Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 17:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 24 października 2012, 21:17 
Kiper
Kiper

Danielu wierzę Ci, bo już wcześniej pisałeś pozytywnie o innej fajnej odmianie, z której obecnie jestem zadowolony. Mowa o Villarisie. Napisz proszę jak u Ciebie sprawował się on tego roku. U mnie w drugim roku dał przyzwoity plon, dojrzał wcześnie, nie przemarzł i przy tym nie chorował. Nie wiem jak jakość wina ( za niedługo sprawdzę), ale z sieci można wyczytać, że jest porównywany do Regenta, z przełożeniem na białe (porównywalny "komfort" uprawy i dobra+ jakośc wina). Na obecną chwilę jestem baaardzo zadowolony

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 22:02 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
...o Villarisie...

Kuba, Villaris jest ok. W tym roku miałem grona dwa razy większe niż w roku ubiegłym. Piszą o nim, że jest to raczej późna odmiana, i to się właśnie potwierdziło. Zastanawiałem się (ok. 20 września), dlaczego Villaris jest późny skoro już jest dojrzały ? Jednak co to jest dojrzały Villaris zrozumiałem dopiero ok. 20 października, kiedy spróbowałem kilku jagód zostawionych na krzewach - b. delikatny i subtelny muszkat... Podobnie L. Swenson, spróbowałem jakieś zapomniane gronka na początku października - znowu coś muszkatowego, jakieś kwiaty i miody. Próbuję kilka dni temu - wspaniały smak melona (kto wie jak to może przełożyć się na wino ?)! Jednym słowem: "wszystko co wiesz o winogronach jest totalnie błędne.."

PostNapisane: czwartek, 25 października 2012, 00:00 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
olmek napisał(a):
Poza tym wino inaczej dojrzewa w większej objętości i próbki z małych buteleczek w tym samym czasie będą sie nijak miały tego co jest w balonie.

Myślałem, że będzie to niewielka różnica. Możesz rozwinąć tą myśl?

Przeważnie zostawiam rezerwę w butelkach 1-3l w celu dopełnienia balonów po pierwszym, czy drugim zlaniu. Zdarza się, że osadu powstanie mniej niż się spodziewałem, lub po prostu po wytłoczeniu mam taką ilość, która nie pasuje do objętości żadnego z balonów i w związku z powyższym wino dojrzewa sobie równolegle np. w 20l balonie i 2l butelce. Róznica jest znaczna, oczywiście na korzyść większego nastawu. W przypadku użycia butelek 0,2l różnica pewnie by była kolosalna. Po roku czy dwóch, ze stabilnym winem być może miałoby to jakiś sens.

PostNapisane: czwartek, 25 października 2012, 21:22 
Kiper
Kiper

Kuba
Poruszyłeś ważny temat to jest błąd wielu początkujących robiących wina mój też muszę się przyznać,po pierwszym odciągu
zabrakło mi na pewno około 3.4l do uzupełnienia balonu musiałem się prosić mojej znajomej winniczanki.
Jak byłem u niej widziałem też tak robi jak ty KUBA na 700l ma zawsze stać obok małą plastik.beczkę z 50l albo30l.
Dobrze by było jak byś podał na ile litrów nasadu powinno się pozostawić rezerwy na dolewanie pod szyjkę albo na powtórna
fermentację.

PostNapisane: czwartek, 25 października 2012, 21:59 
Ekspert
Ekspert

georg napisał(a):
Dobrze by było jak byś podał na ile litrów nasadu powinno się pozostawić rezerwy na dolewanie pod szyjkę albo na powtórna
fermentację.

Trudno jednoznacznie określić, zbyt wiele czynników ma na to wpływ: odmiana, drożdże, w przypadku win białych sedymentacja lub jej brak, w przypadku czerwonych, rodzaj worka do prasy, co przekłada się na ilość cząstek stałych. Generalnie staram się, żeby rezerwa stanowiła ok. 10% nastawu.

PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 07:36 
Kiper
Kiper

Pt paź 19, 2012 8:59 am Ricci napisał(a):
C.d. działań, na opisywanym winie...

1.Wykonałem 2 zlew znad osadu ( dotlenienie wina). Przed zlewem, było nadciśnienie w balonie ( ochrona).
2.Pozostałe po zlewie wolne miejsce w balonie (30l), wypełniłem pod korek, świeżym moszczem winogronowym (1 szklanka).
3.Wino ładnie ruszyło (bulka co 2sek, wytworzyła się piana grub 1cm, ale to pod sama szyjką) w temp 23*C.

Założenie jest takie, że może z tej fazy wino przejdzie do FJM...ostatnio mierzona kwasowość była --> 9g/l...

Edit:
Tak to wygląda (normalnie balon jest osłonięty od światła):
Obrazek

c.d.
Opisywane wino jest po 3 zlewie; pomiar kwasowości wykazał 5.5-6g/l ( dla porównania lidlowy Pinotage ma 7g/l).
Może trochę odczynnik się zestarzał, ale na smak jak dla mnie za mało kwasowe i słabawe (ok11%)... no cóż może być dobre dla kupażu z jakimś bardziej kwasowym ( w następnym sezonie).

Czy z faktu że z 9g/l zjechało na 6g/l można wnioskować że FJM jednak zaszła?

Edit:godz 8:50
Powtórzyłem pomiar; mam menzurkę 10ml rozcieńczam 1:1 tzn. 5ml wina, 5ml wody, całkowite przebarwienie roztworu przy 3g/l; czyli kwasowośc wina razy dwa--> 6g/l--> potwierdzone przy drugim pomiarze.

PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 09:49 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Czy z faktu że z 9g/l zjechało na 6g/l można wnioskować że FJM jednak zaszła?

Przy tak dużym spadku kwasowości miareczkowalnej w sumie można podejrzewać, że FJM zaszła. Z jednej cząsteczki kwasu jabłkowego (2 grupy karboksylowe) powstaje jedna cząsteczka kwasu mlekowego (1 grupa karboksylowa). Pytanie tylko, czy podczas pierwszego pomiaru (9g/l) próbka wina była dobrze odgazowana i ile wypadło kamienia winnego w okresie między pierwszym i ostatnim pomiarem.

Ricci napisał(a):
Może trochę odczynnik się zestarzał...

To akurat zadziałałoby w drugą stronę, kwasowość byłaby zawyżana.

PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 13:24 
Kiper
Kiper

Dzięki Kuba za opinię. Przy ostatnim zlewie był wytrącony kamień winny w postaci twardego osadu na dnie (coś między 0,5-1cm ). Myślę, że potrzebuje jeszcze czasu, to może się jakoś ułoży...na wiele nie liczę, surowiec był jaki był ( napisane w 1 poście). Chodzi o to, by wino było wykonane poprawnie technologicznie.

PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 22:04 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Dzięki Kuba za opinię. Przy ostatnim zlewie był wytrącony kamień winny w postaci twardego osadu na dnie (coś między 0,5-1cm ). Myślę, że potrzebuje jeszcze czasu, to może się jakoś ułoży...na wiele nie liczę, surowiec był jaki był ( napisane w 1 poście). Chodzi o to, by wino było wykonane poprawnie technologicznie.

Jak by powiedział Ferdynand Kiepski "Kurde jakie w tym roku mamy dobre wina" :shock:
Tylko Ricci prosi o opinie a my wszyscy jesteśmy the best wein mens....
Warto podzielić się opiniami i biciem w piersi z błędów i poszukiwania odpowiedzi na korekty tych błędów.
Mamy dobrych fachowców na forum i warto sięgnąć do ich wiedzy aby na tym etapie próbować zrobić pewne korekty.
Czas jest sprzymierzeńcem ,ale może być i wrogiem opóznień w ingerencji w zły przebieg winifikacji.
W innym dziale poruszyłem problem winifikacji mojego wina,ale tam nie było miejsce na ten temat,ale jedynie pretekst aby rozszerzyć wspomniany wątek o inne elementy.
Moim problemem był pewien stopień goryczki w winie z Solarisa, jest pewien postęp na etapie tego procesu i mam nadzieję, że będzie to postęp z rezultatem pozytywnym.
Wino z Adalminy doskonale się zapowiadające (aromaty i smak) miało wadę w postaci nieklarowności,znacznie odbiegało od Solarisa.Podjąłem zabieg w postaci zmienności temp. przechowywania wina. Z temp. leżakowania ok.12C przeniosłem do temp. 4 C .Wino stało kilka dni i wykazało zmiany w klarowności poprzez wytrącenie kryształków kamienia.Można to kwalifikować jako wymrażanie wina,chociaż nie poddałem tak drastycznej terapii to wino. Jakie to miało skutki w odbiorze organoleptycznym na razie nie mogę przedstawić bo wino nie poddałem zlewaniu i degustacji.

PostNapisane: środa, 25 września 2013, 07:42 
Kiper
Kiper

Cześć,
Odświeżam temat w nowym sezonie winobrania 2013.
Wczoraj zebrałem:
8kg PNP (10 krzewów), 4kg Rondo (4 krzewy) 3kg Regent ( 3 krzewy na własnych korzeniach), wykonałem miazgę dałem do tego 1 g pirosiarczynu co daje dawkę 0,67g/10l.
Parametry miazgi: cukier 21,2Brix, kwas 6g/l!
Tak niski kwas zawdzięczam głównie PNP, które na smak było mało kwasowe.
Zamierzam jeszcze 1 dobę przetrzymać w zimnym ( zimna maceracja), następnie fermentacja w miazdze; ile? no właśnie ile? 10 czy może 14 dni, owoce dojrzałe, to może raczej 14 dni w temp ok 20*C miazgi (np. jak fermentował Solaris 2013, temp. otoczenia była 13*C, a w szczycie fermentacji burzliwej temp wina potrafiła dojść do 17,5*C--> obecnie przy fermentacji cichej temp. się wyrównała do 13*C).

To takie moje przedbiegi przed głównym zbiorem Regenta, ok 80-100kg wisi na krzakach na L3 ( mam nadzieją że szpaki wszystkiego nie zjedzą).

PostNapisane: środa, 25 września 2013, 16:11 
Ekspert
Ekspert

Doszedłem do wniosku, że na fermentację w miazdze trzeba raczej uważać, i raczej unikać, szczególnie w przypadku mieszańców. Mam mgliste przeczucia, że różne dziwne aromaty z tego powodu się pojawiają. Wszystkie moje wina mieszańcowe, macerowane w miazdze, miały/mają, jakiś taki dziwny, drewniany aromat. To samo znalazłem w winach niektórych kolegów. Czym silniejsza ekstrakcja (np. pektyny + fermentacja w miazdze) tym ten aromat był mocniejszy. W tym roku wszystkie czerwone robię zgodnie ze schematem: maceracja - tłoczenie - fermentacja, w tej właśnie kolejności. Bardzo jestem ciekaw rezultatu.

PostNapisane: środa, 25 września 2013, 16:23 
Ekspert
Ekspert

Danielu, ale to będą czerwono wyglądające różowe wina :)

PostNapisane: środa, 25 września 2013, 16:46 
Ekspert
Ekspert

Dokladnie, czerwonych nie da sie bez fermentacji w miazdze. Ale zgadzam sie tez, ze miesznace potrafia ujawniac niefajne aromaty przy dlugim trzymaniu. No i "dlugo" dla kazdej odmiany znaczy co innego.

PostNapisane: środa, 25 września 2013, 18:42 
Kiper
Kiper

To zależy Panowie, co się chce uzyskać z winogron. Jeżeli chcemy zrobić wino o dobrym smaku i bukiecie to niewątpliwie fermentację w miazdze należy prowadzić w miarę krótko - do kilku dni, a jeżeli nam na tym nie zależy i chcemy mieć wino, które leczy, to fermentujemy długo nawet do 2 tygodni. Wyciskamy wtedy maksimum procyjanidyn, tak pomocnych naszemu organizmowi. Wybór zależy tylko od nas. Zawsze prowadzę fermentację w miazdze do 2 tygodni i nie przejmuję się trochę innymi aromatami, które jak sami wiecie w każdym roku są inne, co od nas nie zależy.

pozdrawiam Janusz

PostNapisane: środa, 25 września 2013, 19:14 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, proszę o radę: fermentuję w miazdze (15 litrów) DM 8521-1 szósty dzień, cukier przerobiony bo winomierz Biowinowski pokazał 0 Blg, smaków dopiero się uczę (pierwsze wina), więc nie mam porównania.
Nastawiłem miazgę przy 23 stopniach Blg w soku, od tygodnia poziom cukru się nie podnosił - więc zerwałem. Dodałem pirosiarczynu 0,8 g, drożdże LALVIN RA 17. Pytanie: jak długo jeszcze trzymać w miazdze?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1