Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 10:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 09:46 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 3 września 2016, 09:28
Posty: 2
Lokalizacja: Gostyń
Witam wszystkich, to mój pierwszy post i pierwsze wino w moim życiu :) po 3 latach moje winogrono Kristaly jasne obrodziło dojrzało więc czas zacząć , jestem na etapie fermentacji wcześniej winogrona umyłem i wyciskałem w prasie wyszło jakieś 20 l , odlałem jeden litr soku i dodałem do niego 1,5 cukru co dało mi 19 blg i dalej dodałem drożdże Tokay 22 Zamojscy i pożywke , chciałbym uzyskać wino półslodkie okolo 14 % alk. Jak wcześniej wspomniałem jestem na etapie fermentacji dziś sprawdziłem blg i jest 15 czy na tym etapie to jest dobrze ?


Załączniki:
wino.jpg
wino.jpg [ 94.14 KiB | Przeglądane 4365 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 14:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Winogrona się nie myje!! Tu masz przelicznik brix na potencjalny alkohol.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 08:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Kristaly to wczesna odmiana, ale 19 Bx to nieduży cukier (zwłaszcza po dodaniu) czyli była niedojrzała. Jak widzisz nie da się z tego zrobić nawet wytrawnego mocnego wina a co dopiero słodkiego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 12:01 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
vanKlomp napisał(a):
Winogrona się nie myje!! Tu masz przelicznik brix na potencjalny alkohol.




Czy my aby z tym "winogron się nie myje!!" nie przesadzamy trochę ?
Przecież zawsze można trochę odczekać aż grona odciekną z wody.

Ogromna większość z nas robi wino dla siebie a nie na handel, więc co nas obchodzi terminologia wino-winko?

Jeśli mam teraz próbne grona i są przy samej ziemi, są strasznie brudne z piachu i resztek trawy to mam ich nie myć?

Poza tym teraz dość intensywnie opryskiwałem siarką i miedzianem oraz alkalinem kb-si i wolałbym to wszystko spłukać.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 12:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Każdy robi jak chce.
Chcesz owocowe/winogronowe to sobie umyj, możesz też dolać wody czy dodać cukier, miód co ci do głowy przyjdzie.
Chcesz gronowe to rób jak wymaga tego sztuka winiarska cały czas rozwijana i udoskonalana.
Nawet po deszczu się nie zbiera.

Mycie z oprysków? ich pozostałości nie może być przy zbiorze. Po to są karencje.
Mycie z piasku? Po co, opadnie na dno.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 15:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Paweł, całkowitą masz rację, jeśli chodzi o sztukę winiarską. Ale mycie winogron, gdy jest taka potrzeba, można wybaczyć. Wszyscy jesteśmy działkowcami i nikt nas z tego nie rozliczy. Nawet jak umyjemy i wysuszymy to wszystkim znajomym i rodzinie śmiało możemy mówić że gronowe.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 20:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Umyć winogrona można gdy są jeszcze na krzewach, poczekać np 2 dni aż wyschną i wtedy zbierać.
Edit:
Dzisiaj obfity deszcz umył moje winogrona.
Nie każdy deszcz jest czysty.Deszcz w Warszawie zabrudził mi samochód. Gdy wracałem przed wieczorem do Nasielska deszcz w Chotomowie umył samochód :lol: :!:
no coment

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 21:34 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
Fermentacja burzliwa w zakorkowanej butli grozi eksplozją a przynajmniej erupcją z fajerwerkami

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 08:40 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
zbyszekB napisał(a):
KrzysztofB napisał(a):
Fermentacja burzliwa w zakorkowanej butli grozi eksplozją a przynajmniej erupcją z fajerwerkami

Krzysztof, zakorkowałeś butle w czasie fermentacji burzliwej?
Bywam w Zagórzu ale nie słyszałem tam o silnej eksplozji :lol:


Moja pierwsza próba fermentacji w 2008 o mało nie wybuchła :-) a miałem tak samo zakorkowaną butlę jak na zdjęciu, na szczęście były tylko erupcje moszczu przez rurkę fermentacyjną, na szczęście się nie przytkała.

Dla mnie bezpieczny jest tylko pojemnik fermentacyjny przykryty gazą.

Moje Zagórze jest koło Okuniewa, pewnie bywasz w innym Zagórzu.

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 09:40 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 3 września 2016, 09:28
Posty: 2
Lokalizacja: Gostyń
Ale rozkręciliście się z tym myciem winogron :) ja umyłem bo były brudne , u mnie 6 dzień fermentacja burzliwa osłabła bulgocze mniej więcej raz na 10 sek blg wynosi 14 , jak wyglada sprawa z tym pierwszym obciągiem wina kiedy to zrobić ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 10:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Jak przerobi tyle cukru ile chcesz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 11:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
kilis napisał(a):
Każdy robi jak chce.
Chcesz owocowe/winogronowe to sobie umyj, możesz też dolać wody czy dodać cukier, miód co ci do głowy przyjdzie.
Chcesz gronowe to rób jak wymaga tego sztuka winiarska cały czas rozwijana i udoskonalana.
Nawet po deszczu się nie zbiera.

Mycie z oprysków? ich pozostałości nie może być przy zbiorze. Po to są karencje.
Mycie z piasku? Po co, opadnie na dno.



Kilis ty się tak trochę nie rozpędziłeś z tym dolewaniem wody i cukrem.
Nie bardzo wiem po co mi imputujesz takie praktyki może sam dodaj.


Zadałem tylko pytanie dlaczego niedopuszczalne jest umycie brudnych gron i odczekanie aż odciekną?

Co do karencji to trochę mam obaw bo grona nadal zielonkawe z osadu miedzianu a karencja minęła.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 12:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
jasiu83 napisał(a):
Zadałem tylko pytanie dlaczego niedopuszczalne jest umycie brudnych gron i odczekanie aż odciekną?

Niczego nie imputuję, napisałem to ogólnie do wszystkich, którzy chcą robić wino w sposób bardziej amatorski. Bez wnikania w szczegóły.

Nie myje się winogron, bo spada ekstrakt. Jeśli ci to nie przeszkadza to umyj.
Parę gron można nawet do suszarki włożyć, ale nie parę ton.
Dlatego chciałbym, żeby ludzie rozróżniali produkcję paru litrów od kilkuset czy więcej.
Przy paru litrach można wszystko zrobić.

Miedź wytrąca się z osadem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 13:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
kilis napisał(a):
...Miedź wytrąca się z osadem.


Ale jest ryzyko utlenienia szczególnie w winie białym. Generalnie to miedź i siarkę ciężko zmyć z gron.

Przy okazji to mając grona zanieczyszczone miedzianem czy dać więcej piro do związania miedzi?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 18:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Piro dodać po wyciśnięciu, ale w jakiej temperaturze, czy to ma wpływ, i jak długo trzymać przed dodaniem drożdży ?
Czy drożdże powinny mieć temperaturę wina ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO