Teraz jest środa, 7 maja 2025, 23:46

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 września 2007, 22:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Dobra rada lepsza od złota :D Dziękuję Macieju

Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 21:58 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 51
Lokalizacja: Krasnystaw/Orłów
Mam jeszcze pytanie o FJM, przeprowadza się ją w pojemniku z rurką fermentacyjna czy trzeba szczelnie pojemnik zamknąć :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 08:59 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
hmm mam chyba ten sam problem co Daniel :( -otóż zrobiłem nastaw eksperymentalny z swenson red-a,
-pierwszy bląd to dałem za dużo piro i nie chciało fermrntować z tydzień po dodaniu MD
-potem jak już ruszyło to tak buzowało w dymionie ze aż wiry się tworzyły :lol: ,
-wydawało się ze wszystko jest ok -nawet fajny zapach drożdży się w kuchni unosił... po paru dniach uspokoiło się, i na dnie dymiona zrobiła się gruba warstwa białego osadu-martwe drożdże :?: chyba, wczoraj postanowiłem zagladnąć i spróbować-o zgrozo po otwarciu korka poczułem smród siarkowodoru :( , zciągnąłem znad osadu nastaw i wymyłem dymion, dosłodziłem i pomału bulgocze -co dalej -poradźcie - czy ten zapach sam zniknie czy muszę coś z miedzią kombinować?
ps. nie badałem zaw. alkocholu ale na moje wyczucie to silny bełt wyszedł :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 13:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Najpierw upewnij się, że to siarkowodór: weź troszkę wina w kieliszek, lepiej w dwa. Do jednego wrzuć miedzianą monetę, drut czy coś tam (miedzianą, żaden tam stop) i daj obu kieliszkom 10-15 minut, bełtając od czasu do czasu. Jeśli w tym z miedzią smrodek zniknie, a w tym bez - to masz H2S i będziesz kombinował dalej. Jeśli zniknie w obu, to problem w ogóle masz z głowy, bo po lekkim przewietrzeniu zapach zniknie z całego wina. Jeśli nie zniknie w żadnym z kieliszków - to smrodek nie pochodzi od H2S.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 października 2007, 07:46 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
dzięki Macieju za radę -spróbuje- choć dzisiaj juz w dymionie tak nie capi i ładnie sie klaruje :D może zlanie znad osadu i przewietrzenie wystarczyło :idea:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 października 2007, 21:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
No jak tam Twój Leon Danielu?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 października 2007, 21:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
[quote="aguniatarnow"]dzięki Macieju za radę -spróbuje- choć dzisiaj juz w dymionie tak nie capi i ładnie sie klaruje :D może zlanie znad osadu i przewietrzenie wystarczyło :idea:

Myślę że w Twoim przypadku to nadmiar piro. Czas powinien złagodzić ten zapach aż do całkowitego zaniku (za rok):)

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 października 2007, 07:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
[quote="kapitan"]No jak tam Twój Leon Danielu?

Tez jestem ciekawy :P :?:

Pozdrawiam
Rafal.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 października 2007, 11:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="kapitan"] Myślę że w Twoim przypadku to nadmiar piro.
Na jakiej podstawie tak myślisz? Zapachu SO2 ze smrodem H2S pomylić się raczej nie da.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 października 2007, 10:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="kapitan"]No jak tam Twój Leon Danielu?


Jakieś 3 tyg. temu zlałem znad osadu i przeniosłem do piwnicy. Jest tam stała temp. 15 stC. Dalej pyrka co kilkanaście minut (przynajmniej pyrkało kilka dni temu). Zapach niestety niezbyt przyjemny. Jak przestanie pyrkać to znowu zleję i wtedy zobaczymy co to się porobiło.

Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 października 2007, 11:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
Zapachem bym się przejął jakby był octowy :?
Zaczekajmy, zobaczymy jakie 'bożole' wyjdzie z tego 8)

Pozdrawiam
Rafał.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 października 2007, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
[quote="Maciej"][quote="kapitan"] Myślę że w Twoim przypadku to nadmiar piro.
Na jakiej podstawie tak myślisz? Zapachu SO2 ze smrodem H2S pomylić się raczej nie da.
Aguniatarnow napisał, że mocno przesadził z pirosiarczynem, a jednocześnie nie był pewny że czuje siarkowodór. Pomyślałem więc że to nadmiar piro tak "capi". Ale to tylko moja hipoteza.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 października 2007, 18:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
U mnie w Leonie stan dzisiaj taki, że nie widzę bulkania a nawet woda wzięła się była wygięła w stronę przeciwną. Zatem, jak tylko nastawię ten miodzik com go przytargał ze wschodu (Polski), a planuję trójniaka, to zaraz ściągnę Leona i zadam go jajkiem coby się klarował :D

Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 19:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="rafallus"]Zapachem bym się przejął jakby był octowy :?
Zaczekajmy, zobaczymy jakie 'bożole' wyjdzie z tego 8)

Pozdrawiam
Rafał.


Bożole z tego nie wyjdzie. Dzisiaj zrobiłem drugą zlewkę bo w balonie było nad Leonem ze 3 litry powietrza. Teraz jest pod korek. Nad dnie znalazłem sporo kamienia i szlamu. Nie śmierdzi już tak bardzo jednak chyba jest w tym dużo "trawy". Mój dobry duszek stwierdził, że nie ma szans na zrobienie czerwonego wina bez trawiastych klimatów jeśli robi się go z niedojrzałych winogron. Druga uwaga dotyczy czasu dojrzewania Leona: 1-2 lata :roll: No tom sobie zblokował balonik ! A czy trawka zniknie pewności nie ma :roll:

Daniel

PS. Znalazłem jednak dwa plusy: ma piękny rubinowy kolor i dobrze się klaruje.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 20:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
No to pochwal się za rok lub dwa, czy zniknęły trawiaste posmaki. :wink:
Ja może za dwa lata napiszę coś o swoim winie z LM :roll:

Pozdrawiam
Rafał.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO