Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 02:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 17:09 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
W dojrzałych owocach jest stosunkowo więcej kwasu winowego, niż w mniej dojrzałych, bo w tych drugich jest więcej jabłkowego. Bezwzględnie kwasów jest oczywiście mniej w owocach dojrzałych, ale czy winowego też?
Z drugiej strony na skłonność do wypadania kamienia wpływ będzie miało stężenie kationów K+. Ciekawe, czy to jakoś zależy od dojrzałości.

PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 18:25 
Kiper
Kiper

Pewnie macie rację. Moje wnioski powstały z porównania roczników 2008 (średnia dojrzałość) 2009 (niezła dojrzałość) 2010 (średnia dojrzałość) i ilości powstającego kamienia. Być może to inne czynniki o tym zadecydowały. Pewnie też zasugerowałem się żartem Agi "Jak usunąć przyczynę? Robić wino z dojrzałych winogron".

PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 20:49 
Ekspert
Ekspert

Kuba, bo w praktyce wino z niedojrzałych winogron to zazwyczaj kwasior, a z kwasiorów wypada kamień.
A że "my" mamy rację, to też prawda. Teoretycznie :mrgreen:

PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 23:03 
Ekspert
Ekspert

Mamy kolejną stronę wątku, a ja dalej nie mam 100%-wej odpowiedzi!!

Czy trzymając wino w chłodzie (6-8C), lekko zasiarkowane 0,5g piro/10L wina mogę poczekać do wiosny i jak podniosę temp pow 20C i zadam bakterie mam szansę na FJM?????????????? Czy może zajdzie na bank????

PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 23:18 
Kiper
Kiper

Po ostatnich informacjach w tym wątku (ilość całkowitego SO2) chyba masz małe szanse na FJM. Może start na innym niesiarkowanym winie i stopniowe dolewanie rozwiązałyby sprawę?

PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2011, 22:11 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
Po ostatnich informacjach w tym wątku (ilość całkowitego SO2) chyba masz małe szanse na FJM. Może start na innym niesiarkowanym winie i stopniowe dolewanie rozwiązałyby sprawę?

Kurcze zmartwiłeś mnie!!!!
Jednak spróbuję w ten sposób zbić trochę kwasów!!
Mam nadzieję,że z siarą nie przesadziłem i bakterie dadzą radę.

PostNapisane: piątek, 21 stycznia 2011, 11:46 
Ekspert
Ekspert

Amerykański sposób na redukcję wolnego i całkowitego SO2 : http://translate.google.pl/translate?hl ... %26-Search jednak sami tam piszą, ze w UE nadtlenek wodoru jest zabroniony :wink:

PostNapisane: piątek, 21 stycznia 2011, 18:37 
Kiper
Kiper

DarekRz napisał(a):
w UE nadtlenek wodoru jest zabroniony :wink:

znaczy, że nie da się już kupić perhydrolu? (woda utleniona chyba się nie nada... :roll: ) Czy powyższa metoda nie rozcieńczy zanadto wina?

PostNapisane: piątek, 21 stycznia 2011, 19:21 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
DarekRz napisał(a):

znaczy, że nie da się już kupić perhydrolu? (woda utleniona chyba się nie nada... :roll: ) Czy powyższa metoda nie rozcieńczy zanadto wina?

można, można kupić, a w ostateczności Vanish to właściwie 15% nadtlenek wodoru :lol: ;)

Tu chodzi raczej o to, że jako dodatek do wina jest niedozwolony.
Swoją drogą dodatek wody utlenionej do wódki, na krótko przed jej spożyciem, zwala z nóg spożywającego w przyspieszonym tempie.
(patent doświadczonego barmana na pozbycie się niegrzecznego gościa)

PostNapisane: piątek, 21 stycznia 2011, 22:34 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
DarekRz napisał(a):

Woda utleniona jak najbardziej się nada. Ilości są niewielkie - dość łatwo to policzyć. Metoda z wodą utlenioną jest znana i w Polsce. Pierwszego przesiarkowanego Pinot Gris ratowałem tak chyba w 2005 w Miękini. Liczyłem też, z obawy o przesadne ilości SO4--, jakie stężenia siarczanów (bo siarczyny dają po utlenieniu siarczany właśnie) wchodzą w grę - nie ma obaw, są wody mineralne, gdzie siarczanów jest sporo więcej.

Uwaga: nie wiem, jak większa ilość wody utlenionej wpłynie na stabilność wina. Nie przesadzałbym na wszelki wypadek. Za to zawsze można użyć kropli czy dwóch bezpośrednio do kieliszka, jeśli trzeba wypić mocno przesiarkowane wino.

PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 19:22 
mistrz
mistrz

heavy napisał(a):

Czy trzymając wino w chłodzie (6-8C), lekko zasiarkowane 0,5g piro/10L wina mogę poczekać do wiosny i jak podniosę temp pow 20C i zadam bakterie mam szansę na FJM?????????????? Czy może zajdzie na bank????

Brak 100% pewności jest naturą takiego zajęcia jak wytwarzanie wina. Czasami nas to zaskakuje pozytywnie, częściej niestety przeżywamy rozczarowania.

Co do postawionego pytania, jeśli nie jest ono podchwytliwe, a ja nie jestem pierwszym naiwnym, to moim skromnym zdaniem ? tak.

Uzasadnienie:
Lektura ulotki od bakterii Oenoccocus oeni DSM 7008 (dostępnych m.in. jako Vinoflora Oenos przez dystrybutora Begerow Polska) uświadamia, że bakterie te znoszą całkowite SO2 do stężenia 30 mg/l, co odpowiada 52,6 mg/l dodanego pirosiarczynu potasu (przelicznik wynosi 0,57 i wynika z różnic w masie cząsteczkowej - m.cz. SO2 wynosi 64 u, zaś m.cz. K2S2O5 wynosi 222 u; w wyniku hydrolizy jednej cząsteczki pirosiarczynu powstają dwie cząsteczki dwutlenku siarki, stąd 128/222, czyli właśnie 0,57) . W Twoim winie jest go odrobinę mniej, bo 50 mg/l. Co więcej przez te kilka miesięcy, część SO2 się ulotni, a jeśli przed dodaniem bakterii możesz przelać swoje wino tam z i powrotem ?z rozbryzgiem?, to w czasie jego napowietrzania, ulotni się go jeszcze więcej (lekkie natlenienie wina nie zaszkodzi samym bakteriom). W efekcie, stężenie SO2 w Twoim winie powinno być niższe niż to hamujące i nie ma chyba żadnego oczywistego powodu, aby czekać z MLF do wiosny.

Zastrzeżenie:
Warto zwrócić jednak uwagę, że SO2 nie jest jedynym czynnikiem mającym hamujący wpływ na MLF. Ważne są także m.in. stężenie alkoholu i pH (wg ulotki odpowiednio max. 14% i min. 3.1). Przekroczenie każdego z nich jest utrudnieniem dla rozpoczęcia MLF, ale także wystąpienie dwóch lub więcej z nich w wartościach podprogowych. Tak więc, jeśli dodatkowo Twoje wino jest dość kwaśne (pH niższe niż 3.2 ? to bezpieczniejszy próg), a podejrzewam, że jest to możliwe właśnie z powodu zwiększonej zawartości kwasów organicznych, w tym jabłkowego, którego chcesz się chyba pozbyć, to razem z podwyższoną zawartością SO2 może to stanowić poważną barierę dla MLF. Upływ czasu sytuacji raczej nie zmieni i konieczne wtedy może się okazać podwyższenie pH poprzez użycie wodorowęglanu potasu oraz cold stabilization, zwłaszcza jeśli Twoje wino ma także wysoką zawartość alkoholu.

Inne czynniki hamujące MLF to nieodpowiednia temperatura (za niska lub za wysoka, ale to akurat łatwo regulować), brak organicznego azotu w winie (wynika z nadmiernego zużycia go przez drożdże, z ich osłabionej autolizy lub zbyt szybkiego klarowania się wina i nie zastąpi go DAP!, trzeba dodać ekstraktu drożdżowego), obecność cukru w zbyt wysokim stężeniu (wino powinno być wytrawne, w przeciwnym wypadku bakterie będą przekształcać cukier w kw. mlekowy, a nawet kw. octowy, podnosząc w efekcie kwasowość wina), wysoka zawartość niektórych tanin z winogron (np. kw. p-kumarynowego), wysoka zawartość średniołańcuchowych kw. tłuszczowych produkowanych przez drożdże (o 10 i 12 atomach węgla w cząsteczce, zwłaszcza w postaci estrów; przeciwdziała temu zwiększona zawartość długołańcuchowych kw. tłuszczowych wyekstrahowanych ze skórek winogron, np. w czasie fermentacji w miazdze). Drożdże mogą także same produkować nadmierne ilości SO2.

Mimo wszystko, MLF jest możliwa do wywołania w domowych warunkach, zwłaszcza jeśli można użyć preparatu odpowiednio przygotowanych bakterii.

Powodzenia

PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 22:44 
Ekspert
Ekspert

Amawin napisał(a):
heavy napisał(a):

Brak 100% pewności jest naturą takiego zajęcia jak wytwarzanie wina. Czasami nas to zaskakuje pozytywnie, częściej niestety przeżywamy rozczarowania.

Co do postawionego pytania, jeśli nie jest ono podchwytliwe, a ja nie jestem pierwszym naiwnym, to moim skromnym zdaniem ? tak.

Uzasadnienie:
Lektura ulotki od bakterii Oenoccocus oeni DSM 7008 (dostępnych m.in. jako Vinoflora Oenos przez dystrybutora Begerow Polska) uświadamia, że bakterie te znoszą całkowite SO2 do stężenia 30 mg/l, co odpowiada 52,6 mg/l dodanego pirosiarczynu potasu (przelicznik wynosi 0,57 i wynika z różnic w masie cząsteczkowej - m.cz. SO2 wynosi 64 u, zaś m.cz. K2S2O5 wynosi 222 u; w wyniku hydrolizy jednej cząsteczki pirosiarczynu powstają dwie cząsteczki dwutlenku siarki, stąd 128/222, czyli właśnie 0,57) . W Twoim winie jest go odrobinę mniej, bo 50 mg/l. Co więcej przez te kilka miesięcy, część SO2 się ulotni, a jeśli przed dodaniem bakterii możesz przelać swoje wino tam z i powrotem ?z rozbryzgiem?, to w czasie jego napowietrzania, ulotni się go jeszcze więcej (lekkie natlenienie wina nie zaszkodzi samym bakteriom). W efekcie, stężenie SO2 w Twoim winie powinno być niższe niż to hamujące i nie ma chyba żadnego oczywistego powodu, aby czekać z MLF do wiosny.

Zastrzeżenie:
Warto zwrócić jednak uwagę, że SO2 nie jest jedynym czynnikiem mającym hamujący wpływ na MLF. Ważne są także m.in. stężenie alkoholu i pH (wg ulotki odpowiednio max. 14% i min. 3.1). Przekroczenie każdego z nich jest utrudnieniem dla rozpoczęcia MLF, ale także wystąpienie dwóch lub więcej z nich w wartościach podprogowych. Tak więc, jeśli dodatkowo Twoje wino jest dość kwaśne (pH niższe niż 3.2 ? to bezpieczniejszy próg), a podejrzewam, że jest to możliwe właśnie z powodu zwiększonej zawartości kwasów organicznych, w tym jabłkowego, którego chcesz się chyba pozbyć, to razem z podwyższoną zawartością SO2 może to stanowić poważną barierę dla MLF. Upływ czasu sytuacji raczej nie zmieni i konieczne wtedy może się okazać podwyższenie pH poprzez użycie wodorowęglanu potasu oraz cold stabilization, zwłaszcza jeśli Twoje wino ma także wysoką zawartość alkoholu.

Inne czynniki hamujące MLF to nieodpowiednia temperatura (za niska lub za wysoka, ale to akurat łatwo regulować), brak organicznego azotu w winie (wynika z nadmiernego zużycia go przez drożdże, z ich osłabionej autolizy lub zbyt szybkiego klarowania się wina i nie zastąpi go DAP!, trzeba dodać ekstraktu drożdżowego), obecność cukru w zbyt wysokim stężeniu (wino powinno być wytrawne, w przeciwnym wypadku bakterie będą przekształcać cukier w kw. mlekowy, a nawet kw. octowy, podnosząc w efekcie kwasowość wina), wysoka zawartość niektórych tanin z winogron (np. kw. p-kumarynowego), wysoka zawartość średniołańcuchowych kw. tłuszczowych produkowanych przez drożdże (o 10 i 12 atomach węgla w cząsteczce, zwłaszcza w postaci estrów; przeciwdziała temu zwiększona zawartość długołańcuchowych kw. tłuszczowych wyekstrahowanych ze skórek winogron, np. w czasie fermentacji w miazdze). Drożdże mogą także same produkować nadmierne ilości SO2.

Mimo wszystko, MLF jest możliwa do wywołania w domowych warunkach, zwłaszcza jeśli można użyć preparatu odpowiednio przygotowanych bakterii.

Powodzenia

Ufffffffffffffffffffffff, aleś chłopie (a może kobieto) wykład walnął!!!!!!! :shock: :shock:
Nie spodziewałem się tak merytorycznej odpowiedzi na tym forum :shock:
Pełen szacunek dla wiedzy :!: :!:
Zanim dopytam.... muszę ochłonąć!!!

PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2011, 20:57 
Kiper
Kiper

No to w końcu Waldemar otrzymałeś wyczerpującą informację o fjm. :o Jak ochłoniesz to do dzieła :lol:

pozdrawiam Janusz

PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2011, 22:57 
Ekspert
Ekspert

JanuszJ49 napisał(a):
No to w końcu Waldemar otrzymałeś wyczerpującą informację o fjm. :........

pozdrawiam Janusz

I to "nowicjusz" tak nas zakasował, że "ekspertów" zatkało :lol: :lol: Brawo!!!

PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2011, 23:26 
Kiper
Kiper

Było tam coś czego wcześniej nie wiedziałeś? Heavy interesujesz się winem od tylu lat...chodzisz nawet poniekąd na kurs. Co Cię zaskoczyło? A pro po , jeżeli już Amawin ładnie zgromadził te wszystkie informacje warto by je dać na główną.
W czerwonym cuvee'10 mam kwasowość 5,1 bez FJM...gdzie te kwasy?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1