Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 17:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 7 września 2016, 12:06 
Ekspert
Ekspert

Nie ma się czego bać. Piwnica też może być. Jak będziesz dokładnie stosował się do proporcji to nie powinno być problemu.

PostNapisane: środa, 7 września 2016, 12:20 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
...To do moszczu. A do miazgi, żeby macerować na zimno? Jakieś pomysły? ...
Schładzarka do piwa i chłodnica z rurki karbowanej do schładzania brzeczki piwnej. Schładzarka musi mieć sprawną pompkę do chłodzenia kolumny piwnej bo ten obieg się wykorzystuje.

PostNapisane: środa, 7 września 2016, 12:44 
Ekspert
Ekspert

manson napisał(a):
I ostatnie pytanie zadając drożdże i nie mając testu na SO2 to po tych 24h jak poznam że nie mam tam już Piro i kiedy mogę bezpiecznie zadać drożdżami ? czy na zapach wyczuję obecność piro

Jeśli nie przekroczysz dawki 1g piro na 10l moszczu/miazgi to drożdży na pewno nie upijesz.
Przy winogronach z śladami infekcji sz.p. to nawet większa dawka piro nie zaszkodzi, bo SO2 się zwiąże.

PostNapisane: środa, 7 września 2016, 12:56 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Kiedyś w piwnicach gdzie fermentowano zapalano świece. Jak świeca zgasła to stężenie CO2 było za duże.

To jest na tyle ważna sprawa, że ją trochę rozwinę.
CO2 to gaz toksyczny. Cięższy od powietrza 1,5 raza. Zbiera się przy podłodze i wypiera powietrze z pomieszczenia. Jest bardzo groźny w piwnicach zagłebionych w ziemi z niesprawną wentylacją przy podłodze. Przy stężeniu ok 20% śmierć następuje w kilka minut. Przy ok 30% natychmiast.
Podczas fermentacji wina powstaje ok 5000 litrów (5m3) CO2 na każde 100 litrów nastawu.
Teoretycznie w piwnicy o powierzchni 10m2 i wysokości 2m możemy mieszając powietrze np poruszając się po piwnicy mieć stężenie 25%. CO2 ze 100 litrów nastawu.
Świeczka jest dobra, ale w ekstremalnym przypadku może nie zadziałać ( najlepiej wchodząc do takiego pomieszczenia trzymać ją zapaloną na wysokości bioder). Zanim zgaśnie zemdlejemy, upadniemy, a przy podłodze będzie 100% CO2.
Takie pomieszczenia ze słabą wentylacją są bardzo groźne dla zwierząt (psy, koty, myszy, jeże itp.).

Podstawa to sprawna wentylacja. Może być grawitacyjna.

-- środa, 7 września 2016, 13:56 --

Misza napisał(a):
... moszczu/miazgi...

Aptekarzem nie jestem. Robienie wina to też nie apteka, ale w tym przypadku mam poważna wątpliwość czy można postawić tu znak równości?

PostNapisane: środa, 7 września 2016, 20:11 
mistrz
mistrz

Zodiak napisał(a):
Podstawa to sprawna wentylacja. Może być grawitacyjna.

Rozmyślałem jak wentylować pokój w którym stoi kilka ziejących z balonów rurek bo w tym wypadku wentylacja mnie nie zadowala.
Wpadłem na szaleńczy pomysł, likwidacji rurek fermentacyjnych a wyziewy skierować zwykłą rurką (oddzielnie z każdej bańki) pod wodę (kilka centymetrów) w szczelnym pojemniku. Wylot gazów, znad powierzchni wody skierować za okno i w dół inną, większą rurą (ku uciesze sąsiadów). Na końcu tej rury jakiś filtr z waty, gazy czy czegoś trwalszego, by szkodniki do pojemnika się nie pchały.
Teoretycznie powinno to działać i nie powodować cofek wynikających z różnic ciśnień w poszczególnych balonach.
Do wykorzystania, celem tej machiny zbudowania należy zastosować rurki o fi takim by je wdziać na złączki wprowadzone do korków balonów i uszczelniaczy takich jak do wiader fermentacyjnych ale zastosowanych w pojemniku zbiorczym. Innymi słowy, każda rurka szczelnie otulająca końcówkę zwykłej rurki fermentacyjnej będzie dobra.
Dla lubiących patrzeć jak bulga, poleciłbym wskaźnik przepływu - taki wiatraczek u wylotu każdej bańki.
Myślę, że taka machina rozwiązałaby problem CO2 i zapachów.
A wystarczyło to wszystko narysować, obyłoby się bez tych elaboratów ale ja nie umiem rysować!

PostNapisane: środa, 7 września 2016, 20:23 
Ekspert
Ekspert

W pokoju, który jest położony ponad poziomem gruntu i nie jest w budynku pasywnym nie powinno być problemu. CO2 wydostanie się przez nieszczelności na zewnątrz.
Problemem są pomieszczenia poniżej poziomu gruntu.
Przyjmując rozkład liniowy fermentacji i przyjmując 10 dni 100litrów nastawu produkuje 20 litrów CO2 na godzinę. Każda wentylacja da sobie z tym radę.

PostNapisane: środa, 7 września 2016, 21:42 
przedszkolak
przedszkolak

podsumowując: jeśli dobrze rozumiem to ilość piro dodanego przed tłoczeniem wyliczam według przewidywanej ilości soku tak ?
czyli jeśli mam np. 100kg winogron i liczę np że uzyskam 60-70L soku po tłoczeniu to do 100 kg winogron przed tłoczeniem dodaję 6-7 gram piro
Przyjmując cytowaną tu na forum normę że max 10g piro na 100kg

dobrze kumam ?

PostNapisane: środa, 7 września 2016, 21:46 
Ekspert
Ekspert

Ja dokładnie tak robię . Oczywiście najlepiej było by robić tak jak radzi Kilis, ale mało kto miareczkuje kwasy o miareczkowaniu SO2 nie wspominając.

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 09:06 
Ekspert
Ekspert

franekk napisał(a):

A co w przypadku fermentacji w lodówce? Czy po otwarciu też zemdlejemy czy może od razu wybuchnie :lol:

To na drugi raz powstrzymaj się proszę z uśmieszkami.

Pomijając kwestię fermentacji w lodówce jako takiej to zależy od tego czy ta lodówka, chłodziarka jest szczelna. Przeważnie mają system odprowadzania skroplin i jeżeli będzie drożny to odprowadzi dwutlenek węgla. Można oczywiście zrobić samodzielnie odprowadzenie gazów jeżeli chłodziarka jest szczelna.

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 09:49 
Ekspert
Ekspert

franekk jak chcesz fermentować w lodówce? Przecież tam jest ok +3 oC. Znasz takie drożdże, które fermentują w takiej temperaturze?

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 09:56 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp napisał(a):
franekk jak chcesz fermentować w lodówce? Przecież tam jest ok +3 oC. Znasz takie drożdże, które fermentują w takiej temperaturze?

Mam chłodziarkę do wina z regulacja temp. do 15 stopni.

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 10:17 
Ekspert
Ekspert

Fermentacja w lodówce to podstawa u mnie przy piwach.
Temperaturą steruję w dowolnym zakresie lodówki plus sterownik eliwell 961 albo 971.
Lagera czy Ale mogę ustawić na 8-10C czy 15C i jazda plus wykresy za pomocą czytnika 1-wire i czujnikach DS18B20 w osłonach z kwasiaka.
Lodówka szczelna nie jest więc o CO2 nie ma się co martwić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1