Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 09:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 14:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Niestety sekret zdradziłem :lol: :lol:


Nauka kosztuje :twisted:


Jak wino wyjdzie macie po flaszce!!! :thumbup:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 15:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
ok 25% Rondo,35% Regent i ok 40% C.Cortis

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 16:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
heavy napisał(a):
ok 25% Rondo,35% Regent i ok 40% C.Cortis

Bez względu na wynik tego cuvee jak wyżej, proponuję wymianę na moje cuvee regent&rondo&gołubok.
Moje już dojrzewa :mrgreen:
Za sprawą gołuboka jest tak czarne jak "noc tak czarna jak aksamit w Błenos Aires" i barwi szkło :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 17:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
zbyszekB napisał(a):
...
Bo pewnie nikt nie trzyma zasiarkowanej miazgi przez kilka dni?!!!!!!!! Tak długie trzymanie miazgi bez zadania drożdży nic nie daje. Wyługowaniu garbników i polifenoli w czerwonym winie sprzyja alkohol i wysoka temperatura (na granicy przeżywalności drożdży)
Niektórzy trzymają i się nawet przyznają. Np. Winnica Srebrna Góra czasem miesza wina z hybryd fermentowane w chłodzie z winami vinifer fermentowanych na ciepło.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 22:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
jokaer napisał(a):
Heavy też będzie miał od dziś świadomość :wink:


Heavy ma świadomość nie od dziś, ale to co dzieje się w piwnicach niektórych producentów to szok!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 22:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Chyba nie do końca, bo robisz takie same błędy jak zaczynający przygodę na wino.org
Kto świadomy trzyma miazgę czerwonych winogron kilka dni, żeby później zajęły się nimi dzikusy?
Sensu w tym żadnego.

A co się dzieje u niektórych producentów? W Polsce oczywiście, bo do świata winiarskiego nam jeszcze daleko.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 października 2016, 06:56 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
zbyszekB napisał(a):
suszi napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
...
Bo pewnie nikt nie trzyma zasiarkowanej miazgi przez kilka dni?!!!!!!!! Tak długie trzymanie miazgi bez zadania drożdży nic nie daje. Wyługowaniu garbników i polifenoli w czerwonym winie sprzyja alkohol i wysoka temperatura (na granicy przeżywalności drożdży)
Niektórzy trzymają i się nawet przyznają. Np. Winnica Srebrna Góra czasem miesza wina z hybryd fermentowane w chłodzie z winami vinifer fermentowanych na ciepło.

Ale oni robią to z pełną świadomością tego co robią...


Świadomie czy nie, niech kontynuuje i tutaj opisuje.

Ostatnio pojawiła się tendencja do używania więcej niż jednego wyselekcjonowanego szczepu, aby bardziej naśladować, w warunkach kontrolowanych, efekty uzyskane przez tzw. dzikie drożdże, np. w postaci mieszanki Melody z Chr. Hansen składającej się z Saccharomyces cerevisiae (60%), Torulaspora delbrueckii (20%) i Lachancea thermotolerans (20%). Inny sposób to sekwencyjne dodawanie kolejnych gatunków drożdży - patrz postępowanie dla drożdży Prelude z Chr. Hansen czy FrootZen też z Chr. Hansen.

Tak więc, przeprowadzenie początkowej fazy fermentacji na "własnych" dzikich drożdżach, w celu otrzymania pełniejszego asortymentu aromatów II rzędu (tych z fermentacji), a potem dokończenie jej wybranym szczepem szlachetnym, w celu przerobienia całego cukru (zrobienia wina wytrawnego) i dobicia do pożądanego stężenia alkoholu (i wtedy pełnej ekstrakcji tanin) może przynieść ciekawe efekty, a kolega heavy stać się lokalnym trend-seterem. Jeszcze będziemy go prosić o przysłanie odrobiny jego magicznego fermentującego nastawu jak działki zakwasu lub kultury jogurtowej :)

Czasami wielkie odkrycia przychodzą przypadkiem - np. odkrycie penicyliny produkowanej przez ... grzybki. Może z grzybkami tak trzeba.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 października 2016, 10:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
kilis napisał(a):
Chyba nie do końca, bo robisz takie same błędy jak zaczynający przygodę na wino.org
Kto świadomy trzyma miazgę czerwonych winogron kilka dni, żeby później zajęły się nimi dzikusy?
Sensu w tym żadnego.

A co się dzieje u niektórych producentów? W Polsce oczywiście, bo do świata winiarskiego nam jeszcze daleko.
Nieładnie tak przekręcać fakty. Miazga była zasiazkowana i macerowana w chłodzie. Nie ma w tym nic nie typowego tak się wydobywa świeże aromaty kwiatowe i owocowe w winach czerwonych. Przypadkiem ruszyła na dzikusach i tu padło pytanie co dalej. Padła też odpowiedź: żeby mieć pewność wina wytrawnego trzeba do pracującego nastawu dodać matkę drożdży szlachetnych przyzwyczajoną do poziomu cukru i alkoholu w nastawie.
Myślę że warto eksperymentować z winami hybrydowymi. W tym roku specjalnie macerowałem regenta 3 doby w chłodzie zapach przy prasowaniu był obłędny. Jakbym tłoczył wiśnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 października 2016, 12:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
No to nie przekręcaj.
Nie była w chłodzie skoro ruszyła fermentacja. Chłód to 0-3C, tam nie ma szans na początek fermentacji.
Dzikie drożdże z powietrza to nie te same co na skórkach, które ubił siarkowaniem.
W ogóle pomysł użycia dzikich drożdży bez ich kontroli i wiedzy o nich to słaby pomysł.
A przytaczanie jakiś naukowych nowych, ciekawych podejść i porównywanie ich z przypadkowymi działaniami Waldka to nieporozumienie.
Nauka i eksperymenty tak, ale nie zabawy Waldka, których powtórzyć się nie da. Początkującym naśladować nie radzę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 10:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Śmiało....poużywajcie sobie jeszcze trochę :clap:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 11:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Dajcie już Waldkowi spokój. Poprosił o radę a Wy sobie używacie. Jak uczy historia największe wynalazki powstały przez przypadek.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 13:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Walduś - spoko. Wszystko idzie w dobrym kierunku. Miazgę zasiarkowałeś, a fermentacja ruszyła, co może oznaczać, że masz już swój szczep drożdży gronowych. Pociągnij jeszcze parę dni i zmierz Blg. Jeżeli przerobią Ci cały cukier to jesteś "winiarz z południa", a jeżeli tylko parę Blg, to prasuj i dawaj szlachetne drożdże. Nie siarkuj. Szlachetne poradzą sobie z dzikusami.

Pozdrawiam Janusz.

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 13:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
We wtorek wyprasowałem, dodałem drożdży i zobaczymy co wyjdzie.

A tak na marginesie to maceracja bez fermentacji to takie dziwne?????? Ten ktoś kto tak twierdzi to jeszcze mało wie!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 13:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Mało wie ktoś kto pozwala przypadkowym dzikusom ruszyć, a potem jeszcze na koniec dodaje drożdże, które pewnie i tak już nie mają co jeść, albo jakieś resztki.

Jaka sama maceracja, przecież ruszyła fermentacja, więc jak bez fermentacji.
Robisz coś byle jak, a potem dziwne pytania zadajesz.
A inni próbują do twojej przypadkowej działalności dopisywać jakieś technologie. Nie pierwszy rok.
Technologię wybiera się do celu, który chce się osiągnąć a nie, że coś wyjdzie co będzie miało procenty.
Tak wino robią ludzie, którzy zaczynają, ale chyba ty już dawno powinieneś być o kilka etapów wyżej. Jak widać daleka droga przed tobą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kilis napisał(a):
Mało wie ktoś kto pozwala przypadkowym dzikusom ruszyć, a potem jeszcze na koniec dodaje drożdże, które pewnie i tak już nie mają co jeść, albo jakieś resztki.

Jaka sama maceracja, przecież ruszyła fermentacja, więc jak bez fermentacji.
Robisz coś byle jak, a potem dziwne pytania zadajesz.
A inni próbują do twojej przypadkowej działalności dopisywać jakieś technologie. Nie pierwszy rok.
Technologię wybiera się do celu, który chce się osiągnąć a nie, że coś wyjdzie co będzie miało procenty.
Tak wino robią ludzie, którzy zaczynają, ale chyba ty już dawno powinieneś być o kilka etapów wyżej. Jak widać daleka droga przed tobą.


Uderz w stół, a ...... ktoś tam się odezwie!!!!
Po pierwsze moje dzikusy nie są przypadkowe!!!!
Po drugie dodane drożdże maja co jeść!!!
Po trzecie moja technologia to moja sprawa (moje wina bronią się same)
Po czwarte "tobą" pisze się z dużej litery i to świadczy o tym na jakim TY jesteś etapie!!!!

Jak nie potrafisz na zadane pytanie odpowiedzieć i pomóc to siedź cicho!!!!!

-- Cz, 13.10.2016 19:24 --

zbyszekB napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
...

Zbyszek, nie pouczaj Waldka - Waldek i tak zrobi po swojemu, zrobi pomiar refraktometrem baz poprawki na alkohol i dalej nic nie będzie wiadomo :wink: :silent:

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać...

Romku, ależ ja GO nie pouczam, jak bym śmiał " ... i w ogóle i w szczególe i pod każdym innym względem..."
Ale spławika mógłbym pożyczyć :mrgreen: Mam takie na : karaski,szczupaki, węgorze....
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać...
PS
Ale przyznasz chyba Romanie ,że bez Waldka ta witryna byłaby bardzo zasadnicza i smutna :lol:


Jako wędkarz również mam spławiki :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO