Teraz jest poniedziałek, 22 grudnia 2025, 22:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 15:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
piotrsz napisał(a):
Przy temp. 20 st. C - 25 mg/l
Przy temp. 23 st. C - 0 mg/l
Tak mam w materiałach z Silberberga. Potem mam jeszcze, że to zależy też od poziomu PH.

Piotr: czyli im wyższa temperatura FJM tym mniej SO2 może znajdować się w winie? Piszesz o wolnym czy całkowitym SO2?

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 15:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Z tego co widzę w tych materiałach, o których pisze Piotrsz to chodzi o całkowite SO2.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 16:02 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Zgadza się, całkowite. Ale potem jest jeszcze tak:
"Działanie zastosowanego kwasu siarkawego jest uzależnione od wartości pH, im poziom pH jest niższy, tym niższe powinny być dawki SO2."
Czyli jak rozumiem, im wyższe masz pH, tym większe ew. może być to stężenie?
A potem:
"15-20 mg/l wolnego i 50-60 mh/l całkowitego SO2 w znacznym stopniu hamują rozwój bakterii, 80-100 mg/l całkowitego SO2 zatrzymuje ich rozwój (...)."

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 17:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
piotrsz napisał(a):
Przy temp. 20 st. C - 25 mg/l
Przy temp. 23 st. C - 0 mg/l
Tak mam w materiałach z Silberberga. Potem mam jeszcze, że to zależy też od poziomu PH.


Optymalna temperatura rozwoju bakterii mlekowych to 20- 37C , więc to troche dziwne, że już w temperaturze 23C mają zerową tolerancję.:roll: Przecież nawet najmniejsze ilości SO2 wyprodukowane przez drożdże skutecznie uniemożliwiłyby przeprowadzenie FJM.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 17:49 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
olmek napisał(a):
Optymalna temperatura rozwoju bakterii mlekowych to 20- 37C , więc to troche dziwne, że już w temperaturze 23C mają zerową tolerancję.:roll: Przecież nawet najmniejsze ilości SO2 wyprodukowane przez drożdże skutecznie uniemożliwiłyby przeprowadzenie FJM.
Hmm. No to jeszcze jeden cytat:
"Optymalna temperatura dla bakterii jest zależna od całkowitego SO2. Bakterie ulegają uszkodzeniu już w temperaturze 25 st. C, a przy temperaturze 30 st. C obumierają. To wyjaśnia, dlaczego podgrzewanie moszczu podgrzewaczem podczas FML nie przynosi żadnych efektów."
A Myśliwiec pisze, że największą aktywność bakterie przejawiają w temp. 20-22 st. C.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 17:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Piotr: możesz podać jaki ma tytuł pozycja, którą cytujesz?

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 18:01 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
shron napisał(a):
Piotr: możesz podać jaki ma tytuł pozycja, którą cytujesz?
Inż. Reinhold Holler, Produkcja wina. Część II. Wyciąg z materiałów szkoleniowych dotyczących produkcji wina, Szkoła Winiarska Silberberg, Silberberg 4.03.2005.
Ja na żadnym szkoleniu nie byłem. Już nie pamiętam jak i skąd miałem pdfa z tym (obie części). Ale teraz mam tylko wersję wydrukowaną. Ale zdaje się DarekRz też to ma.

A tu z Kurdesza:
"Wpływ temperatury na rozwój bakterii jest funkcją stężenia alkoholu w winie: do 4% vol etanolu, optymalna temperatura, to 30°C. Przy 10-14% vol, temperatura optymalna spada do 18- 25°C. Praktycznie, najczęściej przeprowadza się ja miedzy 20 a 25°C. (Bardzo trudno wywołać ją przy temperaturze niższej niż 20°C, ale jeśli już się rozpocznie, to bakterie kontynuują ją nawet w razie spadku temperatury. W tych warunkach zachodzi po prostu wolniej)".
Czyli Kuba ma rację z tymi 30°C, ale wątpię by ktokolwiek z nas robił FJM przy 4% zaw. alkoholu.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 19:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Prawdopodobnie górny zakres temperatury, który podałem dotyczy idealnych warunków, być może dla środowiska bez alkoholu, bez SO2, z optymalnym pH itd.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 21:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 października 2009, 01:00
Posty: 451
Lokalizacja: okolice Tucholi
Witajcie.
Mam pytanie odnosnie kryształków na dnie butelki wina z czerwonych winogron N/N.
Pojawiły się we wszystkich butelkach z rocznika 2009 w małych ilościach na dnie.
Patrząc przez zielone szkło butelki mają kolor grafitowy i kształt nieregularnej siateczki łudząco podobnej do tej jaką ręcznie nakłada się na packę i szlifuje się gładź szpachlową przy remontach pomieszczeń.
W roczniku 2010 też już się pojawiają (butelki stoją w chłodnej piwnicy o temp 4-8'C).
Patrząc przez białe szkło butelki mają kolor jasny prawie biały a co najwyżej kremowo-szary. Wino nie ciemnieje, nie robi się mętne i nie zmienia barwy na brazową. Nie czuć też sztychu octowego itp zapachów ani nie ma plesni i ,,kisielu". Domniemam że w niskiej temp wytraca się krysztalki wodorowinianu potasu czyli tzw kamienia winnego.
W winie z rocznika 2010 z drugiego nastawu jest też mała ilość osadu w kilku butelkach - pozostałości po klarowaniu - wytrącaniu się drożdzy (za szybko zlałem oba nastawy do butelek ) ale tym się nie przejmuję - pójdą pierwsze do kieliszków.
Proszę o komentarz.
Radek

_________________
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 21:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Radekk napisał(a):
...
Patrząc przez zielone szkło butelki mają kolor grafitowy i kształt nieregularnej siateczki łudząco podobnej do tej jaką ręcznie nakłada się na packę i szlifuje się gładź szpachlową przy remontach pomieszczeń.
W roczniku 2010 też już się pojawiają (butelki stoją w chłodnej piwnicy o temp 4-8'C).
...
Domniemam że w niskiej temp wytraca się krysztalki wodorowinianu potasu czyli tzw kamienia winnego.
...
Proszę o komentarz.

W/g mnie na 95% masz rację. Nie jest to wada wina.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 21:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 października 2009, 01:00
Posty: 451
Lokalizacja: okolice Tucholi
shron napisał(a):
Radekk napisał(a):
...
Patrząc przez zielone szkło butelki mają kolor grafitowy i kształt nieregularnej siateczki łudząco podobnej do tej jaką ręcznie nakłada się na packę i szlifuje się gładź szpachlową przy remontach pomieszczeń.
W roczniku 2010 też już się pojawiają (butelki stoją w chłodnej piwnicy o temp 4-8'C).
...
Domniemam że w niskiej temp wytraca się krysztalki wodorowinianu potasu czyli tzw kamienia winnego.
...
Proszę o komentarz.

W/g mnie na 95% masz rację. Nie jest to wada wina.

Wiem o tym że nie jest to wada i nawet doczytałem w 2-3 książkach że świadczy to o dobrej jakości wina :) :)

_________________
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 22:08 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Nie rozumiem, co poniższe ma do tematu wątku (przypominam: FJM) ...
Radekk napisał(a):
Domniemam że w niskiej temp wytraca się krysztalki wodorowinianu potasu czyli tzw kamienia winnego.
... ale potwierdzam domniemanie.
Radekk napisał(a):
Proszę o komentarz.
Super ;)

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 22:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Radekk napisał(a):
Wiem o tym że nie jest to wada i nawet doczytałem w 2-3 książkach że świadczy to o dobrej jakości wina :) :)

No może bez przesady - gdyby winogrona były zupełnie dojrzałe, to kamienia winnego pewnie wypadło by mało lub zupełnie by go nie było.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 13:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4749
Lokalizacja: Rybnik
shron napisał(a):
gdyby winogrona były zupełnie dojrzałe, to kamienia winnego pewnie wypadło by mało lub zupełnie by go nie było.

A na czym opierasz tą tezę?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 14:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Misza napisał(a):
shron napisał(a):
gdyby winogrona były zupełnie dojrzałe, to kamienia winnego pewnie wypadło by mało lub zupełnie by go nie było.

A na czym opierasz tą tezę?

Kurcze wiedziałem, że ktoś się do tego przyczepi ;)
Mietek: był to pewien skrót myślowy w odpowiedzi na post Radka.
Moim zdaniem wytrącanie kamienia winnego nie świadczy o dobrej jakości wina, co najwyżej może świadczyć o braku nadmiernej filtracji i stabilizacji.
Z mojego doświadczenia wynika, że w winach z owoców w pełni dojrzałych i co często idzie w parze o niższej kwasowości wypada mało wodorowinianu potasu. Trunki z owoców słabiej dojrzałych ( w tym roku Rondo, Hibernal kwasowość startowa powyżej 10g/l) mają go znacznie więcej. Oczywiście jest to spore uproszczenie, bo tworzenie się kamienia zależy jeszcze od paru innych czynników.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO