Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 18:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2010, 14:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
zbyszekB napisał(a):
A jeżeli masz tego 2000L to lepiej zastosuj badania chromatograficzne w trakcie fjm
Opisała je p.Agnieszka na kurdeszu.


W sumie chromatografia jeżeli chodzi o stopień trudności i zaangażowania nie odbiega od innych podstawowych pomiarów takich jak pomiar zawartości kwasów czy SO2, więc z powodzeniem może być stosowana przez amatorów produkujących dużo mniejsze ilości wina. Problem w tym, żeby tak dobrać metodę, żeby wszystko było czytelne i jasne. Opisywana na Kurdeszu chromatografia bibułowa chyba nie do końca spełnia te wymogi skoro Mietek, dla którego to chleb powszedni, twierdzi, że wychodzi byle jak. Nie mam pojęcia czy to kwestia zastosowanej bibuły , czy roztworu rozwijającego. Dlatego pytałem jak to się sprawdza w praktyce. Cienkowarstwowa niby wychodzi trochę lepiej , ale też sporo drożej. Nikt poza Mietkiem tego nie ćwiczył ???

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2010, 15:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
olmek napisał(a):
Nikt poza Mietkiem tego nie ćwiczył ???

Powolutku, Kuba, powolutku! Myślę o chromatografii gdzies tak od trzech lat. Jakiś rok temu zgromadziłem wszystkie odczynniki i materiały. No, może poza słoikiem. Znajdę słoik, zastanowię się chwilke i może za rok czy dwa poćwiczę ;)

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2010, 17:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
olmek napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
A jeżeli masz tego 2000L to lepiej zastosuj badania chromatograficzne w trakcie fjm
Opisała je p.Agnieszka na kurdeszu.


W sumie chromatografia jeżeli chodzi o stopień trudności i zaangażowania nie odbiega od innych podstawowych pomiarów takich jak pomiar zawartości kwasów czy SO2, więc z powodzeniem może być stosowana przez amatorów produkujących dużo mniejsze ilości wina. Problem w tym, żeby tak dobrać metodę, żeby wszystko było czytelne i jasne. Opisywana na Kurdeszu chromatografia bibułowa chyba nie do końca spełnia te wymogi skoro Mietek, dla którego to chleb powszedni, twierdzi, że wychodzi byle jak. Nie mam pojęcia czy to kwestia zastosowanej bibuły , czy roztworu rozwijającego. Dlatego pytałem jak to się sprawdza w praktyce. Cienkowarstwowa niby wychodzi trochę lepiej , ale też sporo drożej. Nikt poza Mietkiem tego nie ćwiczył ???


Jeżeli to takie proste, to dlaczego tak mało powszechne ? na winogrona.org ?
Maciek(Micki64) też coś podobnego stwierdził na kurdeszu

Nawet Mietek niezbyt entuzjastycznie do tego się odnosi :
?Może wrócę do tematu jak zacznę robić jakieś konkretne ilości wina, bo dla dwóch balonów po 25l szkoda zachodu.?

Maciek(Micki64) testował gotowe zestawy do pomiaru kwasu mlekowego, bo napisał na kurdeszu : ??paski zakupione, informacja o odczycie jest w opakowaniu załączona. Sprawa zamknięta?

Może Maciek się wypowie co do tych pasków ?

Pewnie chodziło o takie paski:
gotowe kompletne testery :
L-mlekowy ? 5 testów 19$
j.w - 20 testów 59,7$
D-mlekowy ? 20 testów 85$
Jabłkowy - 20 testów 59,4$

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2010, 22:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
zbyszekB napisał(a):
Jeżeli to takie proste, to dlaczego tak mało powszechne ?


Zbyszek, zacytowałeś mój post, ale chyba go wcześniej dokładnie nie przeczytałeś. Wyjaśnię więc raz jeszcze - chromatografia jest prosta do wykonania nawet przez zupełnego laika, pod warunkiem jednak dobrania odpowiedniej fazy stacjonarnej i eluentu. Niestety zestaw podany na Kurdeszu najwyraźniej nie jest optymalnie dobrany. Trzeba będzie poszperać w fachowej literaturze.

Może Maciek używał takiego zestawu ?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2010, 23:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
olmek napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Jeżeli to takie proste, to dlaczego tak mało powszechne ?


Zbyszek, zacytowałeś mój post, ale chyba go wcześniej dokładnie nie przeczytałeś. Wyjaśnię więc raz jeszcze - chromatografia jest prosta do wykonania nawet przez zupełnego laika, pod warunkiem jednak dobrania odpowiedniej fazy stacjonarnej i eluentu. Niestety zestaw podany na Kurdeszu najwyraźniej nie jest optymalnie dobrany. Trzeba będzie poszperać w fachowej literaturze.

Może Maciek używał takiego zestawu ?

Chromatografia jest prosta pod warunkiem,że posiadasz odczynniki.
A te są zwiąkami niebezpiecznymi i nie mogą być wysyłane pocztą.

Dobra wiadomość dla Waldka -
Są w sprzedaży gotowe zestawy odczynników.
Zła wiadomość dla Waldka -
Trzeba po nie jechać do Rzeszowa Zestaw odczynników do badania końca FJM
czytaj też opinie /pstryknij myszką w "opinie'/

Jest w tym sklepie wyposażenie całego laboratorium winiarza :!: :!:
PS
w sprzedaży bezpośredniej można kupić także wina
Dobra wiadomość dla Waldka
Winiflora Oenos wysyłkowo

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 11:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Tak to wyglądało u mnie na czystych kwasach. Z lewej bibuła z prawej płytka TLC.
Zdjęcie kiepskie bo z telefonu.


Załączniki:
DSC00074.JPG [66.76 KiB]
Pobrane 4 razy

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 12:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
zbyszekB napisał(a):

Maciek(Micki64) testował gotowe zestawy do pomiaru kwasu mlekowego, bo napisał na kurdeszu : ??paski zakupione, informacja o odczycie jest w opakowaniu załączona. Sprawa zamknięta?

Może Maciek się wypowie co do tych pasków ?



Zbyszek jak wrócisz do wątku na kurdeszu i dobrze przeczytasz to zorientujesz się jakie paski zakupiłem. Niestety nie są to paski do kontrolowania FJM . Niestety.

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 14:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
micki64 napisał(a):

Zbyszek jak wrócisz do wątku na kurdeszu i dobrze przeczytasz to zorientujesz się jakie paski zakupiłem. Niestety nie są to paski do kontrolowania FJM . Niestety.

faktycznie nie przeczytałem wszystkich postów - tylko pierwszy i ostatni -moja wina - przepraszam. :oops:
Chodziło o paski do pomiaru cukru resztkowego.
Z ostatniego postu wynikało tylko ,że już kupiłeś, a w pierwszym podawałeś informacje i namiary na firmę która sprzedaje zestawy do pomiarów kwasowości i FJM. I tym się zasugerowałem.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 14:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Misza napisał(a):
Tak to wyglądało u mnie na czystych kwasach. Z lewej bibuła z prawej płytka TLC.
Zdjęcie kiepskie bo z telefonu.


Płytka wydaje się bardzo czytelna. Gratulacje. Ile ug kwasów naniosłeś, co było układem rozpuszczalników (toluen/kw. octowy/octan n-butylu 2:1:1?), jak długo rozwijałeś i czym wywoływałeś (0.2% zieleń bromokrezolowa w alkalicznym etanolu)? Czy rzeczywiście to była płytka pokryta celulozą a nie żelem krzemionkowym, jeśli możesz dotrzeć do swoich notatek?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 19:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
JanuszJ49 napisał(a):
... U mnie wino dojrzewa prawie rok czasu w balonie w temperaturze 20 st.C. Oczywiście jest kilkakrotnie zlewane znad osadu. Jestem przekonany po zapachu, iż fjm zaszła..Tak robię od lat.
Pozdrawiam

Ja robię podobnie, z tym że w przypadku moich win wytrawnych, różnica w smaku, aromacie i zmianie kwasowości jest wyraźna po 2,5-3 miesiącach od zakończenia fermentacji. Od niedawna wiem co to jest FJM ale już w latach osiemdziesiątych zauważyłem, że po tym okresie wino staje się bardziej przyjazne. W tym okresie nie miałem styczności z materiałami dotyczących technologi wytwarzania wina, a tym bardziej o czym pisze Amawin :shock:
Amawin napisał(a):
Płytka wydaje się bardzo czytelna. Gratulacje. Ile ug kwasów naniosłeś, co było układem rozpuszczalników (toluen/kw. octowy/octan n-butylu 2:1:1?), jak długo rozwijałeś i czym wywoływałeś (0.2% zieleń bromokrezolowa w alkalicznym etanolu)? Czy rzeczywiście to była płytka pokryta celulozą a nie żelem krzemionkowym, jeśli możesz dotrzeć do swoich notatek?

Teraz zadaję sobie pytanie, czy też powinienem to robić, czy jest to konieczne ?

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 23:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Jeśli chcesz sprzedawać albo wino jest kiepskie to tak , powinieneś to robić . W innych przypadkach niekoniecznie . Jak się chcesz upewnić co do jakości , zorganizuj degustacje lub wyslij pocztą . Pozdrawiam Zbyszek

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2010, 09:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Nie, bo przy wytwarzaniu 300 butelek rocznie sprzedaż i degustacja w licznym gronie nie wchodzi w rachubę. Trunek przeznaczony jest tylko dla trzy osobowej rodziny, chociaż podział butelki nie jest równy, bo żona wypija mały kieliszek, a ja z synem resztę. Zbyszek, będę miał ciebie na uwadze w przyszłym roku.
Pozdrawiam

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2010, 11:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
gronkowiec napisał(a):
... Zbyszek, będę miał ciebie na uwadze w przyszłym roku...


Zrób to koniecznie. @zypsek od czasu jak przestał palić ma najlepsze kubki smakowe w całej południowej Polsce, a może i w całej Polsce. Już dawno mu powiedziałem żeby dał sobie spokój z uprawą a zajął się arbitrażem.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2010, 11:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
DW napisał(a):
@zypsek od czasu jak przestał palić ma najlepsze kubki smakowe w całej południowej Polsce, a może i w całej Polsce. Już dawno mu powiedziałem żeby dał sobie spokój z uprawą a zajął się arbitrażem.

Z jednym zastrzeżeniem, oby arbitraż nie wpędził go w nowy nałóg :lol:

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2010, 16:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
Wracając do fermentacji jabłkowo-mlekowej...

Chciałbym zapytać, czy zawsze porządane jest przereagowanie całego kwasu jabłkowego w mlekowy.
Zdaję sobie sprawę, że porządane jest w przypadku moszczu o wysokiej zawartości kwasów. To oczywiste.

Interesuje mnie czy powinno się/warto dopuszczać do FJM w przypadku moszczu z odmian bardziej "neutralnych" o mniejszej kwasowości? Jak wpływa FJM w takim przypadku na smak i aromat wina?

Pytanie drugie:
Czy ktoś wykonywał oznaczenie kwasów metodą chromatografi bibułowej wg metodyki opisanej tutaj:
http://www.kurdesz.com/PL/winiarstwo/in ... ?artId=234

Jeśli tak, to jaki stosował roztwór rozwijający?
I czy faktycznie metoda jest tak prosta jak opisano, czy stwarza problemy, o których nie wspomniano w tekście?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO