają względnie czytają.

Nie on jeden gada głupoty, a inni za nim powtarzają jako prawdy objawione.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 27 października 2022, 13:46 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
...To, że jakiś sommelier mówi co mu ślina na język przyniesie to jego problem, aczkolwiek wprowadza w błąd ludzi, którzy go słuchają względnie czytają. ...
Myślę, że to są wyjątki, większość sommelierów doskonale rozumie o czym mówi i zna się na swoim fachu, to raczej Jagoda wkłada w cudze usta swoje myśli (nikogo nie zacytowała). Każdy znawca wina powie, że gorycz w winie to jego wada. Nie wiem jak Wy ale ja przepadam za dojrzałym Barolo ze względu na potęgę tanin. Nie ma możliwości żeby dojrzałe Barolo było gorzkie, ale zapewniam, że każdy sommelier powie o młodym Barolo (przy degustacji w ciemno), że jest zbyt taniczne, bo inaczej nie jest przedstawicielem swojego fachu.

Pamiętam jeszcze z czasów komuny jak (zagraniczny sommelier) tłumaczył na przykładzie zaparzonej herbaty i cukru czym są taniny. Kazał: zniwelować gorzki smak herbaty cukrem, po czym opisać co jest istotną różnicą miedzy słodką herbatą a słodką wodą. Pamiętam też jak tłumaczył (w kontekście dojrzewania wina), że tanina taninie nie równa także na przykładzie herbaty tego samego gatunku ale zielonej i czarnej. Po to się fermentuję zieloną herbatę aby dochodziło do łagodzenia tanin.

Z drugiej strony oczywiście istnieje żargon - przykładem są wspomniane już niedojrzałe taniny - nie chodzi tu o to, że ich jest zbyt dużo (jakbyśmy owoc tarniny rozgryźli) tylko najczęściej są to sugestie o istnieniu goryczy, inaczej często zieleniny w winie, a także nadmiernej ostrości (zielonej papryki). Po prostu oprócz mocy, koloru, aromatu, słodkości, wytrawności to hasło taniczność przejawia się na degustacjach czy opisach marketingowych. Z drugiej strony też wolę czytać o taninach niż ogólniej o glikozydach - jakoś to marketingowo gorzej brzmi.

PostNapisane: czwartek, 27 października 2022, 15:06 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
.......
Z drugiej strony oczywiście istnieje żargon - przykładem są wspomniane już niedojrzałe taniny - nie chodzi tu o to, że ich jest zbyt dużo (jakbyśmy owoc tarniny rozgryźli) tylko najczęściej są to sugestie o istnieniu goryczy, inaczej często zieleniny w winie, a także nadmiernej ostrości (zielonej papryki). Po prostu oprócz mocy, koloru, aromatu, słodkości, wytrawności to hasło taniczność przejawia się na degustacjach czy opisach marketingowych. Z drugiej strony też wolę czytać o taninach niż ogólniej o glikozydach - jakoś to marketingowo gorzej brzmi.

Nasuwają mi się takie pytania:
1.Co to są te niedojrzałe taniny w owocach winogron ?
2.Czy są jakieś stopnie dojrzałości tanin ?
3.Dlaczego goryczka w winach Solaris i Johanniter kojarzyła się dyskutantom najczęściej z nadmiarem tanin?
4.Czym się różnią taniny w hybrydach od tanin w viniferach ? (oprócz tego, że vinifery mają ich więcej niż hybrydy)
itd

PostNapisane: czwartek, 27 października 2022, 18:16 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, przeczytaj artykuł z Wikipedii o taninach. Tam jest co nieco opisane.

Poniżej tragment z Wikipedii:
Cytuj:
Garbniki naturalne można podzielić, według produktów rozkładu otrzymanych podczas ich suchej destylacji, na:
- pirogalowe
- pirokatechinowe

Inny podział uwzględniający budowę i właściwości substancji garbnikowych[5]:
- hydrolizujące – zawierają w centrum cząsteczki monosacharyd, najczęściej glukozę lub inny poliol. Do grup hydroksylowych tej cząsteczki przyłączone są reszty kwasy galusowego lub jego pochodnych
---> elagotaniny – estry kwasu heksahydroksydifenowego i węglowodanu. kwas heksahydroksydifenowy podczas hydrolizy ulega spontanicznej laktonizacji do kwasu elagowego. Stąd nazwa grupy. Elagotaniny stwierdza się w owocach Therminalia sp., drewnie Castanea sativa oraz Quercus sp., strąkach Caesalpinia spinosa.
---> galotaniny – estry kwasu galusowego i glukozy. Wiele tego rodzaju cząsteczek połączonych jest wiązaniem depsydowym. Przykładowymi galotaninami są: galotanina turecka występująca w korze i galasach Quercus infectoria oraz Rhus coriaria, R. typhina, galotanina chińska i kwas taninowy występujące w R. semialat.
- skondensowane (proantocyjanidyny) – są polimerami flawonoidów, głównie flawan-3-oli (−)-epikatechiny (+)-katechiny, flawan-3,4-dioli lub powstają z kilku tych związków. Tego rodzaju taniny stwierdza się w niedojrzałych owocach wielu gatunków roślin, nasionach zbóż, roślin oleistych i strączkowych.

Część autorów jako oddzielną grupę wyróżnia taniny katechinowe. Są to flawan-3-ole, np. (+)-katechina (−)-epikatechina (+)-galokatechina i (−)-epigalokatechina i ich estrowe pochodne. Nie łączą się one w polimery i występują na przykład w liściach herbaty

Ostatnio edytowano czwartek, 27 października 2022, 18:21 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 27 października 2022, 18:20 
Ekspert
Ekspert

A mnie przypomniała się ciekawa dyskusja z Piotrem na temat goryczki w Gewurztraminerze :arrow: post213514.html#p213514

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1