Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 13:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 20:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="rafallus"]No to pochwal się za rok lub dwa, czy zniknęły trawiaste posmaki. :wink:
Ja może za dwa lata napiszę coś o swoim winie z LM :roll:

Pozdrawiam
Rafał.

Nie ma sprawy, planuję dokończyć ten wątek. I dziękuję za wsparcie :D
A, i jeszcze jedno. Zapomniałem, że zauwazyłem 2 inne plusy: dobra kwasowość (wczesny zbiór !) i fajne taninki.

pozdrawiam
Daniel

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 21:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"][quote="rafallus"]No to pochwal się za rok lub dwa, czy zniknęły trawiaste posmaki. :wink:
Ja może za dwa lata napiszę coś o swoim winie z LM :roll:

Pozdrawiam
Rafał.

Nie ma sprawy, planuję dokończyć ten wątek. I dziękuję za wsparcie :D
A, i jeszcze jedno. Zapomniałem, że zauwazyłem 2 inne plusy: dobra kwasowość (wczesny zbiór !) i fajne taninki.

pozdrawiam
Daniel

Nie bardzo wiem oczym mówicie mówiąc o tawiastych posmakach.
To jest złudne wrażenie po wyciśnięciu soku.
W tym roku pierwszy raz robię prawdziwe wino - znaczy się z samego soku - po wyciśnięciu soku z Marszałka i wlaniu go do beczki czułem jeden smród - czystej zielenizny ( tródno opisać jakby świeża trawa ścięta i wrzucona do butli ) ale już po tygodniu przebywania w beczce zapach się zmienia.
I jestem pewien, że po drugim zlaniu za jekieś 3-4 tygodnie winko będzie juz pierwszej klasy.
Jak ktoś ma wątpliwości to za miesiąc mogę opisać dokładniej tą wiedzę.
A wiem, że tak będzie bo mam już pewne doświadczenia z poprzednich lat. :!: :!: :!:

P.S. To co wlewałem do butli to nawet bałem się spróbować ( szajs z wodą mieszany ) ale po 2-3 miesiącach piło się z uśmiechem na twarzy - z każdą literatką większym :lol:
Teraz wlewałem sam sok.
Zapachowo nie był ciekawy z powodów opisanych wcześniej, ale jak próbowałem go smakowo to był elegancki.!!!
Tak i będzie z winkiem - dopuki porządnie nie przerobi - może się wydawać lipa, ale po przerobieniu - będzie super !!!

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 22:11 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="posy"] Nie bardzo wiem o czym mówicie mówiąc o trawiastych posmakach.
Posy, to sie dowiedz!!! Bo tak, to wychodzi, że farmazony wypisujesz...
Cytuj:
I jestem pewien, że po drugim zlaniu za jakieś 3-4 tygodnie winko będzie już pierwszej klasy.
To jesteś jedyny na świecie. Co ja mówię - we wszechświecie ;) No chyba, że Marszałka robisz metodą fermentacji węglanowej.

Ostatnio edytowano środa, 24 października 2007, 10:39 przez Maciej, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 października 2007, 07:38 
Kiper
Kiper

OK, zryzykuję:
Czy trawiaste posmaki nie świadczą o niedojrzałych taninach (zw. tanicznych) w wysićniętym moszczu ew. winie. Szczególnie jeśli zgniecione zostaną pestki :?: Dotyczy to moszczu na wina czerwone.

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 października 2007, 11:06 
Ekspert
Ekspert

