Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 08:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 08:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Cześć,

19.09.2012 zbiór:
Regent 19-22 Brix
Rondo 19-21 Brix
Całość Regent80 + Rondo20 po wygnieceniu 20,5 Brix (kwasy niemierzone, pestki przebarwione)- w tym roku szaptalizował nie będę - wyjdzie 11% alk- ok.
Odszypułkowane, wygniecione, zasiarkowane (1g/10l). Po paru godz zaszczepione drożdżami (Enartis Aroma White) + pożywka.
Całość poszła do 50l fermentatora ( z pokrywką) wypełnienie po brzegi. Od początku w temp. 21-22*C, czapa mieszana 2 razy dziennie.
I tutaj następuje problem... dzisiaj jest 5-ty dzień fermentacji w miazdze... rano patrzę, "czapy" już nie ma, skórki jednolicie pływają w moszczu, pieni się słabo. Pomiar - 0 Brix, cukier zjedzony...
I teraz co robić ? tłoczyć ? czy czekać jeszcze 2 dni ? ryzykując być może zepsuciem (utlenieniem) wina ? (kadź nie jest za szczelna)
Czy ktoś tak miał? i jaka była ewentualnie akcja ?


PS.Dodam że w tamtym roku fermentacja w miazdze trwała 7dni i po tłoczeniu było jeszcze 4 Brix jednak to było w temperaturze 19*C...

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 09:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
To i tak nisko fermentotwałeś. A ta temperatura to nastawu czy otoczenia? Bo ja swoje w zeszłym roku to musiałem chłodzić. Tydzień to normalny czas fermentacji. Tam jest mało cukru. Jak chesz dłużej macerować taniny itp. to trzymaj i nie zaglądaj tam za często bo powietrze wpuszczasz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 09:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
kilis napisał(a):
...A ta temperatura to nastawu czy otoczenia? ....
Otoczenia...jak byłem w domu to schładzałem do 19-20*C (otoczenie), ale to na krótko ( w nocy okna nie otwierałem bo noce zimne ostatnio i pewnie by było za nisko)
Dzięki, Paweł za opinię, pozdrawiam. :)

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 09:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Pewnie nastaw miał ~25C, stąd tak szybko przefermentował. Weź parę pestek i pogryź. Jak Ci pasuje smak, nie gryzą to możesz jeszcze potrzymać. Jak wolisz lżejsze wino to dawaj na prase.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 12:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
Ricci napisał(a):
Po paru godz zaszczepione drożdżami (Enartis Aroma White) + pożywka.
/.../
Pomiar - 0 Brix, cukier zjedzony...
I teraz co robić ? tłoczyć ? czy czekać jeszcze 2 dni ? ryzykując być może zepsuciem (utlenieniem) wina ? (kadź nie jest za szczelna)
Czy ktoś tak miał? i jaka była ewentualnie akcja ?
PS.Dodam że w tamtym roku fermentacja w miazdze trwała 7dni i po tłoczeniu było jeszcze 4 Brix jednak to było w temperaturze 19*C...

Na pożywkach, przynajmniej na niektórych, piszą, żeby je wprowadzać nie wcześniej jak 24 h po zaszczepieniu drożdżami. Pewnie chodzi o to, żeby nastaw nie był przenawożony. Trudno mi ocenić jakie są tego skutki negatywne, ale staram się tego trzymać.
Jak stwierdziłeś 0 Brix? Refraktometrem? W miejsce cukru powstał alkohol, który ma mniejszą gęstość (pomiar pływakiem) i pewnie mniejszy współczynnik załamania światła (pomiar refraktometrem). Więc 0 Brix nie oznacza 0 cukru. Tak tylko piszę, gdybyś nie był tego świadomy.
Cóż, jak dla mnie fermentacja burzliwa ma się ku końcowi. Warto to dofermentować, ale niekoniecznie w miazdze. Mnie się wydaje, że im lepszy rok, tym krócej fermentować w miazdze, więc ja bym tłoczył, bo sezon jest rewelacyjny. Ale to już jest ta sztuka, którą każdy dopasowuje do swoich oczekiwań, warunków, itp.

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 14:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Pożywkę pewnie daje się co najmniej po 24h by drożdże zabrały się za to co jest w owocach, a później za prosty DAF. Czasami jest on zbyteczny, ale ja jeszcze pomiaru azotu w owocach nie robiłem. Nadmiar też jest szkodliwy.

Co do długości fermentacji to każdy sam musi dobrać. Ale z tą jakością owoców to wydaje mi się odwrotnie niż pisze Nikodem. Im lepszy rok tym dojrzalsze taniny, więc to warto przenieść do wina. Jeśli są niedojrzałe ściągające, piekące to absolutnie nie fermentowałbym dłużej niż 5-6dni. Tak było w 2010r. Teraz potrzymam owoce z 14-16 dni, zobaczymy czy da to solidniejsze wino.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 września 2012, 14:15 przez kilis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 14:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
kilis napisał(a):
Pewnie nastaw miał ~25C, stąd tak szybko przefermentował. Weź parę pestek i pogryź. Jak Ci pasuje smak, nie gryzą to możesz jeszcze potrzymać. Jak wolisz lżejsze wino to dawaj na prase.

nikodem napisał(a):
Ricci napisał(a):
Po paru godz zaszczepione drożdżami (Enartis Aroma White) + pożywka.
/.../
Pomiar - 0 Brix, cukier zjedzony...
I teraz co robić ? tłoczyć ? czy czekać jeszcze 2 dni ? ryzykując być może zepsuciem (utlenieniem) wina ? (kadź nie jest za szczelna)
Czy ktoś tak miał? i jaka była ewentualnie akcja ?
PS.Dodam że w tamtym roku fermentacja w miazdze trwała 7dni i po tłoczeniu było jeszcze 4 Brix jednak to było w temperaturze 19*C...

Na pożywkach, przynajmniej na niektórych, piszą, żeby je wprowadzać nie wcześniej jak 24 h po zaszczepieniu drożdżami. Pewnie chodzi o to, żeby nastaw nie był przenawożony. Trudno mi ocenić jakie są tego skutki negatywne, ale staram się tego trzymać.
Jak stwierdziłeś 0 Brix? Refraktometrem? W miejsce cukru powstał alkohol, który ma mniejszą gęstość (pomiar pływakiem) i pewnie mniejszy współczynnik załamania światła (pomiar refraktometrem). Więc 0 Brix nie oznacza 0 cukru. Tak tylko piszę, gdybyś nie był tego świadomy.
Cóż, jak dla mnie fermentacja burzliwa ma się ku końcowi. Warto to dofermentować, ale niekoniecznie w miazdze. Mnie się wydaje, że im lepszy rok, tym krócej fermentować w miazdze, więc ja bym tłoczył, bo sezon jest rewelacyjny. Ale to już jest ta sztuka, którą każdy dopasowuje do swoich oczekiwań, warunków, itp.
Dzięki za opinie i przekazanie informacji, które pomogły mi podjąć decyzję. :wink: Tłocze jutro z samego rana będzie to 5,5 dób fermentacji w miazdze. Wino nie będzie mocne, więc by było zrównoważone, nie powinno być bardzo taniczne ( nie wiem czy dobrze kombinuję? poprawcie mnie jeśli się mylę).
@Nikodem, tak mierzyłem refraktometrem; o tym 0 Brix wiem, że jest tak jak piszesz, że może tam być jeszcze troszkę cukru. Dzięki za fachową pomoc. :wink:
Tak, rok u nas ( na Podkarpaciu ) jest b. dobry, pod koniec tygodnia zbieram Muscaris (21-23 Brix), SB (20-22Brix).
Zwiegelt, C. Cortiz, Bolero, zostają na październik.

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 września 2012, 14:26 przez Ricci, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 14:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Ricci napisał(a):
@Nikodem, tak mierzyłem refraktometrem; o tym 0 Brix wiem, że jest tak jak piszesz, że może tam być jeszcze troszkę cukru. Dzięki za fachową pomoc. :wink:

To błąd, refraktometr pokazuje jakąś wypadkową alkoholu i cukru. Teraz tylko zwykły areometr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 14:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
kilis napisał(a):
Ricci napisał(a):
@Nikodem, tak mierzyłem refraktometrem; o tym 0 Brix wiem, że jest tak jak piszesz, że może tam być jeszcze troszkę cukru. Dzięki za fachową pomoc. :wink:

To błąd, refraktometr pokazuje jakąś wypadkową alkoholu i cukru. Teraz tylko zwykły areometr.


No tak ale przecież aerometr też. Cukier podnosi ciężar właściwy a alkohol obniża.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 14:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Ale areometr robi to liniowo. I poprawka na alkohol będzie w granicach 2-4. Refraktometr działa inaczej. Raz mierzyłem refraktometrem jakieś wina z cukrem i nigdy więcej. Pokazywał jakieś głupoty, nie pamiętam już.
O odnalazłem. http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=2431#pid259822


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 14:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Refraktometr miałem pod ręką ( wiedziałem, że pomiar jest niemiarodajny), areometr został w innej lokalizacji... :oops: wykonałem też próbę smakową, która potwierdziła że cukru jest b. mało.
kilis napisał(a):
... Teraz potrzymam owoce z 14-16 dni, zobaczymy czy da to solidniejsze wino...
Też jestem bardzo ciekaw, jakie wino wyjdzie. :wink:

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 15:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
kilis napisał(a):
Refraktometr działa inaczej.


Dokładnie :mrgreen: Według mnie nie jest możliwy odczyt na refraktometrze = 0 w żadnym z faz produkcji wina. Zarówno roztwory wodne cukru jak i alkoholu etylowego mają współczynniki refrakcji większe od wspólczynnika refrakcji wody, więc nie znoszą się a raczej dodają. Tak więc masz Ricci albo zepsuty refraktometr , albo źle skalibrowany.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 15:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
olmek napisał(a):
kilis napisał(a):
Refraktometr działa inaczej.

Dokładnie :mrgreen: Według mnie nie jest możliwy odczyt na refraktometrze = 0 w żadnym z faz produkcji wina. Zarówno roztwory wodne cukru jak i alkoholu etylowego mają współczynniki refrakcji większe od wspólczynnika refrakcji wody, więc nie znoszą się a raczej dodają. Tak więc masz Ricci albo zepsuty refraktometr , albo źle skalibrowany.
OK, zrobiłem pomiar jeszcze raz( taraz), na wodzie pokazuje 0 Brix, na przedmiotowym moszczu 7 Brix. (ale to dolne białe tło nie jest białe i jest b. rozmyta linia łącząca dwa kolory)
Jest jak piszesz. :wink:
Jeszcze o tym porannym pomiarze: patrzę rano nie ma "czapy" w moszczu; na szybko zrobiłem pomiar refraktometrem całe tło było niebieskie ( lekka jasna poświata na dole skali ale rozmyta) więc stwierdziłem 0 Brix, możliwe że ciemne światło nie "złapało tego jaśniejszego tła które dawało te 7 Brix.

Edit:Winę za błędny poranny pomiar ponoszę ja :oops: , nie zaś refraktometr:
Obrazek

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 16:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
kilis napisał(a):
Ale areometr robi to liniowo. I poprawka na alkohol będzie w granicach 2-4. Refraktometr działa inaczej. Raz mierzyłem refraktometrem jakieś wina z cukrem i nigdy więcej. Pokazywał jakieś głupoty, nie pamiętam już.
O odnalazłem. http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=2431#pid259822


Niestety nie do końca rozumiem, co znaczy liniowo. W czym mi to pomoże?
Jeśli odmierzyłem aerometrem i mam np. 5 blg to ile mam alkoholu a ile cukru?
Jeden pomiar i wynik a dwie zmienne.
Chyba, że myślisz o dwóch pomiarach w ciągu kilku dni i założeniu, że cukier stopniowo przechodzi w alkohol. :idea:
Kurcze jeśli liniowe to układ dwóch równań i dwóch zmiennych.
Niezłe, tylko czy są na to jakieś tabele, bo to by się chyba udało.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 16:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
gbed napisał(a):
Jeśli odmierzyłem aerometrem i mam np. 5 blg to ile mam alkoholu a ile cukru?

Nie wiadomo. Zależy ile jest alkoholu :D

Cytuj:
Niezłe, tylko czy są na to jakieś tabele bo to by się chyba udało.

Są ale ja używam tego do piwa. Tam są inne cukry, nie ma kwasów. Może ktoś opracował dla wina.
Już o tym było wiele pisane. W domu błąd pomiaru jest niewielki i nie ma się co przejmować. Jedyny precyzyjny pomiar to destylacja. Albo pomiar cukru przed i znajomość żarłoczności drożdży. (to podaje producent)
Po co nam pomiary w trakcie. Pomijam chęć prowadzenia FJM, gdzie chcemy wiedzieć, że cukru już nie ma, ale to się sprawdza, np. paskami dla diabetyków.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO