Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 22:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 12:53 
Ekspert
Ekspert

winnicapolana napisał(a):
......wino złapało 19st. Jak narazie nic się niby nie dzieje, minęły już 5 dni od dodania bakterii do szklanej butli. ...

A dlaczego nie próbujesz przeprowadzić FJM w temperaturze powyżej 20 stC, tak jak to robią wszyscy winiarze ? Powszechnie uważa się, że FJM w temperaturze poniżej 20 stC jest niezwykle trudna do przeprowadzenia. Dla podanego stężenia alkoholu, optymalna temperatura dla FJM to 20-25 stC. Wygląda na to, że masz spore możliwości techniczne, dlaczego nie zadasz normalnej temp. dla FJM, czyli ok. 22 stC ?

PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 09:57 
nowicjusz
nowicjusz

Początkowo kiedy dodałem bakterie do małej butli (60l) miałem możliwość postawienia jej w ciepłym miejscu, udało się wtedy przekroczyć 20stC, po 3 dniach wydawało mi się, że niby coś pracuje więc szybko wlałem całość do zbiornika (nie chciałem trzymać zbyt długo bo w butli 60l były bakterie na 250l). Z tego co czytałem to jeżeli FJM ruszy to obniżenie temperatury nie powinno jej już zatrzymać. Duży zbiornik ciężko jest mi nagrzać do tak wysokiej temperatury. Gdzieś na forum spotkałem się też ze stwierdzeniem, że jeżeli w winie jest nieco wyższy poziom SO2 to temperatura nie powinna przekraczać 20stC. Wczoraj zrobiłem chromatografię, plamka z kwasem jabłkowym wydaje mi się bardziej blada niż miało to miejsce przy pierwszych próbach ale plamka kwasu mlekowego jest praktycznie niewidoczna. Jeżeli FJM nie ruszyło z powodu niskiej temperatury to czy jest sens podgrzewać jeszcze wino? (od dodania bakterii minie za kilka dni 2 tygodnie, są one jeszcze w stanie się uaktywnić?)

PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 10:11 
Kiper
Kiper

Witaj Polana.
Kup sobie grzałkę akwarystyczną, powiedzmy 200 W, z termostatem, ustaw na 21 czy 20 stopni C . Wrzuć ją do wina, rób chromatografię co tydzień. Gdy środkowa plamka zniknie............... :D

PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 10:51 
nowicjusz
nowicjusz

micki64 napisał(a):
Witaj Polana.
Kup sobie grzałkę akwarystyczną, powiedzmy 200 W, z termostatem, ustaw na 21 czy 20 stopni C . Wrzuć ją do wina, rób chromatografię co tydzień. Gdy środkowa plamka zniknie............... :D

Witaj Solaris :)
Grzałka rzeczywiście powinna problem temperatury załatwić, myślisz, że z wsypanych bakterii coś jeszcze da się zrobić po tak długim czasie leżenia w winie ?
Moja dzisiejsza bibuła wygląda następująco:
Obrazek
kolejność:
1. wino 2. kwas mlekowy 3.kwas jabłkowy

PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 12:11 
Kiper
Kiper

Myślę, że mogły przetrwać, zacznij grzać i się okaże. Jeżeli nic się nie będzie działo musisz po raz drugi zaszczepić Viniflora oenos.

Obrazek

Chromatogram musi być taki jak w środkowym winie, plamka jabłkowego zanika na korzyść mlekowego. Te niewielkie plamki pomiędzy jabłkowym i mlekowym to inny kwas w winie, prawdopodobnie bursztynowy.

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 18:09 
nowicjusz
nowicjusz

Wielkie dzięki Maćku za radę z grzałką, patent zadziałał :) Kwas jabłkowy całkowicie znikł, wino już zasiarkowane. Od dodania bakterii minęło 15 dni. Gdybyś był w okolicach Roztocza to zapraszamy, ocenisz efekty :D

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2014, 20:32 
Kiper
Kiper

winnicapolana napisał(a):
Wielkie dzięki Maćku za radę z grzałką, patent zadziałał :) Kwas jabłkowy całkowicie znikł, wino już zasiarkowane. Od dodania bakterii minęło 15 dni. Gdybyś był w okolicach Roztocza to zapraszamy, ocenisz efekty :D

Z tą grzałką pomysł nie jest doskonały, ale najtańszy i skuteczny. Niedoskonały dlatego bo grzałka rozgrzewa się do powiedzmy 200 stopni, wino w bezpośrednim z nią kontakcie też łapie taką temperaturę i bakteryjki giną. Wszystko co prawda miesza się samoistnie i nie przegrzewa jako całość, ale na pewno część flory pada.

PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 10:23 
czeladnik
czeladnik

Czy ktoś się orientuje, gdzie można aktualnie kupić bakterie do FJM?

PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 10:35 
Ekspert
Ekspert

Zobacz tutaj

PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 10:47 
czeladnik
czeladnik

Dzięki za informację. Zupełnie zapomniałem o tym serwisie.

PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 09:06 
mistrz
mistrz

Pierwsze wino z Regenta, z założenia wytrawne, przy dobrych parametrach fermentowałem w miazdze przez ok. 10 dni. Po tym czasie drożdże zjadły cukier. Wytłoczyłem, zlałem znad osadu, wlałem do butli pod korek i postawiłem w chłodnym miejscu. Powoli się klaruje i oczywiście już nie pracuje. Wygląda na to, że będzie ok. Wino ma przyjemny zapach, a smak też jest zaskakująco niezły (w sensie da się to już pić).

Inaczej sprawa wygląda z Marszałkiem/Leonem, których moszcz charakteryzował się dużą kwasowością 11g/l przy dużej zawartości cukru 25blg. Ponieważ nie przepadam za winem różowym, postawiłem na czerwone. Fermentacja w miazdze (drożdże aktywne Fermivin) trwała przez 5 dni, w tym czasie cukry spadły do 3 blg (spławik). Wycisnąłem delikatnie na prasie (właściwie ok. 85% to samociek) i wlałem do butli (20 l). Nie siarkowałem. Butla stoi w temp. 22 st. C.

Wino zaczęło ponownie pracować, dwutlenek węgla wydobywa się co 1 sek. z rurki fermentacyjnej (czyli dość burzliwie, ale nie tworzy się piana). Czy nie zbyt burzliwie? Mam możliwość przenieść butle do pomieszczenia o temp. 15-18 stopni lub do piwnicy.

Czy właśnie rozpoczął się proces dofermentowania tj. fermentacji jabłkowo ? mlekowej, która powinna obniżyć kwasowość wina? Czy pozwolić na jej na samoistne dokończenie i np. po 1 miesiącu zlać wino i do piwnicy?

PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 09:58 
mistrz
mistrz

Raczej, nie. Fermentacja trwała dość krótko i zostałeś z dość dużym cukrem (rzędu 50 g/l). Przy tłoczeniu, nastaw się napowietrzył i fermentacja alkoholowa została wznowiona (jest na granicy burzliwej i cichej = dofermentowanie). FJM to nie dofermentowanie tylko oddzielna "fermentacja" (tak naprawdę nie jest fermentacją - wydzielanie CO2 nie jest z punktu biochemii równoważne fermentacji) i nie przebiega tak wcześnie i tak gwałtownie, zwłaszcza, że nie piszesz, abyś dodał odpowiednich bakterii (a nawet wtedy niektórzy się skarżą, że nie chce im wystartować). W Twoim przypadku może być z tym też pewien problem, jeśli wino (te z MF + LM), oprócz wysokich kwasów, będzie miało zbyt niskie pH (poniżej 3,1 - 3,2).

PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 11:20 
mistrz
mistrz

Dzięki za odpowiedź. Potwierdziłeś moje przypuszczenia, że FMJ to nie jest. W takim razie dofermentuje nastaw, a w międzyczasie spróbuje zrozumieć czym jest, ten, kompletnie dla mnie niezrozumiały, proces.

PostNapisane: środa, 30 grudnia 2015, 13:19 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Trochę na zachód od Łowicza. Po "Zośce" też często mrozi.
Mam pytanie. Czy FJM powoduje mętnienie wina? Było sklarowane, podczas kolejnego obciągu stwierdziłem, że jest opalizujące.
Poza tym nic się nie dzieje, żadnych niepokojących zapachów, smakowo też OK. Co jeszcze mogłoby to być?

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2016, 16:36 
Ekspert
Ekspert

hibalykniem napisał(a):
...Co jeszcze mogłoby to być?

Postępujące utlenienie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1