Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2022, 09:01 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
W 2022 popełniłem pierwsze wino. Z Abouriou i Monarcha. Maceracja 21dni. Od początku kolor był fioletowy i z czasem pogłębiał się do czarnego z fioletowym refleksem. W tym roku na razie zrobiłem nastaw z Ronda. Po 6 dniach sok jest też ciemnofioletowy. Czy to jest normalne, że te wszystkie odmiany mają taki kolor?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2022, 09:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Jeśli nie czuć "suszonej śliwki" jak u Jagody na NN z Karpicka :lol: lub innych niepożądanych zapachów i smaków to nie masz się czym martwić. Dawno temu degustowałem takiego Regenta z Winnicy UJ, był wręcz atramentowy i bardzo dobry.
Ciekaw jestem jak wyszedł ci ten Monarch z Aboriou, gdyż w tym tygodniu będę zbierał idealnie zdrowego Monarcha, i pewnie wrzucę do niego Aboriou i Regenta zmasakrowane niestety przez osy.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2022, 09:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Fioletowy odcień ma wiele młodych win, z czasem przechodzą w karmin, a na koniec w cegłę, ale wtedy są już najczęściej do wylania ;)
Czarny odcień to nadmiar barwnika, który z czasem się wytrąci albo spolimeryzuje. Często wynika to z braku równowagi pomiędzy antocyjanami a taninami.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2022, 10:21 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
Abouriou:Monarch 1:3 wyszło mi na poziomie winą za 35 zł z Biedry :x . Ma trochę ciałachoć liczyłem na więcej,, mało aromatyczne, ale popełniłem kilka błędów i po 3 tygodniach maceracji musiałem je mocno przewietrzyć w celu usunięcia zgniłych jaj. Ogólne jak na pierwsze z win to jestem zadowolony. Więcej szczegółów nie podam, bo to był mikronastaw 2,5-3l, dawno piłem i już nie pamiętam.
Faktycznie nie dawałem wtedy żadnych garbników i miałem spory opad barwnika.
W tym roku w Rondzie dałem od początku czubatą łyżkę (na ile się dało) czipsów dębu francuskiego na 3l nastawu. Czy to nie jest za mało? Kolor też jest fioletowy. Dać więcej czipsów? I tak mam zamiar rozcieńczyć to kolejnymi 3 litrami Monarcha za jakiś tydzień.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2022, 15:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
A jak kwasowość?
Im mniej kwasów, tym bardziej "niebieskie" wino.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 11:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
Kwasu nie mierzyłem, Abouriou z Monarchem dosyć kwaśne, na granicy mojej tolerancji, a mam niski próg wrażliwości na kwas. Żonie smakuje i o kwasie nic nie mówiła.
Rondo jeszcze pracuje, w smaku słodkie, kwas ledwo wyczuwalny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 13:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
RobertR napisał(a):
Jeśli nie czuć "suszonej śliwki" jak u Jagody na NN z Karpicka :lol: lub innych niepożądanych zapachów i smaków to nie masz się czym martwić.....
Robert, być może nie każdemu smakują aromaty niechcianej suszonej śliwki. https://chlebiwino.sklep.pl/produkt/territorio-tinto/# https://www.winnetarasy.pl/oferta/wino-rondo A poza tym fioletowy odcień.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 15:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Myjąc naczynia po obróbce Regenta, potraktowałam białe wiadra silna zasadą.
Wyszedł piękny atrament.

Czy jest możliwe, że opryskiwałeś np Alkalinem lub czymś w tym stylu owoce jeszcze przed zbiorem
i coś tam zostało?

Tak mi tylko do głowy przyszło. :shh:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2022, 11:41 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
:lol: :lol: :lol: To będzie strzał w dziesiątkę Jolu. Pryskam KOH w bardzo małym stężeniu. Cały sierpień i wrzesień dla lepszego drewnienia. Liczyłem, że przez dwa tygodnie mżawek i deszczu nie będzie śladu na owocach.
Inna możliwość jest jeszcze taka, że przesadziłem z dolomitem, pH8,2! Potasu akurat w glebie mam mało. Na wiosnę zamierzam uzupełnić azot, potas i azot. Azot mimo mocnego nawożenia, winorośle cały zjadły N-azotanowy 0,6mg/100g gleby
Za rok zobaczę jak będzie po obniżeniu pH


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2022, 11:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No to super, że chyba się wyjaśniło.
Zrób próbkę z kieliszkiem wina i dodaj wit C i poczytaj o dodatku witaminy do czerwonego wina szczególnie.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2022, 12:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Luk napisał(a):
:lol: :lol: :lol: To będzie strzał w dziesiątkę Jolu. Pryskam KOH w bardzo małym stężeniu. Cały sierpień i wrzesień dla lepszego drewnienia. Liczyłem, że przez dwa tygodnie mżawek i deszczu nie będzie śladu na owocach.

Nie sądzę żeby alkaliczny oprysk mógł istotnie wpłynąć na pH tego wina. Co najwyżej wytrąci ci się więcej kamienia winnego.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2022, 13:47 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
Zrobię test z zakwaszeniem wina jak i zakwaszeniem gleby.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 października 2022, 18:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Odczyny gleby czy oprysków nie mają nic wspólnego z tym fioletem. To jest sprawa diglukozydów które są w hybrydach a których nie ma w viniferach. Jedną z niewielu hybryd nie zawierającą diglukozydów jest Roesler. I faktycznie, nie zauważyłem aby kiedykolwiek był "deep purple".
Dla zainteresowanych tematem taki artykulik: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ecommons.cornell.edu/bitstream/handle/1813/103660/Research-Focus-2016-3b-comparing-red-wine-color.pdf%3Fsequence%3D1&ved=2ahUKEwid29KhnOD6AhVGiYsKHXaLAEQQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw3k2Mr6umQTlBoJWcQqAA6m

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 października 2022, 21:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DW napisał(a):
Odczyny gleby czy oprysków nie mają nic wspólnego z tym fioletem. To jest sprawa diglukozydów które są w hybrydach a których nie ma w viniferach. Jedną z niewielu hybryd nie zawierającą diglukozydów jest Roesler. I faktycznie, nie zauważyłem aby kiedykolwiek był "deep purple".
Dla zainteresowanych tematem taki artykulik: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ecommons.cornell.edu/bitstream/handle/1813/103660/Research-Focus-2016-3b-comparing-red-wine-color.pdf%3Fsequence%3D1&ved=2ahUKEwid29KhnOD6AhVGiYsKHXaLAEQQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw3k2Mr6umQTlBoJWcQqAA6m

Skąd masz takie informacje, że odmiana Roesler nie zawiera diglukozydów ?
Przecież to hybryda, w jakimś tam stopniu potomek seibelów i villardów !

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 października 2022, 06:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
zbyszekB napisał(a):
DW napisał(a):
Odczyny gleby czy oprysków nie mają nic wspólnego z tym fioletem. To jest sprawa diglukozydów które są w hybrydach a których nie ma w viniferach. Jedną z niewielu hybryd nie zawierającą diglukozydów jest Roesler. I faktycznie, nie zauważyłem aby kiedykolwiek był "deep purple".
Dla zainteresowanych tematem taki artykulik: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ecommons.cornell.edu/bitstream/handle/1813/103660/Research-Focus-2016-3b-comparing-red-wine-color.pdf%3Fsequence%3D1&ved=2ahUKEwid29KhnOD6AhVGiYsKHXaLAEQQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw3k2Mr6umQTlBoJWcQqAA6m

Skąd masz takie informacje, że odmiana Roesler nie zawiera diglukozydów ?
Przecież to hybryda, w jakimś tam stopniu potomek seibelów i villardów !

http://www.winogrona.org/forum/post239561.html#p239561

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO