|
przedszkolak |
 |
Dołączył(a): czwartek, 6 października 2011, 14:16 Posty: 69 Lokalizacja: Suchy Las / Wielkopolska
|
Witam w zeszłym tygodniu zebrałem Aurorę bo coś się z nią działo cukromierz po zebraniu w wyciśniętym soku do pomiaru wskazywał 17 blg zasiarkowałem na drugi dzień dodałem pektopolu i po dwóch dniach wycisnąłem sok wlałem do balonu i dodałem MD z drożdży uniwersalnych biowinu cukromierz wskazywał 16 blg ,a kwasy 7 g/l o ile poprawnie zmierzyłem, nie uważam tego za szczyt dokładności bo opiera się na optycznej ocenie czy to jest jeszcze zielony czy już niebieski kolor ale ok. Dzisiaj po trzech dniach bardzo burzliwej fermentacji cukromierz wskazał 0 blg. Nigdy tak szybko nie zeszło co prawda planowałem jeszcze dodać dzisiaj cukier i wodę,Dokładnie 745 g cukru i 553 ml. co da mi 6 l planowanego nastawu początkowo było 5 l. Pytanie czy to możliwe że przez trzy dni zjadło mi 16blg a w zasadzie około 13 po odjęciu 3 na nie cukry wiem że literatura mówi o 4 ale to mniej ważne temperatura w momencie pomiaru około 17stopni.
|
|