W winach białych tanin jest, a przynajmniej powinno być, niewiele - to dlatego białych winogron nie fermentuje się w miazdze. Dlatego też o jakości garbników mówi się praktycznie wyłącznie w winach czerwonych.
Jeśli winogrona nie dojrzeją do końca, garbniki w nich są ostre w smaku, surowe - trawiaste, czy jak często się mówi - zielone. Z czasem taniny złagodnieją, ale nie należy liczyć, żeby kiedykolwiek z niedojrzałych trawiastych zrobiły się dojrzałe miękkie. Co do pestek: w dojrzałych fizjologicznie winogronach również pestki są dojrzałe. Tak zresztą dość łatwo określić fizjologiczną dojrzałość winogron: pestki mają być przebarwione, a po rozgryzieniu - nie gorzkie i trawiaste w smaku. Dojrzałe pestki są cierpkie, ale w posmaku raczej orzechowe. Pisał o tym dość szczegółowo Jurek Siemaszko tutaj i ostatnio kilka słów ja - tutaj.
Jeśli już mamy przymus robienia wina z niezupełnie dojrzałych winogron (mówimy o ciemnych), to fermentację w miazdze należy prowadzić bardzo krótko. Albo nawet wcale, robiąc wino białe czy też różowe, zgodnie z technologią win białych.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 października 2007, 11:32 
Kiper
Kiper

Dziekuję za obszerne rozwianie wątpliwości (przynajmniej moich) odnośnie tanin i trawiastości.
Tak też sobie to wyobrażałem. Co do smaku dojrzałych fizjologicznie pestek - to ostatnio mialem okazję próbować dojrzałego Ryzlinga Włoskiego (u Słowaków) i rzeczywiście pestki po rozgryzieniu, a były bardzo miękkie i 'delikatne' dawały smak orzechowy, również delikatnie cierpki.

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 października 2007, 15:55 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"]Jeśli już mamy przymus robienia wina z niezupełnie dojrzałych winogron (mówimy o ciemnych), to fermentację w miazdze należy prowadzić bardzo krótko.

A jakby w takiej sytuacji sprobowac "cold soak", czyli chyba maceracje na zimno przez jakis dzien dwa - pomoze w uzyskaniu koloru, czy wlasnie wyciagnie wiecej niedojrzalych tanin?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 października 2007, 16:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="gzeho"] A jakby w takiej sytuacji sprobowac "cold soak", czyli chyba maceracje na zimno przez jakis dzien dwa - pomoze w uzyskaniu koloru, czy wlasnie wyciagnie wiecej niedojrzalych tanin?
Pewnie, że warto próbować. Linkowałem już niezłe wino Toma Plochera, które zrobił z labruskowatego Hasanskiego Sladkiego, przed pełną dojrzałością po... 8 latach prób doboru metody winifikacji. Technologicznie proste to nie było: poza fermentacją półwęglanową, zastosował i wymrażanie, i FJM. Ale efekt był niezły.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 20:01 
Kiper
Kiper

Danielu , wróciłem do pierwszej strony tematu . Maceracja powinna trwać 10-14 dni , a jeżeli użyjesz preparatów enzymatycznych , czas skraca się o połowę . Chodzi o to żeby wydobyć jak najwięcej barwnika i garbników(polifenole) , które są pożądane w czerwonym winie . Przy maceracji na dzikich drożdżach przyjemna woń rozchodzi się po kilku dniach po całym domu , a smrodek który wystąpił to siarkowodór , woń zgniłych jaj .Przy oprysku siarkolem okres karencji dla odmian przerobowych wynosi 42 dni . Nie przestrzegając tego nie otrzymasz dobrego wina . Zbyt duże stężenie siarki nie pozwala na uaktywnienie dzikich drożdży i powstaje fermentacja gnilna(smrodek).

Pozdrawiam . Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 20:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Danielu , wróciłem do pierwszej strony tematu . Maceracja powinna trwać 10-14 dni , a jeżeli użyjesz preparatów enzymatycznych , czas skraca się o połowę . Chodzi o to żeby wydobyć jak najwięcej barwnika i garbników(polifenole) , które są pożądane w czerwonym winie . Przy maceracji na dzikich drożdżach przyjemna woń rozchodzi się po kilku dniach po całym domu , a smrodek który wystąpił to siarkowodór , woń zgniłych jaj .Przy oprysku siarkolem okres karencji dla odmian przerobowych wynosi 42 dni . Nie przestrzegając tego nie otrzymasz dobrego wina . Zbyt duże stężenie siarki nie pozwala na uaktywnienie dzikich drożdży i powstaje fermentacja gnilna(smrodek).
Pozdrawiam . Zdzisław

Zdzisławie, po pierwsze nie wiem dlaczego robią sie takie duże spacje między treścią a "pozdr." Po drugie to tak: moja fermentacja w miazdze na dzikich drożdżach trwała 3 doby. Po trzecie: ponieważ moje żniwa odbyły się przynajmniej 2 tyg za wcześnie, to wszystko co miało miejsce potem to czysta herezja. Nie przejmujcie się tym. Zebrałem i zafermentowałem tylko dlatego, ze chciałem sprawdzić jak to wygląda, Bez nadziei na poprawne wino.
Daniel

Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 października 2007, 15:51 
Kiper
Kiper

Danielu,dziękuje za krótką zwięzłą odpowiedz.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 listopada 2007, 09:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Danielu , wróciłem do pierwszej strony tematu . Maceracja powinna trwać 10-14 dni , a jeżeli użyjesz preparatów enzymatycznych , czas skraca się o połowę . Chodzi o to żeby wydobyć jak najwięcej barwnika i garbników(polifenole) , które są pożądane w czerwonym winie . Przy maceracji na dzikich drożdżach przyjemna woń rozchodzi się po kilku dniach po całym domu , a smrodek który wystąpił to siarkowodór , woń zgniłych jaj .Przy oprysku siarkolem okres karencji dla odmian przerobowych wynosi 42 dni . Nie przestrzegając tego nie otrzymasz dobrego wina . Zbyt duże stężenie siarki nie pozwala na uaktywnienie dzikich drożdży i powstaje fermentacja gnilna(smrodek).

Pozdrawiam . Zdzisław

Uważam że 10-14 dni maceracji (poprzez fermentację miazgi) to zbyt długi okres. Jeżeli miazgi nie dosłodzisz to po 2 tygodniach masz praktycznie koniec fermentacji burzliwej. Przy prawidłowym przebiegu maceracji praktycznie w trzecim jej dniu masz susz miasgi na powierzchni naczynia fermentacyjnego. Mieszasz to jeszcze przez 10 dni? Nie fermentuję miazgi dłużej niż 5-7 dni.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 listopada 2007, 11:22 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"]
Przy prawidłowym przebiegu maceracji praktycznie w trzecim jej dniu masz susz miasgi na powierzchni naczynia fermentacyjnego. Mieszasz to jeszcze przez 10 dni? Nie fermentuję miazgi dłużej niż 5-7 dni.

Kapitanie, przeciez przy fermantacji w miazdze trzeba czape mieszac regularnie caly czas... i to chyba dobrze, ze fermantacja alkoholowa akurat zakonczy sie w miazdze i tloczysz przy Blg bliskiemu 0. Ale w 7 dni tez mozna osiagnac wytrawnosc...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 listopada 2007, 21:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="gzeho"]
Kapitanie, przeciez przy fermantacji w miazdze trzeba czape mieszac regularnie caly czas... i to chyba dobrze, ze fermantacja alkoholowa akurat zakonczy sie w miazdze i tloczysz przy Blg bliskiemu 0. Ale w 7 dni tez mozna osiagnac wytrawnosc...

Jeżeli kiedyś prowadziłeś fermentację miazgi w naczyniu fermentacyjnym to doskonale wiesz że od pewnego momentu mieszanie "czapy" jest konieczne praktycznie co 10 minut. Jeżeli chcesz to robić przez 14 dni to narażasz swoje wino praktycznie na stały kontakt z otaczającą go atmosferą. W tej sytuacji prawdopodobieństwo zakażenia wina jest bardzo duże. Czasami wystarczy jedna muszka owocówka.Dlatego choćby z tego powodu maceracja nie powinna trwać dłużej niż jest to konieczne do osiągnięcia pożądanej ilości barwników i garbników w winie czerwonym i stoję nadal na stanowisku, że nie powinna ona trwać dłużej niż kilka dni. Chyba, że mówimy o maceracji w balonie pod korkiem z rurką. Ale ta jest kłopotliwa .

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 listopada 2007, 22:07 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Chyba, że mówimy o maceracji w balonie pod korkiem z rurką. Ale ta jest kłopotliwa .

Wygodniej w pojemniku fermentacyjnym
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lan ... e4770441ca

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1