Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 18:32 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):
Ph-metr kalibrowałem na buforze Ph=7.

Mój pH-metr kalibruję na 2 ch buforach 4 pH i 7 pH. Tak stanowi instrukcja.
Wtedy gdy zamierzamy mierzyć roztwory kwaśne.
Gdy zamierzamy mierzyć roztwory zasadowe kolibracja buforami 7 pH i 10 pH.
Być może miałeś źle wy-kalibrowany pH metr ?! i dlatego taki duży kwas moszczu :shock: :!:
Takie kwasy rzędu 20 g/l to w sierpniu dla niedojrzałych owoców.
Poniżej monitoringi dojrzewania 3 ch odmian : Baltica, Marquette i Frontenac. Frontenac jest najbardziej kwaśną odmianą w śród czerwonych odmian.
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... 82odki.JPG
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ntenac.JPG

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 18:44 
Ekspert
Ekspert

Kolego nie masz zielonego pojęcia o:
1. Miareczkowaniu
2. Roztworach buforowych
3. Kalibrowaniu pH metru
4. Co to jest pH
5. Zawartości kwasów w moszczu ( soku grobowym).
Do tego wszystkiego jesteś ignorantem i z uporem maniaka piszesz Ph. Proponuje abyś użył np. Googli i trochę się podszkolić bo odpowiadanie na Twoje pytania zaczyna być irytujące.

To jest do @mihuu

Zbychu władował się między wódkę i zakąskę

Ostatnio edytowano środa, 18 października 2017, 18:48 przez Zodiak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 18:46 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):
Baniaki zaczynają ruszać :) Jeden - o dzień wcześniejszy idzie już na całego - reszta się rozpędza :)

Cytuj:
Dlatego poszły Mauriviny B :)

Pilnuj temperatury, te drożdże nie lubią zbyt dużych spadków poniżej 20 stopni - u mnie przy 14 stopniach w piwnicy już całkiem odmawiają współpracy.

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 18:55 
Kiper
Kiper

Zodiak napisał(a):
Kolego nie masz zielonego pojęcia o:
1. Miareczkowaniu
2. Roztworach buforowych
3. Kalibrowaniu pH metru
4. Co to jest pH
5. Zawartości kwasów w moszczu ( soku grobowym).
Do tego wszystkiego jesteś ignorantem i z uporem maniaka piszesz Ph. Proponuje abyś użył np. Googli i trochę się podszkolić bo odpowiadanie na Twoje pytania zaczyna być irytujące.

To jest do @mihuu

To może kolego Zodiak - "specjalisto najwyraźniej z doktoratem w tej dziedzinie" mi to wytłumaczysz, bo ja skoro pytam to za fachowca takiego jak Ty się nie uważam. A działanie forum polega na tym, aby bardziej obeznani przekazywali wiedzę tym mniej obeznanym...

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 19:05 
Ekspert
Ekspert

Doktorat z chemii uniwersyteckiej nieukończony. Tylko technik chemik i magister chemii. Jakieś tam kompetencje w tym temacie mam. To o co prosisz jest niewykonalne bo brakuje Ci elementarnych podstaw, a to nie jest forum chemiczne.
Odsyłam w sprawie miareczkowania do funkcji szukaj na forum to wszystko jest. Naprawdę nie chce mi się powtarzać tej tematyki.

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 19:21 
Kiper
Kiper

No widzisz, ja jestem całkiem odmienna dziedzina nauki i z chemią nie mam akurat nic wspólnego - jednakże nie uważam swoich pytań ani wiedzy z jej zakresu za kompletne dno.

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 19:47 
Ekspert
Ekspert

Już nie raz o tym pisałem,za co obrywałem!!!!
Takie skomplikowane podejście do robienia wina na naszym poziomie jest wg mnie bez sensu!!!
Za chwile się okaże,że bez magistra z chemii nie da się zrobić wina!!!!
Kwasy,miareczkowania,bufory,ph........k...wa o co chodzi???? Po co wam to???
Wino z powodzeniem robi się od setek lat i bez znajomości tych dziwnych parametrów!!!
Podstawa to zawartość cukrów w soku (refraktometr) i fizjologiczna dojrzałość owoców (brązowe pestki itd).
Jak nie masz corocznie tych parametrów w zadowalającym zakresie to znaczy,że masz do dupy siedlisko!!
Ot i cała tajemnica!!!!

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 20:32 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
...Kwasy,miareczkowania,bufory,ph........k...wa o co chodzi???? Po co wam to???...Jak nie masz corocznie tych parametrów w zadowalającym zakresie to znaczy,że masz do dupy siedlisko!! Ot i cała tajemnica!!!!
Widzisz Waldek, nie jest całkiem tak jak mówisz.
Robiąc wino po Twojemu, to ono czasem wychodzi, a czasem nie. W "Polskim umiarkowanym klimacie" częściej może nie wyjść.
Znając te parametry, wiedząc co one oznaczają i do czego prowadzą wiele rzeczy można przewidzieć. Nawet w tak kiepskim roku jak ten zrobić bardzo dobre wino.
Po chłopsku.
Jak wiesz jaki poziom kwasu ma sok/wino to zdążysz kupić drożdże metabolizujące kwas, bakterie aby przeprowadzić FJM.
Znasz pH to wiesz czy faktycznie jest dojrzałe czy tylko się zdawało w smaku, wiesz czy pH jest optymalne dla pracy drożdży.
Wiedza ta pozwoli Ci także podnieść pH w porę aby móc przeprowadzić FJM.
Takie przykłady na szybko.
Jak coś to pytaj.

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 20:37 
Ekspert
Ekspert

A ty Waldek masz super siedlisko i co roku masz 26 brix na każdej odmianie i czarne pestki. Litości.
Nie trzeba być magistrem chemii aby robić dobre wino ale wypada wiedzieć co to jest pH jeżeli zaczynamy to mierzyć.

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 20:46 
Kiper
Kiper

Zodiak napisał(a):
wypada wiedzieć co to jest pH

Kolego, a w którym miejscu uważasz, że nie wiem co to jest pH? Pomijam już formę zapisu, bo dla mnie osobiście pH, PH i Ph, to akurat w kwestii fermentacji i kwasowości jedno - ale fakt - kogoś może to razić...

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 20:55 
Ekspert
Ekspert

Te parametry o których piszecie są mi znane, przerobiłem je w pewnym okresie mojej "kariery" winiarskiej. Ale po latach olałem je (nie wszystkie)!!!
I nikt mi nie powie ,że w złym roku (kiepskie parametry moszczu) można zrobić dobre wino!!!
Wielkie europejskie winnice w złych latach w ogóle nie wypuszcza swoich sztandarowych win!!!
Jak chemia ma naprawić naturę to ja dziękuję!!!!
W tym roku moje rondo,regent i c.cortis (było najlepsze) zjadły sarny. I mówiąc szczerze pozwoliłem (z bólem) na to widząc parametry!! 16-18Brix-ów w połowie października to porażka i nie chcę takiego wina!!!

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 21:01 
Ekspert
Ekspert

Nie masz pojęcia co to jest pH. Swoim wpisem tylko to potwierdziłeś . Więcej. Masz braki w matematyce. Co nie znaczy, ze nie uda Ci się zrobić dobrego wina. Zwracam uwagę na słowo „uda”.
Nie jest sztuką zrobić dobre wino z dobrych owoców sztuka jest takie wino spiepszyć. Sztukją est zrobić dobre wino z kiepskich owoców i wcale nie trzeba tutaj wielkiej chemii. Pożyjemy zobaczymy jak będzie. Na pewno ten rok jest dużym wyzwaniem dla wszystkich winiarzy w Polsce.

To do mihuu
Tym razem to Waldek się władował między wódkę a zakąskę

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 21:01 
mistrz
mistrz

mihuu napisał(a):
Witajcie, żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się pod ten - bo dotyczy tego samego.

3 dni temu siarkowałem miazgę (1g na 10l), po 24 godzinach zapodałem drożdże Maurivin B i pożywkę. Dziś mija druga doba, a fermentacji nie ma... Temperatura moszczu, to 21 stopni, cukier 19bx, kwas 23. Drożdże uwadniałem w wodzie o tmp 36 stopni i prawie wychodziły ze szklanki. Niestety w baniakach cisza... Czy jest szansa, że to jeszcze ruszy?

"Na papierze" wszystko wygląda ok, chyba że w momencie dodawania drożdży do miazgi różnica temperatur była zbyt duża, czyli pow. 10stC, a dla niektórych drożdży nawet powyżej 8st. C. (nie wiem jakie są zalecenia dla tych u Ciebie).
U mnie raz fermentacja wystartowała w czwartej dobie, ale było to spowodowane dość dużą dawką piro i zbyt szybkim dodaniem drożdży. U Ciebie wygląda to ok, ale może ktoś z bardziej wtajemniczonych poda jeszcze jakiś powód.

Tak na marginesie - kwasy 23??? :shock: Ja w rekordowo słabym roku wykręciłem "jedynie" 12-13mg/l z Marszałka.

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 21:23 
mistrz
mistrz

Zodiak napisał(a):
A dlaczego miareczkowales do pH w okolicy 8. Co to w ogóle za pojęcie „w okolicy”. W okolicy to dostałeś wynik 23. Miaeczkujemy do pH=7,00. pH to ujemny logarytm. Przemiareczkowałeś, że ho ho.
A jak kalibrowales pH metr?

Są dwie szkoły, które nadal obowiązują - wg europejskiej miareczkuje się do pH=7,0, co odpowiada zmianie koloru błękitu bromotymolowego, a wg amerykańskiej do pH=8,2, co odpowiada pojawieniu się malinowej barwy inny używanego wskaźnika - fenoloftaleiny (bezbarwna w niższym pH), gdyż historycznie wpierw (kiedy nie było jeszcze pH-metrów) miareczkowano do zmiany koloru wskaźnika pH. W konsekwencji, kwasowość oznaczana wg metody amerykańskiej jest troszkę wyższa niż ta wg metody europejskiej.

Trudno jest ustalić moment zakończenia miareczkowania, ponieważ odczyt na pH-metrze "płynie", a do tego przy pH ok. 8, wino nie ma już właściwości buforujących, więc dodanie nawet 1 kropelki NaOH więcej, powoduje duży wzrost pH. W praktyce, zatrzymuje się miareczkowanie kiedy odczyt pH-metru osiągnie ok. 8 i taka dokładność w zupełności wystarczy.

Odczytu na pH-metrze powinno się dokonywać w zakresie wyznaczonym przez użyte buforu, czyli przy buforach 4,0 i 7,0, zasadniczo między 4 a 7, kiedy zależność powinna być prostoliniowa. W praktyce lekkie przekroczenie na górze (powyżej 7,0) jest do zaakceptowania (ale widać, że skoro jest bufor o pH=10,0 to do oznaczeń między 7 a 10, powinno się kalibrować na buforach 7,0 i 10,0. Uniwersalne elektrody pH-metryczne nie najlepiej się jednak sprawują przy skrajnie niskich i wysokich pH, czyli te odczyty bliżej pH ok. 3 są już obarczone sporym błędem.

PostNapisane: środa, 18 października 2017, 21:27 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
...W tym roku moje rondo,regent i c.cortis (było najlepsze) zjadły sarny. I mówiąc szczerze pozwoliłem (z bólem) na to widząc parametry!! 16-18Brix-ów w połowie października...
Nie wiem czy dobrze rozumuję. W tym roku rondo,regent i c.cortis miałeś najlepsze od posadzenia czy najlepsze ze wszystkich winorośli jakie masz tego roku?
heavy napisał(a):
...Jak chemia ma naprawić naturę to ja dziękuję!!!!..
Znaczy cukier :?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1