Teraz jest środa, 7 maja 2025, 21:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 listopada 2007, 19:28 
czeladnik
czeladnik

Na zdjęciu jest akurat fermentacja - nie mniej jednak maceracja przebiega bardzo podobnie. Ten winiarz akurat nie miał ekstra warunków chociaż w rzeczywistości wygląda to dużo lepiej - Ściany pomieszczeń są przed sezonem zmywane i odkażane świecami siarkowymi i/lub knotami siarkowymi. Niestety w lepszych winiarniach wygląda to bardzo podobnie. Nawet jak większy winiarz używa zbiorników fermentacyjnych z nierdzewki o pojemnościach 1000 czy 3000 litrów nie widziałem w trakcie fermentacji czy maceracji aby ktoś zamykał wieka. W trakcie takiej fermentacji nie jesteś w stanie przykryć przy takiej ilości bo musisz i tak zostawić miejsce na wydzielający sie gaz którędy i tak weszły by muszki. Ciekawe jest to, że mimo takich warunków nie zauważyłem aby w zbiornikach pływały muszki, osy czy wspomniane gryzonie. Dziwne ale w praktyce tak to się odbywa.
Do fermentacji w miazdze również jak wspomniałem winiarze na morawach używają pirosiarczynu kilkukrotnie. W sumie z moich szacunków na kadź 300 litrową winiarz z którym rozmawiałem sypie po około 10 gram 3 razy. Na początku nawet około 20 gram potem jeszcze 2 razy tak do 10 gram. Wygląda na to że stosują średnią ilość 10-15 gram pirosiarczynu /100 litrów.

Fermentacja w miazdze trwa około 7 dni a w takim roku jak ten u kilku słyszałem, że będą musieli wydłużyć do około 10 dni - zła jakość gron.

pozdrowienia
Moskw@
Winiarz.pl

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 listopada 2007, 22:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="rafallus"]Sorry. Ale pytanie przpomina mi :wink: :
Jaki jest w/g Was optymalny rodzaj (m.in. ze względu na ekstraktywność) czerwonego wina :roll:

Pozdrawiam
Rafał.

Jest oczywistą oczywistością że masz rację. Poruszając problem optymalnego czasu fermentowania miazgi miałem na myśli taki przedział czasowy po przekroczeniu którego można już tylko uzyskać gorszy rodzaj (m.in. ze względu na ekstraktywność) czerwonego wina.:)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 listopada 2007, 23:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="Moskwa"] Nawet jak większy winiarz używa zbiorników fermentacyjnych z nierdzewki o pojemnościach 1000 czy 3000 litrów nie widziałem w trakcie fermentacji czy maceracji aby ktoś zamykał wieka. W trakcie takiej fermentacji nie jesteś w stanie przykryć przy takiej ilości bo musisz i tak zostawić miejsce na wydzielający sie gaz którędy i tak weszły by muszki.

8O To zaworów jednodrożnych nie można zastosować ?

[quote="Moskwa"] Do fermentacji w miazdze również jak wspomniałem winiarze na morawach używają pirosiarczynu kilkukrotnie. W sumie z moich szacunków na kadź 300 litrową winiarz z którym rozmawiałem sypie po około 10 gram 3 razy. Na początku nawet około 20 gram potem jeszcze 2 razy tak do 10 gram. Wygląda na to że stosują średnią ilość 10-15 gram pirosiarczynu /100 litrów.

Nie pomyśl , że się czepiam , ale pirosiarczynu używa się przed fermentacją i po fermentacji , nigdy do fermentacji. Ktoś , kto nie bardzo wie o co chodzi może źle zrozumieć Twoją wypowiedź. Więcej precyzji , a mniej będzie nieporozumień.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2007, 09:36 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"][quote="rafallus"]Sorry. Ale pytanie przpomina mi :wink: :
Jaki jest w/g Was optymalny rodzaj (m.in. ze względu na ekstraktywność) czerwonego wina :roll:

Pozdrawiam
Rafał.

Jest oczywistą oczywistością że masz rację. Poruszając problem optymalnego czasu fermentowania miazgi miałem na myśli taki przedział czasowy po przekroczeniu którego można już tylko uzyskać gorszy rodzaj (m.in. ze względu na ekstraktywność) czerwonego wina.:)
Optymalny...od 3 do 7 dni :D Chociaż ja swoją NN macerowałem ok.12 dni, za to jakie treściwe, pełne i dobrze zbudowane wino (winogronowe)uzyskałem... :lol:
Trudno powiedzieć, przecież to zależy, jak mniemam, od materiału wyjściowego - odmiany, terminu zboirów, jakości gron i moszczu, temperatury maceracji i to o czym wcześniej wspomniane.

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2007, 20:50 
czeladnik
czeladnik

[quote="olmek"][quote="Moskwa"] Nawet jak większy winiarz używa zbiorników fermentacyjnych z nierdzewki o pojemnościach 1000 czy 3000 litrów nie widziałem w trakcie fermentacji czy maceracji aby ktoś zamykał wieka. W trakcie takiej fermentacji nie jesteś w stanie przykryć przy takiej ilości bo musisz i tak zostawić miejsce na wydzielający sie gaz którędy i tak weszły by muszki.

8O To zaworów jednodrożnych nie można zastosować ?

Można i nie pisze, że nie - tylko to już jest problem z mieszaniem. I praktycznie rzadko kto używa. No chyba że ma wbudowane mieszadła co się zdarza.
[quote="olmek"]
[quote="Moskwa"] Do fermentacji w miazdze również jak wspomniałem winiarze na morawach używają pirosiarczynu kilkukrotnie. W sumie z moich szacunków na kadź 300 litrową winiarz z którym rozmawiałem sypie po około 10 gram 3 razy. Na początku nawet około 20 gram potem jeszcze 2 razy tak do 10 gram. Wygląda na to że stosują średnią ilość 10-15 gram pirosiarczynu /100 litrów.

Nie pomyśl , że się czepiam , ale pirosiarczynu używa się przed fermentacją i po fermentacji , nigdy do fermentacji. Ktoś , kto nie bardzo wie o co chodzi może źle zrozumieć Twoją wypowiedź. Więcej precyzji , a mniej będzie nieporozumień.

Ja nie mówię jak używać tylko jakie spotykałem praktyki i wbrew pozorom to nie był odosobniony przypadek. Gość robi wina już przeszło 30 lat i jego ojciec też robił (dalej nie wnikałem) Winka ma naprawdę dobre. Jak już napisałem pokazuję drugą stronę medalu i myślę, że warto pokazać jak to robią inni.
Jeszcze raz podkreślam - fermentacje (maceracje) w większości miejsc spotkałem wyłącznie w otwartych zbiornikach. Natomiast po tych 7-10 dniach resztę fermentacji przeprowadza się w zamkniętych zbiornikach, beczkach i butlach.

P.S.
Ciekawostką jest to (przynajmniej dla mnie), że aby uzyskać bardzo dobre winko różowe np. z Frankovki fermentacje (maceracje) w miazdze skraca się do 1-3 dni, a nie uzyskuje metodą kupażowania jak byłem długo przekonany czytając dostępną literaturę na rynku polskim (parę lat temu wyprowadziła mnie z tego przekonania wycieczka na morawy). Dlatego zachęcam winiarzy aby w miarę możliwości korzystali z okazji wyjazdów czy to na morawy, czay do austri lub gdziekolwiek indzej gdzie wino robi się od lat.
Drugą ciekawostką był dla mnie ostatni wyjazd na morawy gdzie trafiłem do winiarza który teraz zlewa wino z 2006 roku z nad osadu drożdży !!!! A wręcz z nad drożdży ponieważ po wyjęciu ciągle były aktywne i pracowały. Niektóre wina z 2006 roku będzie zlewał dopiero na wiosnę 2008.

Można naprawdę spotkać różne metody produkcji wina i wypowiadanie się, że czegoś się nie robi nigdy mija się z celem. Gdyby tak podchodzić do sprawy to nigdy by nie wymyślono jak produkować wino bo po pierwszych oznakach fermentacji owoców - soków wywalono by je :lol:

pozdrowienia
Moskw@

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2007, 21:08 
Kiper
Kiper

Cytuj:
P.S.
Ciekawostką jest to (przynajmniej dla mnie), że aby uzyskać bardzo dobre winko różowe np. z Frankovki fermentacje (maceracje) w miazdze skraca się do 1-3 dni, a nie uzyskuje metodą kupażowania jak byłem długo przekonany czytając dostępną literaturę na rynku polskim (...)

No to ciekawe, a jaką literaturę?
Ja to zawsze myślałem w sposób który opisuję ta literatura, nie czytając jej, wychodząc z prostego założenia, że jeśli chcesz mieć wino różowe to zmieszaj czerwone z białym :wink:
Po innych lekturach, również dzięki Forum :D , skłonny jestem do stwierdzenia, że różowe wino, ba nawet białe, robi się z odmian czerwonych.

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2007, 21:16 
czeladnik
czeladnik

[quote="rafallus"]
No to ciekawe, a jaką literaturę?
Ja to zawsze myślałem w sposób który opisuję ta literatura, nie czytając jej, wychodząc z prostego założenia, że jeśli chcesz mieć wino różowe to zmieszaj czerwone z białym :wink:
Po innych lekturach, również dzięki Forum :D , skłonny jestem do stwierdzenia, że różowe wino, ba nawet białe, robi się z odmian czerwonych.

Pozdrawiam
Rafał.

Mimo, że mieszkam w zielonej górze z literaturą było parę lat temu (a wręcz kilkanaście) kiepsko. Przeczytawszy w jakiejś książce, że tak się wykonuje byłem przekonany, że tak się robi wino różowe, a teraz (od kilku lat) wiem, że nie jest to podstawowa metoda choć też używana.
Człowiek się uczy całe życie a szczególnie winiarz ;-)

pozdrawiam
Moskw@

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2007, 21:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="Moskwa"]
P.S.
Ciekawostką jest to (przynajmniej dla mnie), że aby uzyskać bardzo dobre winko różowe np. z Frankovki fermentacje (maceracje) w miazdze skraca się do 1-3 dni, a nie uzyskuje metodą kupażowania jak byłem długo przekonany czytając dostępną literaturę na rynku polskim (parę lat temu wyprowadziła mnie z tego przekonania wycieczka na morawy).

Faktycznie piłem niesamowite (bardzo smaczne) różowe wino z Frankowki ale ono chyba nie było macerowane tak długo. Prawdopodobnie było tłoczone od razu.
Ale to nic trudnego sprawdzić - zapytać się bo winiarz, który to robił mieszka niedaleko Zielonej.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2007, 21:47 
czeladnik
czeladnik

[quote="Heniek"][quote="Moskwa"]
P.S.
Ciekawostką jest to (przynajmniej dla mnie), że aby uzyskać bardzo dobre winko różowe np. z Frankovki fermentacje (maceracje) w miazdze skraca się do 1-3 dni, a nie uzyskuje metodą kupażowania jak byłem długo przekonany czytając dostępną literaturę na rynku polskim (parę lat temu wyprowadziła mnie z tego przekonania wycieczka na morawy).

Faktycznie piłem niesamowite (bardzo smaczne) różowe wino z Frankowki ale ono chyba nie było macerowane tak długo. Prawdopodobnie było tłoczone od razu.
Ale to nic trudnego sprawdzić - zapytać się bo winiarz, który to robił mieszka niedaleko Zielonej.

Heniek

A kto tu ma frankowke ? Pytam z ciekawości bo chciałem parę krzaczków zasadzić a jak już ktoś ma i nawet przetwarza frankowke to się podpytam jak się zachowuje w naszych warunkach i do tego tak blisko mnie - może sąsiad ;-)

P.S.
różowa jest dużo lepsza niż czerwona - moim zdaniem

pozdrowienia
Moskw@

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1