Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 03:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 21:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Najwygodniej w warunkach domowych jest miareczkowac alkacymetrycznie na BBT lub Fenoloftaleinę. Nawet bez biurety. Stosowanie miareczkowania pH-metrycznego wymaga kłopotliwej kalibracji i pH metru przynajmniej ze średniej półki . Na prwno nie takiego za 30zl.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 października 2017, 20:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Witam.
Czy fermentację (winogrona ciemne) w miazdze mogę przeprowadzić w otwartym pojemniku? W moim wypadku byłby to duży słój (surowca mam symboliczną ilość). Czy też ryzyko jest zbyt duże i lepiej by pojemnik był zamknięty? Jakie jest najlepsze naczynie/pojemnik na tą fazę fermentacji?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 października 2017, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Zakładaj dekiel na słoik - wystarczy jak napowietrzysz w czasie mieszania miazgi.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 października 2017, 20:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Nie no raczej zamknij jakoś nieszczelnie bo ci muchy albo jakieś ostatnie octówki wlecą. Pewnie się też utleni za bardzo.
Ja fermentowałem w zeszłym roku w takim dwulitrowym pojemniku z deklem.
odmiany/pinot-wrotham-t7845-165.html#p183939
Wyszło pijalne ani nie utlenione. (siarkowałem jakoś 0,07g/l)

Ten pojemnik można kupić w sklepie kuchennym lub sieci typu Castorama - służy w kuchni do odmierzania składników - ma różne skale na ściankach.
W tym roku z powodzeniem to powtórzyłem.
Czapę oczywiście zgodnie ze sztuką mieszałem 2 razy dziennie.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 października 2017, 21:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
gbed napisał(a):
Nie no raczej zamknij jakoś nieszczelnie bo ci muchy albo jakieś ostatnie octówki wlecą. Pewnie się też utleni za bardzo.
Ja fermentowałem w zeszłym roku w takim dwulitrowym pojemniku z deklem.
odmiany/pinot-wrotham-t7845-165.html#p183939
Wyszło pijalne ani nie utlenione. (siarkowałem jakoś 0,07g/l)

Ten pojemnik można kupić w sklepie kuchennym lub sieci typu Castorama - służy w kuchni do odmierzania składników - ma różne skale na ściankach.
W tym roku z powodzeniem to powtórzyłem.
Czapę oczywiście zgodnie ze sztuką mieszałem 2 razy dziennie.


Ponieważ na zdjęciu nie widzę dekla, a Piszesz żeby zamknąć nieszczelnie – czy ten Twój dekiel dawał możliwość zamykania szczelnego ale Ty celowo zamykałeś tak by pełnej szczelności nie było?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 października 2017, 23:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
dokładnie tak jak mówisz. Mam gdzieś fotkę z tego roku z deklem.
Zapomniałem dodać, że musiałem to docisnąć bo bałem się że mi dekiel całkiem wypchnie mimo, że był lekko unieszczelniony.


Załączniki:
Fermentacja.JPG
Fermentacja.JPG [ 146.1 KiB | Przeglądane 614 razy ]
Fermentacja-przed_mieszaniem.JPG
Fermentacja-przed_mieszaniem.JPG [ 141.12 KiB | Przeglądane 614 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 listopada 2017, 12:50 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Dziękuję! Teraz mam jasność.

A następnie – od razu po zmiażdżeniu siarkuję i...
dziadek2 napisał(a):
Moim zdaniem optymalna dawka to 0,8g/10l ale zawsze będą różnice zdań na ten temat.

Czy taką ilość polecacie?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 listopada 2017, 12:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Pytanie brzmi piro na jaką jednostkę: miazgi czy wyciśniętego z tej miazgi moszczu. Ja daje 0,2-0,5g piro na litr miazgi.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 listopada 2017, 14:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
W tym roku dałem tyle co Roman ale wynikało to z kiepskiej jakości surowca. Mimo 30 godzinnej kwarantanny były problemy ze startem drożdży.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 listopada 2017, 14:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Krzysztof, jakbyś tę dawkę dodał do moszczu, to na 100% po dobie drożdże startują, do miazgi wystarcza mniej (dużo stałych części, w których piro się nie rozpuszcza), ale po 30 godzinach drożdże powinny ruszyć bez problemu. Za powolny start drożdży nie zawsze odpowiedzialne jest piro, brak tlenu, duży cukier i parę jeszcze innych czynników też opóźnia start.
Co do moich dawek, pisałem ogólnie, nie rozdzielając pomiędzy miazgę czy moszcz....
Cytuj:
Badań nie robiłem, stosowałem dawki od 0,5 - 1g/10 litrów i było OK
Moim zdaniem optymalna dawka to 0,8g/10l ale zawsze będą różnice zdań na ten temat.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 listopada 2017, 14:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Romanie w tym roku duży cukier? :lol: Ale masz rację może do miazgi to za dużo.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 listopada 2017, 14:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
No tak,zapomniałem dopisać - nie dotyczy tego sezonu :wink: :lol:
Zresztą, wszystko jest w sieci, raczej nic nowego nie wymyślimy https://www.szumiglowa.pl/artykuly/wini ... dawkowanie

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 listopada 2017, 20:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Zodiak napisał(a):
Pytanie brzmi piro na jaką jednostkę: miazgi czy wyciśniętego z tej miazgi moszczu. Ja daje 0,2-0,5g piro na litr miazgi.

0,2–0,5g na litr? Czy na 10litrów?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 listopada 2017, 21:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Na 10 litrów sorry.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 listopada 2017, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
przemgo74 napisał(a):
Dziękuję! Teraz mam jasność.

A następnie – od razu po zmiażdżeniu siarkuję i...

Są różne szkoły :wink: :!:
Białe siarkuję czasami po wyciśnięciu na prasce (moszcz).
Ja nigdy po zmiażdżeniu nie siarkuję czerwonych.
Zadaję od razu po zmiażdżeniu silne drożdże tzw."szlachetne".
I dlatego nigdy jeszcze nie miałem problemu ze startem fermentacji ani innych problemów typu siarkowodór itp

Temat bardzo dyskusyjny :!: i subiektywny , teoretycznie i praktycznie :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO