Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 12:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 października 2017, 17:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
mihuu napisał(a):
Drożdże uwadniałem w wodzie o tmp 36 stopni i prawie wychodziły ze szklanki. Niestety w baniakach cisza... Czy jest szansa, że to jeszcze ruszy?

Tak, na pewno, jeżeli zrobiłeś wszystko poprawnie. Temperatura moszczu i drożdży przed podaniem powinna być bardzo zbliżona. Po czym poznajesz że w baniakach cisza.
Dobrze jest przed wlaniem drożdży powiększyć ich objętość 2x dodając 1 część moszczu, tak robię.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 października 2017, 17:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Do miazgi pewnie wystarczyłoby 0,6g/10 litrów, ale i tak nie powinno być problemu. Siarkowałeś miazgę ,teraz piszesz o moszczu w baniakach - znaczy w międzyczasie tłoczyłeś? W przeciwnym razie może być potrzebne przewietrzenie (małe napowietrzenie) nastawu, ale jeszcze z dobę śmiało poczekaj.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 października 2017, 18:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
mihuu napisał(a):
....
Temperatura moszczu, to 21 stopni, cukier 19bx, kwas 23. Drożdże uwadniałem w wodzie o tmp 36 stopni i prawie wychodziły ze szklanki. Niestety w baniakach cisza... Czy jest szansa, że to jeszcze ruszy?

A może za kwaśno mają te drożdże :?: :!: :wink:
23g/litr :shock:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 października 2017, 18:29 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Nie nie - chodzi o miazgę :) Za kwaśno raczej nie - w zeszłym roku część miałem o podobnym kwasie i ruszyły bez problemu. Maurivin B ponoć bardzo dużo piany produkują - do tej pory na powierzchni ani śladu bąbelków czy też piany stąd wnioskuję, że licho chodzą. W zeszłym roku o ile dobrze pamiętam już po około jednej dobie coś tam się działo w baniakach - co prawda inne drożdże - może te tak mają po prostu :) No nic poczekam jeszcze cierpliwie, może ruszą :)

-- wtorek, 17 października 2017, 18:28 --

zbyszekB napisał(a):
23g/litr :shock:


Ciężki rok był dla moich labrusek... :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 października 2017, 18:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A może była zbyt duża różnica temperatury między drożdżami, a nastawem???
Ja bym przewietrzył i dodał nowe drożdże!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 października 2017, 19:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
mihuu napisał(a):
.....

zbyszekB napisał(a):
23g/litr :shock:


Ciężki rok był dla moich labrusek... :D

Z takiego labruskowatego kwasiora to mógłby wyjść całkiem niezły winiak :!: :idea:
Ale na wino :shock: to się toto nie nadaje :!: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 października 2017, 20:17 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
heavy napisał(a):
A może była zbyt duża różnica temperatury między drożdżami, a nastawem???


Nie sądzę. Nastaw stoi w piwnicy gdzie jest stała temp 21-22 stopnie. Drożdże podczas uwadniania miały około 35-36 stopni. Uwadnianie trwało około 20 minut więc temperatura sporo spadła i różnica na pewno była mniejsza niż 10 stopni.

-- wtorek, 17 października 2017, 20:17 --

zbyszekB napisał(a):
Z takiego labruskowatego kwasiora to mógłby wyjść całkiem niezły winiak :!: :idea:
Ale na wino :shock: to się toto nie nadaje :!: :?:


Dlatego poszły Mauriviny B :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 01:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Jeżeli kwas 23g/dm3 to nie ruszy.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 08:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
36-21=15 Trochę za duża różnica temperatur. Kwas makabryczny chyba trzeba rozcieńczyć bo nawet Mauriviny o tyle kwasu nie zmniejszą.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 08:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Przy takim kwasie chyba błędem było siarkowanie. Warto sprawdzić pH jak jest gruba poniżej 3 to trzeba niestety rozcieńczyć wodą z cukrem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 16:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Baniaki zaczynają ruszać :) Jeden - o dzień wcześniejszy idzie już na całego - reszta się rozpędza :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 16:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Czyli błąd w pomiarze TA . W jaki sposób mierzyłeś kwasowość, że wyszło Ci 23g/dm3

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 16:53 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Dlaczego uważasz kolego, że błąd w pomiarze? Pomiar robiłem Ph-metrem + rozwór 0,1 NaOH. Wkraplałem do momentu kiedy Ph było w okolicy 8. Wynik (czyli 31) pomnozyłem przez 0,75, co daje 23. Ph-metr kalibrowany, a odczynnik świeży.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 17:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
A dlaczego miareczkowales do pH w okolicy 8. Co to w ogóle za pojęcie „w okolicy”. W okolicy to dostałeś wynik 23. Miaeczkujemy do pH=7,00. pH to ujemny logarytm. Przemiareczkowałeś, że ho ho.
A jak kalibrowales pH metr?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 17:29 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Zodiak napisał(a):
Miaeczkujemy do pH=7,00. A jak kalibrowales pH metr?


Kolego, z tego co się orientuję i co sprawdziłem "na własnej skórze", to pomiędzy miareczkowaniem do Ph=7, a Ph=8 jest różnica niecałego 1ml - tj. nawet nie więcej niż 1 stopień kwasu - od razu jest duży skok. Ja nie potrzebuje laboratoryjnej dokładności do dwóch miejsc po przecinku i wystarczy mi wiedza, że mam np 23, a nie np 25 kwasowości. Ph-metr kalibrowałem na buforze Ph=7.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO