Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 00:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2020, 20:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Tak, ale ja opisałem przypadek tego samego wina, tylko w innych gąsiorach.
CO2 musi się wydzielać i powinno się to manifestować w rurce fermentacyjnej.
Nastawy stoją w temperaturze powyżęj 20stC.
Pisząc "nie zawsze jednakowa ilość CO2" co masz na myśli?
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2020, 22:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7007
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Miałem na myśli tempo fjm (ilość wydzielanego CO2).
Ale jeżeli parametry wina są identyczne i wielkość pojemników ,to i tempo fjm powinno być podobne :!:
Jeżeli tak nie jest to może różnice przy myciu i odkażaniu pojemników fermentacyjnych :?:, albo nieszczelność korka w gąsirze, rurki fermentacyjnej w korku ? (wtedy fjm przebiega a nie widać efektu w rurce fermentacyjnej)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2020, 23:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
No wież co? Zupełny brak szacunku :wink:
Pewnie, że szczelne i tak samo odkażane.
Ja podejrzewam jednak różnice w ilości osadu drożdżowego (więcej wina wytłoczonego z wytłoków z dna beczki).
Zastanawiam się czy nie "zakazić" wina któe nie fermentuje tym co fermentuje. Może ruszy. Jutro pomierzę pH zobaczymy co wyjdzie.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 09:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2356
Lokalizacja: Dębica
Pawel napisał(a):
Czy u Was FJM zawsze wydziela na tyle dużo CO2, że widać to w rurce fermentacyjnej?

Nie, raczej nie. Tempo FJM w różnych zbiornikach, pomimo tego że identyczne wino - również może być różna.
Można obserwować te mikrobąbelki, można testować smak - ale jedyną wiarygodną metodą jest chromatografia.
Tyle że i ta potrafi pokazywać dziwne wyniki:
Obrazek
od lewej (czyli od dołu)
Riesling - referencyjny - widać kwas jabłkowy i winowy
Cortis - to samo, mniej jabłkowego (i to czuć na języku)
RCuve w prawym zbiorniku - A GDZIE JEST KWAS WINOWY JA SIĘ PYTAM? widać kwas Mlekowy - w zasadzie nadaje się do zatrzymania siarką
RCuve w lewym zbiorniku - FJM w trakcie

PS. ja już się domyślam gdzie jest ten kwas winowy :shock:


Załączniki:
2020-11-09 09.02.03.jpg [78.95 KiB]
Pobrane 27 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2020, 14:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7007
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pawel napisał(a):
No wież co? Zupełny brak szacunku :wink:
Pewnie, że szczelne i tak samo odkażane. .....

Paweł, to nie brak szacunku, bo musiał bym i do siebie go stracić,
Tegoroczny przykład:
Po pierwszym zlaniu z nad osadu czerwonego wina regent, rozlałem go do 2 ch pojemników.
Tak samo odkażane, niby obydwa szczelne, w obydwu były widocze pęcherzyki fjm na powierzchni. W mniejszym ruch w rurce fermentacyjnej,a w tym większym cisza ?! Sprawdzałem rurkę czy nie zatkana,zmyłem alkoholem korek i to też nie pomogło? Pomogła dopiero wymiana korka na nowy !!!
Cytuj:
Ja podejrzewam jednak różnice w ilości osadu drożdżowego (więcej wina wytłoczonego z wytłoków z dna beczki).
Zastanawiam się czy nie "zakazić" wina któe nie fermentuje tym co fermentuje. Może ruszy. Jutro pomierzę pH zobaczymy co wyjdzie.
Pozdrawiam,
Paweł

Zakażenie wina nie fermentującego tym co już fermentuje to dobry pomysł !!
U mnie oporny w podjęcie fjm był nastaw Leon Millot (tylko on na 5 czerwonych} Po podgrzaniu do 23st, ruszył wreszcie :D
Przed fjm TA ok.8,6g/l; pH 3,3
Po fjm TA ok.6,4g/l; pH 3,8 (już zasiarkowane)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2020, 09:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Te charakterystyczne pojedyncze bąbelki rozrywające się na powierzchni widziałem we wszystkich balonach. Kurcze, biegnę zamienić korki :idea:
Pozdrawiam,
Paweł

-- Pn, 16.11.2020 18:59 --

@zbyszekB wyszło na to, że miałeś racje z nieszczelnością :oops:
Po zmianie korków z rurką okazało się, że inne też pracują. Problem w tych plastikowych rurkach, które mają taki rancik od formy. Błędnie wychodziłem z założenia, że skoro podczas głównej fermentacji buzuje w rurce to układ jest szczelny. Wychodzi na to, że przy cichej ciśnienie jest za małe i gaz ulatywał po wolutku miedzy rurką a korkiem.
FJM zaszła nawet na moich Enertisach.
Po zbiorze było – pH=3,02 – kwasowość 9,45 g/l
Przy tłoczeniu - pH = 3,64-3,7 - kwasowość: 8,32 g/l
Wczoraj przy zlewaniu wina do beczek - ph = 3,7 - kwasowość 7,3 g/l, czyli jest OK. Węgierska beczka to wszystko pięknie wygładzi i ułoży.
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2020, 11:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2378
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie w tym roku bakterie przepracowały czerwone w szaleńczym tempie...

Przed FJM: TA 8 pH 3,4
Po 6 dniach TA 4,7 pH 4,05

Trochę przegapione... Ale w smaku ok, wino w stylu południowym ;-) Też poszło do węgierskiej beczki.


Z kolei 2 nastawy białe zaszczepione bakteriami;
Wizualnie lecą pęcherzyki, coś bąbluje
Ale po tygodniu TA - bez zmian / spadek o 0,3 ? W zasadzie w granicy błędu pomiarowego :(

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2020, 13:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 310
Lokalizacja: Warszawa
Zjadły ponad 3 TA? Jakieś żarłoczne strasznie, nie wiedziałem , że takie coś jest możliwe. Ciekawe czy gdyby startowały z powiedzmy 10TA zeszłyby do 6,7...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2020, 13:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4654
Lokalizacja: Rybnik
U mnie 7,8 na 5,2 i 7,4 na 5,2.
Im więcej kwasu jabłkowego tym większy zjazd.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO