|
Porównując bakterie Ml fast plus z wcześniej przeze mnie stosowanymi SB3 i SB7 to uważam iż całościowo SB3 to najlepsze bakterie fjm, z wszystkich dostępnych na rynku, zwłaszcza że mają funkcję direct, czyli dodajemy na początku do fermentującego moszczu, i wtedy całość trwania fjm znacząco się skraca, tak o tydzień. Na drugim miejscu są SB7, gdyż pracują podobnie jak SB 3 ale nie są tak neutralne w produkcie finalnym. Niestety w przypadku SB3 obecnie są dostępne jedynie opakowania na 2500 l. W tym roku eksperymentuję z bakteriami MaloBacti CN1 i HF2. Są bardziej tradycyjne w przygotowaniu, i trochę prądu mnie będzie kosztować utrzymanie optymalnej temperatury w pomieszczeniu z winem do fjm, ale na teraz mam wrażenie że smak wina jest ciekawszy, bardziej owocowy niż na ML fast plus. Jest to dość łatwe do zaobserwowania na Roeslerze, któremu ewidentnie te ML fast Plus w ub. roku nie podeszły, a któremu CN1 odpowiada. Rubineta i Messias robię na HF2, i właśnie kończy fjm. W porównaniu do SB3 bakterie CN i HF2 wyraźnie dłużej prowadzą fjm.
_________________ Pozdrawiam Robert https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5
|