Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 16:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: FJM
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 11:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Chciałbym zapytać czy jesteście już po fjm? Czy zaszła sama czy z pomocą??
Jak sama to w jakich warunkach??
Moje wino stoi w temp ok 12-15C i z tego co wiem na fjm nie mam szans.
Zastanawiam się czy po zlaniu znad osadu (bez siarkowania)i wstawieniu do wyższej temp fjm może zajść?? Czy wymrozić i w ten sposób pozbyć się kwasów??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Ostatnio edytowano środa, 1 grudnia 2010, 14:00 przez heavy, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 11:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Różne są szkoły. U mnie wino dojrzewa prawie rok czasu w balonie w temperaturze 20 st.C. Oczywiście jest kilkakrotnie zlewane znad osadu. Jestem przekonany po zapachu, iż fjm zaszła (domyślam się, że chodzi Ci właśnie o fermentację jabłkowo-mlekową) Później do butelek i do piwnicy, gdzie temperatura wynosi od 12 do 15 st.C. W czasie zimy spada do 6 - 7 i w tym czasie zmniejsza jeszcze swoją kwasowość poprzez wytrącanie kamienia winnego. Tak robię od lat.
Pozdrawiam

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 11:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
JanuszJ49 napisał(a):
Różne są szkoły. U mnie wino dojrzewa prawie rok .......


Mam na myśli tegoroczne nastawy.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 15:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Waldemar- właśnie nastawione wino z tego roku będzie stało (dojrzewało) aż do czerwca, lipca następnego roku. To będzie zależało od reakcji w nim zachodzących. Badania dokonuję organoleptycznie i zapachowo.

pozdrawiam

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 18:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Grzałka + termostat na 20*C, bakterie i masz FJM. Zaraz po, max 14 dnia polecam silne siarkowanie, bo na Święcie Polskiego Wina w Sokłowcu trafiłem na kilka win gdzie FJM się nie zatrzylała...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 20:37 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
A jakiej grzałki używasz?
U mnie w mieszkaniu nie ma większej temperatury jak 18 st. C :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 21:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Szklane akwarystyczne lub silikonowe przewody grzejne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 09:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Wesoly napisał(a):
Grzałka + termostat na 20*C, bakterie i masz FJM..........


A bez wspomagania, samorzutnie nie ma szans na fjm????
Zakładając, że zapewnimy optymalną temp!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 10:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Z tego co pamiętam z wizyty u L. Glosa to on nie dodaje bakterii tylko przeprowadza samoistną FJM. Po miesięcznej fermentacji w miazdze/maceracji wino jest przepompowywanie jest do innej kadzi i stoi w tych samych warunkach drugi miesiąc. Ten czas wg Glosa zapewnia całkowitą redukcję kwasu jabłkowego. Potem wino jest siarkowane i wędruje do beczek do piwnicy.
Ja w tym roku zrobiłem podobnie i odnoszę wrażenie, że jest dobrze.
Najważniejsze to nie przedobrzyć z siarą na początku.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 11:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Misza napisał(a):
Z tego co pamiętam z wizyty u L. Glosa to on nie dodaje bakterii tylko przeprowadza samoistną FJM. Po miesięcznej fermentacji w miazdze/maceracji wino jest przepompowywanie jest do innej kadzi i stoi w tych samych warunkach drugi miesiąc. Ten czas wg Glosa zapewnia całkowitą redukcję kwasu jabłkowego. Potem wino jest siarkowane i wędruje do beczek do piwnicy.
Ja w tym roku zrobiłem podobnie i odnoszę wrażenie, że jest dobrze.
Najważniejsze to nie przedobrzyć z siarą na początku.


A kiedy prasowanie??????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 11:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
heavy napisał(a):
A kiedy prasowanie??????


Pomiędzy jedną kadzią a drugą.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 13:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
podobno bardzo trzeba fjm kontrolować, aby nie przegapić jej zakończenia???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 13:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Jeśli masz w winie cukier resztkowy to tak.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 15:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Misza napisał(a):
Jeśli masz w winie cukier resztkowy to tak.


Co tak skąpo dozujesz swą wiedzę. Ja coś tam wiem w tym temacie, ale może inni nie?? :wink:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 15:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
A ponieważ ja mam cukromierz mało precyzyjny (typowy - amatorski) to wolę kontrolować częściej, aby nie było niespodzianki i wtedy jestem :D
http://winoman.pl/pl/Fermentacja_malolaktowa
bo artykuł Agnieszki R.W. na kurdeszu już pewnie przeczytałeś (i komentarze do artykułu) :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO