Teraz jest piątek, 9 stycznia 2026, 10:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 23 października 2012, 20:28 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
MarcinJ napisał(a):
Nie miałem zamiaru nikogo pouczać...
Wcale nie sprawiałes takiego wrażenia. Piszesz, co myślisz, ja komentuję zgodnie ze swoja najlepszą wiedzą.

Cytuj:
Znam kilka osób z forum i z poza forum robiących wino i nie jest mi wiadome aby ktokolwiek zachowywał i dojrzewał wina czerwone dłużej niż do następnego sezonu...
No cóż... Znam ludzi, którym smakuje tygodniowy zacier, tylko po co do tego uprawiać winogrona? Żadne czerwone wino, poza mouveau, nie nadaje się do wypicia w ciągu sezonu.

Cytuj:
Z tego co czytałem (nie z praktyki) to dojrzewanie często zakonserwowanego wina w butelce a dojrzewanie wina w zbiorniku np. z dębem to inna sprawa...
Pewnie, ze inna. Ale zbyt długie dojrzewanie z dębem zabija wino - dąb to częsty błąd w wielu polskich winach o słabej strukturze. Wino w butelce też dojrzewa, niekoniecznie wolniej, niż w zbiorniku. Co masz na myśli, mówiąc "często zakonserwowanego wina"?

Cytuj:
...i to jest mój największy problem z moim PN. Nie wiem jak długo czekać teraz z winem w cieple, kiedy je schłodzić, kiedy zlać znad osadu, kiedy zasiarkować. Niektóre burgundy leżą w beczkach po 10 lat przed siarkowaniem i butelkowaniem, ilu radzących tyle rad i problem z decyzją.
Ja szczególnego problemu nie widzę. Jak się skończy fermentacja burzliwa, zlej znad osadu. Poczekaj kilka tygodni (dopóki wino jest nagazowane CO2 utlenienie mu nie grozi) - może zajdzie FJM. Jeśli ruszy FJM po jakimś tygodniu - dwóch zatrzymaj siarkowaniem. Odstaw w chłód, sklaruj na kryształ, zalej pod korek i zapomnij na rok. Zabutelkuj i zapomnij na kolejny rok.
A o 10-letnim dojrzewaniu zapomnij na... 10 lat :)

DW napisał(a):
...za 3-4 miesiące ze smakiem wypijesz i zapomnisz o sprawie.
Zacier, kurde, zacier sobie zrób, a nie 3-4 miesięcznego PN pij! Taniej wyjdzie i lepiej pizga w łeb.

vanKlomp napisał(a):
Ja trzymam wino w balonach 2-3 lata zanim zabutelkuję. W tej chwili będę butelkował czerwone cuvee z 2009 i rondo z 2010 a najstarsze wino w butelce mam z 2004...
To mi się podoba. Ja butelkowałem w momencie, kiedy potrzebowałem zbiorników na kolejny zbiór owoców. W butelkach mam trzy wina 2007 (PN, Rondo i Regent). Pinota 2007 nie próbowałem chyba od dwóch lat. Mam też trzy butelki Jurkowego Ronda z Suwałk 2005. A jak mam ochotę się zwyczajnie napić, to do Lidla mam rzut lekko nawilgłym beretem.

PostNapisane: wtorek, 23 października 2012, 21:05 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
... Zacier, kurde, zacier sobie zrób, a nie 3-4 miesięcznego PN pij! Taniej wyjdzie i lepiej pizga w łeb....

Pizga, nie pizga... Nie ma co się modlić nad 12 litrami pinota. I tak wylezie z niego papryka bo Marcin za wcześnie zebrał i za długo macerował. Założę się, że ze 2 litry pęknie już na Boże Narodzenie, kolejne 4 na Nowy Rok a reszta nie dotrwa do czerwca 2013.

PostNapisane: wtorek, 23 października 2012, 21:14 
mistrz
mistrz

E tam zaraz za wcześniej Pinot Noir 22blg i 8,6g/l, teraz to jedzie bardziej w nie posłodzony kompot niż w wino i obawiam się czy za późno nie zebrałem. A jeszcze maceracja 12 dni i wyciskanie jeszcze fermentującego, no i na pewno nie ma tam papryk ani trawy. Zobaczymy co wyjdzie, niepotrzebnie burzę wzbudziłem, czas pokaże, będziemy próbować.

PostNapisane: wtorek, 23 października 2012, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
MarcinJ napisał(a):
E tam zaraz za wcześniej Pinot Noir 22blg i 8,6g/l, teraz to jedzie bardziej w nie posłodzony kompot niż w wino i obawiam się...
To się nie obawiaj. Parametry dobre. Kwasowość sprzyja dłuższemu przechowywaniu. 12 dni fermentacji w miazdze (mam nadzieję, że nie tylko maceracji) to, przy dojrzałych taninach, krótko, nie długo.
A kwaśny kompot przypomina, BO JEST ZAMKNIĘTY. Mówiłem przecież. Poczekaj z pół roku, zobaczysz. Bez sensu, kompletnie bez sensu jest pić to teraz, czy za miesiąc, albo i dwa.

A w ogóle, to w Pinocie trudno wyhodować paprykę czy trawę. To nie Cabernet.

No i się Marcin burzą nie przejmuj,. To forum dyskusyjne. Jak nie będzie kontrowersyjnych tematów, to forum nie ma żadnego sensu.

PostNapisane: wtorek, 23 października 2012, 22:18 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
...Poczekaj z pół roku, zobaczysz. Bez sensu, kompletnie bez sensu jest pić to teraz, czy za miesiąc, albo i dwa.....

Z tym się niestety, nie zgodzę. Tak naprawdę nie wiemy co tam Marcin hoduje w balonie i w jakim kierunku to pójdzie. Najważniejsze żeby próbował, sprawdzał i wyciągał wnioski. Jeśli potrafi rozciągnąć te próby na 3 lata to bardzo dobrze. Moim jednak zdaniem, na 3 lata wina mu tego nie starczy. Starczyłoby gdyby zaniechał próbowania. Ale czego właściwie może się nauczyć jeśli nie spróbuje, nie sprawdzi "własnoręcznie" jak zmienia się wino w trakcie dojrzewania ?

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 02:41 
Kiper
Kiper

Na prawdę ciekawa dyskusja :) Chociaż moje doświadczenie z winem jest króciuteńkie to ja również opowiem się za tym aby próbować wina i robić notatki z degustowania. Raz, że człowiek najlepiej uczy się na swoich błędach(o ile takie mają miejsce), a i jak ma się spostrzeżenia na karteczce to w przyszłości jest łatwiej i wiadomo potem co robić gdyby pamięć zawiodła. Ja bym się postarał o jak najdłuższe przetrzymanie w balonie większości (10l) a resztę zabutelkował w butelki 0,187l i próbował 2-3x do roku. Raz, że będzie porównanie jak dojrzewa w jednym i drugim, a dwa że winka nie wypije się niedojrzałego.

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 08:12 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
...Ja bym się postarał o jak najdłuższe przetrzymanie w balonie większości (10l) a resztę zabutelkował w butelki 0,187l i próbował 2-3x do roku. ...

Wino Marcina jest w tej chwili niestabilne i długo jeszcze takim pozostanie. Butelkowanie na tym etapie jest zdecydowanie niewskazane.

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 08:41 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
SilwMaliniarz napisał(a):
...Ja bym się postarał o jak najdłuższe przetrzymanie w balonie większości (10l) a resztę zabutelkował w butelki 0,187l i próbował 2-3x do roku. ...

Wino Marcina jest w tej chwili niestabilne i długo jeszcze takim pozostanie. Butelkowanie na tym etapie jest zdecydowanie niewskazane.

Poza tym wino inaczej dojrzewa w większej objętości i próbki z małych buteleczek w tym samym czasie będą sie nijak miały tego co jest w balonie.

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 13:29 
Kiper
Kiper

DW napisał(a):

To w domyśle. Chodziło mi o butelkowanie najwcześniej wiosną/latem.

olmek napisał(a):
Poza tym wino inaczej dojrzewa w większej objętości i próbki z małych buteleczek w tym samym czasie będą sie nijak miały tego co jest w balonie.

Myślałem, że będzie to niewielka różnica. Możesz rozwinąć tą myśl?

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 14:13 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Moim jednak zdaniem, na 3 lata wina mu tego nie starczy. Starczyłoby gdyby zaniechał próbowania. Ale czego właściwie może się nauczyć jeśli nie spróbuje, nie sprawdzi "własnoręcznie" jak zmienia się wino w trakcie dojrzewania ?

A czemu nie starczy na trzy lata, czasem zrobię 5 litrów odmianowego i starcza na próbowanie itp co najmniej dwa lata, przeważnie resztka dłużej leży - no chyba, że brak rezerwy z poprzednich lat

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 14:40 
Ekspert
Ekspert

Popieram Romana - ja żeby mi te 20 butelek białego gronowego starczyło na dłużej robię co roku 30-40 l jabłkowego - i wszyscy są zadowoleni :lol:

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 17:15 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
..A czemu nie starczy na trzy lata, .......no chyba, że brak rezerwy z poprzednich lat

Z tego co wiem, rezerwy nie istnieją. Tegoroczne wina Marcina to jego pierwsze wina...

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 18:12 
mistrz
mistrz

No właśnie pierwsze i dlatego tyle problemów. Na szczęście jest ok 40l białego i różowego które zapowiada się obiecująco z wyjątkiem muscarisa (robiłem je tydzień czy dwa wcześniej żeby dopracować technikę i zrobiłem chyba błedy na każdym etapie... :oops: ).

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 19:22 
Ekspert
Ekspert

MarcinJ napisał(a):
...Na szczęście jest ok 40l białego i różowego które zapowiada się obiecująco z wyjątkiem muscarisa ....

O różowym wiem, że z Zweigelta. Ciekawi mnie jednak Gewurztraminer. Mojego zlasowałem z Muscarisem i zapowiada się to nieźle czyli typowo - jakbyś kupił na Morawach albo w Alzacji (jednak bez róży co moim zdaniem Gewurza dyskwalifikuje, jeśli nie ma róży). Ale tak naprawdę najbardziej jestem zadowolony z mieszaniny L. Swenson + Osceola Muscat + Petite Amie ( i niech ktoś nie myśli, że staram się promować te odmiany bo wierzcie mi (ci co nie wiedzą) - przygotowanie sztobrów do wysyłki jest przerąbane) - cała masa egzotycznych owoców, świeżość i lekkość, to jest moim zdaniem nowa jakość w białych winach.

PostNapisane: środa, 24 października 2012, 21:02 
mistrz
mistrz

Gewurztraminer pewnie dlatego, że najsłabiej plonuje dał u mnie największy plon, ok 15l z 15 krzewów, kwasy niskie i to może być problem, w owocach aromaty jak należy w winie czuć ale bardzo głęboko po wielu innych aromatach, mam nadzieję że w miarę dojrzewania "wyjdą", jest jeszcze kilkanaście litrów chardonnay 548 i to zapowiada się super, myślę że kwasy będą ok a aromaty super, trochę pinot gris i to wino wydaje się jakieś takie ciężkie, ale pasuje do tych pinot gris które piłem tylko nie wiem czy mi spasuje, no i eksperymentalny muscaris który mógłby być super a pewnie będę na nim testował białka czy inne ciekawostki dla próby pozbycia się goryczy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1