kilis napisał(a):
Pewnie nastaw miał ~25C, stąd tak szybko przefermentował. Weź parę pestek i pogryź. Jak Ci pasuje smak, nie gryzą to możesz jeszcze potrzymać. Jak wolisz lżejsze wino to dawaj na prase.
nikodem napisał(a):
Ricci napisał(a):
Po paru godz zaszczepione drożdżami (Enartis Aroma White) + pożywka.
/.../
Pomiar - 0 Brix, cukier zjedzony...
I teraz co robić ? tłoczyć ? czy czekać jeszcze 2 dni ? ryzykując być może zepsuciem (utlenieniem) wina ? (kadź nie jest za szczelna)
Czy ktoś tak miał? i jaka była ewentualnie akcja ?
PS.Dodam że w tamtym roku fermentacja w miazdze trwała 7dni i po tłoczeniu było jeszcze 4 Brix jednak to było w temperaturze 19*C...
Na pożywkach, przynajmniej na niektórych, piszą, żeby je wprowadzać nie wcześniej jak 24 h po zaszczepieniu drożdżami. Pewnie chodzi o to, żeby nastaw nie był przenawożony. Trudno mi ocenić jakie są tego skutki negatywne, ale staram się tego trzymać.
Jak stwierdziłeś 0 Brix? Refraktometrem? W miejsce cukru powstał alkohol, który ma mniejszą gęstość (pomiar pływakiem) i pewnie mniejszy współczynnik załamania światła (pomiar refraktometrem). Więc 0 Brix nie oznacza 0 cukru. Tak tylko piszę, gdybyś nie był tego świadomy.
Cóż, jak dla mnie fermentacja burzliwa ma się ku końcowi. Warto to dofermentować, ale niekoniecznie w miazdze. Mnie się wydaje, że im lepszy rok, tym krócej fermentować w miazdze, więc ja bym tłoczył, bo sezon jest rewelacyjny. Ale to już jest ta sztuka, którą każdy dopasowuje do swoich oczekiwań, warunków, itp.
Dzięki za opinie i przekazanie informacji, które pomogły mi podjąć decyzję.

Tłocze jutro z samego rana będzie to 5,5 dób fermentacji w miazdze. Wino nie będzie mocne, więc by było zrównoważone, nie powinno być bardzo taniczne ( nie wiem czy dobrze kombinuję? poprawcie mnie jeśli się mylę).
@Nikodem, tak mierzyłem refraktometrem; o tym 0 Brix wiem, że jest tak jak piszesz, że może tam być jeszcze troszkę cukru. Dzięki za fachową pomoc.
Tak, rok u nas ( na Podkarpaciu ) jest b. dobry, pod koniec tygodnia zbieram Muscaris (21-23 Brix), SB (20-22Brix).
Zwiegelt, C. Cortiz, Bolero, zostają na październik.