Teraz jest niedziela, 9 listopada 2025, 12:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fermentacja wina
PostNapisane: niedziela, 11 października 2020, 18:15 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 11 października 2020, 18:06
Posty: 1
Lokalizacja: Biecz
Po nastawieniu wina z wonogron Marschall Foch w pojemniku fermentacyjnym na starcie 22 brx. Po 8 dniach oddzielilem skorki od moszczu nie zmiescilo mi sie wszystko do pojemnika 12 litrowego wiec reszte dalem do drugiego 3 litrowego. W pojemniku 3 litrowym fermentacja ruszyła a w pojemniku 12 litrowym jeszcze nie. Poziom brx 7 na refraktomwtrze. Co mam zrobic?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2020, 18:26 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 31 lipca 2015, 13:09
Posty: 373
Lokalizacja: lubelskie/Zamość
Po pierwsze wina nie mierzy się refraktometrem. Przenieść do cieplejszego pomieszczenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2020, 20:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
Jeśli mierzysz refraktometrem poziom cukru w winie i pokazuje 7 brix to prawdopodobnie cukru już nie ma.... W winie nie mierzy się cukru refraktometrem , kiedyś też popełniałem ten błąd ....


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO