Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 11:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2010, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Zarty , żartami ale coś w tym jest prawdy . Niestety byłem mocno przeziebiony co się wiązało z utratą wielu zmysłów nawet kilka tygodni po wyzdrowieniu . Ale już mi lepiej .Tak że na dzisiaj czuje że nie powinienem dać plamy przy degustacji . Pozdrawiam wszystkich degustatorów Zbyszek

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 10:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Przepis na zrobienie roztworu rozwijającego z Kurdesza jest niekompletny, brakuje w nim bardzo istotnych szczegółów. Jeżeli chodzi o składniki i ich proporcje wszystko się zgadza, niestety z opisu ( lub jego braku) można wywnioskować , że po wymieszaniu składników otrzymamy gotowy roztwór rozwijający. Otóż nie.
TUTAJ jest to opisane w sposób właściwy.

P.S. Rozdzielacz, to coś TAKIEGO

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 11:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Amawin napisał(a):
Czy rzeczywiście to była płytka pokryta celulozą a nie żelem krzemionkowym, jeśli możesz dotrzeć do swoich notatek?


Żel krzemionkowy zbyt silnie adsorbuje omawiane kwasy.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 19:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
Cytuj:
Przepis na zrobienie roztworu rozwijającego z Kurdesza jest niekompletny, brakuje w nim bardzo istotnych szczegółów. Jeżeli chodzi o składniki i ich proporcje wszystko się zgadza, niestety z opisu ( lub jego braku) można wywnioskować , że po wymieszaniu składników otrzymamy gotowy roztwór rozwijający. Otóż nie.
TUTAJ jest to opisane w sposób właściwy.

P.S. Rozdzielacz, to coś TAKIEGO


Dzięki Olmek za podanie przepisu i cenne uwagi. Muszę się zorientować w sklepie z odczynnikami, ile kosztowałoby skompletowanie zestawu koniecznego do wykonania analizy.
Nie mam niestety odpowiedniej próbki do analizy. Chyba spróbuję na kupionym winie i moim zeszłorocznym porzeczolu. Zobaczę czy wychodzi.

Jeśli chodzi o rozdzielacz, to wiem jak wygląda, kiedyś nawet używałem :D
(Możliwe, że nawet gdzieś mam, tylko większy niż 100 ml, ale powinien się nadać)

Pozwolę sobie jeszcze zapytać, czy robiłeś analizę wg. podanego przez Ciebie przepisu i jak wyszła?



Liczę też na to, że ktoś odpowie na zadane w miom wcześniejszym poście pytanie nt. zasadności pozbycia się w całości kwasu jabłkowgo.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
vitia3 napisał(a):
Jeśli chodzi o rozdzielacz, to wiem jak wygląda, kiedyś nawet używałem :D

Z tym rozdzielaczem, to była uwaga do wszystkich, no może prawie wszystkich :lol:


vitia3 napisał(a):
Pozwolę sobie jeszcze zapytać, czy robiłeś analizę wg. podanego przez Ciebie przepisu i jak wyszła?

Niestety nie, jednak z takim opisem wykonania roztworu rozwijającego spotkałem się kilkakrotnie, m.in. jako zadaniem w ramach ćwiczeń laboratoryjnych. Podawanie wyłącznie stężeń i proporcji składników bez sposobu dalszego postępowania jest dosyć powszechne na stronach amerykańskich winemakerów - amatorów. Być może konieczność rozdzielenia dwóch warstw i dodatkowej filtracji jest tak oczywista, że nie było sensu o tym wspominać ? Szczerze wątpię.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 10:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
Są w sprzedaży gotowe zestawy odczynników.
Zestaw odczynników do badania końca FJM

Nie wiem jak wygląda ten zestaw od Lubery, ale jak ktoś potrzebuje profesjonalnego to może kupić taki.
50 oznaczeń, cena ok. 460 zł

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: piątek, 17 grudnia 2010, 19:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
Cytuj:
50 oznaczeń, cena ok. 460 zł


Tanie to raczej nie jest :(

Chyba spróbuję sprawdzić ile kosztują poszczególne odczynniki potrzebne do analizy.
Jak dostanę ofertę, to się pochwalę. Może będzie ciut taniej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 12:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Wracając do fjm.
Chciałbym ją przeprowadzić jak się ociepli i za oknem będzie na stałe kilkanaście stopni.
Teraz wino stoi w nieogrzewanej winiarni w 5-8 C stopniach.
Więc jak się ociepli ,dogrzeję pomieszczenie do 20C zadam bakterie i....... no właśnie pójdzie??????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 13:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
heavy napisał(a):
Wracając do fjm.

Więc jak się ociepli ,dogrzeję pomieszczenie do 20C zadam bakterie i....... no właśnie pójdzie??????

Zmierz pH, bo jeśli jest za niskie to możesz mieć pecha :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 14:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
No i poziom całkowitego SO2. Bo jak dowaliłeś, to możesz mieć drugiego pecha :D

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 14:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Paweł: całkowite SO2 ma znaczenie? Myślałem, że głównie wolne SO2 jest istotne.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 14:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
No niestety całkowite ma. Dlatego nie należy przesadzać jeśli chce się prowadzić FJM. Gdzieś widziałem konkretne informacje o ilościach. Może uda mi się odszukać. Wolnego też nie za dużo powinno być do 35mg/l. Lepiej mniej.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 14:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
kilis napisał(a):
No niestety całkowite ma. Dlatego nie należy przesadzać jeśli chce się prowadzić FJM. Gdzieś widziałem konkretne informacje o ilościach. Może uda mi się odszukać. Wolnego też nie za dużo powinno być do 35mg/l.

Dzięki za odpowiedź - bardzo istotna informacja. Gdybyś odnalazł jakie ilości są już niepożądane, to byłoby super.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 14:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Mam nadzieję, że znajdę. Bo tak to niepotwierdzona informacja. Sam teraz się zastanawiam. W jakis sposób miało by to blokować rozwój bakterii.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 15:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Przy temp. 20 st. C - 25 mg/l
Przy temp. 23 st. C - 0 mg/l
Tak mam w materiałach z Silberberga. Potem mam jeszcze, że to zależy też od poziomu PH.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO