Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 19:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 8 października 2016, 05:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
gbed napisał(a):
Misza napisał(a):
....Ja tym roku zrezygnowałem z przykrywania kadzi podczas najbardziej burzliwego okresu fermentacji....

A jak unikałeś octówek? I w jakiej temperaturze był w tym momencie nastaw?

Przykrywam prześcieradłem. Maksymalna temperatura jaką osiągnął nastaw to 26 st. w pomieszczeniu o temp. 17 st. Objetość ok. 90l.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 11:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Mam pytanie (może dziwne??)
Przy czerwonych do tej pory robiłem tak,że po zasiarkowaniu miazgi macerowałem kilka dni praktycznie bez fermentacji,potem drożdże i ew cukier.
W tym roku zasiarkowałem,ale chyba za mało bo pracuje na całego. Niestety wyjechałem i kazałem gościowi mieszać kożuch.
I teraz pytanie czy po wyprasowaniu zasiarkować i zaszczepić drożdże i ew.cukier??? Ma to sens?? Chyba raczej konieczność????
Taka wątpliwość mnie naszła :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 11:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
czy po wyprasowaniu zasiarkować

Waldek, marzy Ci się zgniłe jajo albo co najmniej aromaty redukcyjne :wink: Zrobisz jak zechcesz, ale ja bym teraz nie siarkował, odpowiednie drożdże nie zaszkodzą ale policz może ile jest już alkoholu w nastawie.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 11:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
czy po wyprasowaniu zasiarkować

Waldek, marzy Ci się zgniłe jajo albo co najmniej aromaty redukcyjne :wink: Zrobisz jak zechcesz, ale ja bym teraz nie siarkował, odpowiednie drożdże nie zaszkodzą ale policz może ile jest już alkoholu w nastawie.


Ale co???, szlachetne dadzą sobie radę z dzikimi bez ich ukatrupienia??? Alkohol jest już wyczuwalny!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Ostatnio edytowano wtorek, 11 października 2016, 12:49 przez heavy, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 12:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Dzikusy naprodukowały już alkoholu. Teraz jeśli chcesz dodać szlachetne to musisz je zahartować. Inaczej padną. I zrób to jak najszybciej.
Ile dni już pracuje?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 12:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
vanKlomp napisał(a):
Dzikusy naprodukowały już alkoholu. Teraz jeśli chcesz dodać szlachetne to musisz je zahartować. Inaczej padną. I zrób to jak najszybciej.
Ile dni już pracuje?


3-4 dni

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 12:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
To już trochę czasu jest. Trzeba to zrobić jak najszybciej.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 13:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
vanKlomp napisał(a):
To już trochę czasu jest. Trzeba to zrobić jak najszybciej.


I już nie siarkować???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 13:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
heavy napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
czy po wyprasowaniu zasiarkować

Waldek, marzy Ci się zgniłe jajo albo co najmniej aromaty redukcyjne :wink: Zrobisz jak zechcesz, ale ja bym teraz nie siarkował, odpowiednie drożdże nie zaszkodzą ale policz może ile jest już alkoholu w nastawie.


Ale co???, szlachetne dadzą sobie radę z dzikimi bez ich ukatrupienia??? Alkohol jest już wyczuwalny!!!

Ja bym radził sprawdzić jednak spławikiem ile zostało tego cukru jeszcze :wink:
No bo jeżeli przez te 4 dni fermentacji alkoholowej te niby dzikusy przerobiły prawie cały cukier to nie ma co ich ubijać :mrgreen:
Wyciśnij na prasie ,dodaj cukru a one go znowu przerobią na alkohol :!:
Zdarza się ,że te niby dzikusy są silniejsze od tych niby szlachetnych; przetrzymały zasiarkowanie moszczu !!!!!!!!!!!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 13:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Kurcze i jaką tu opcję wybrać??? Nikt nie miał takiego przypadku???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 13:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Zacznij od zrobienia pomiaru cukru, policz alkohol ( profilaktycznie możesz przygotować drożdże aby się namnożyły w razie potrzeby użycia - wyróżnia się 3 fenotypy drożdży: neutralny (N), wrażliwy(S) oraz killerowy (K).)

Każda opcja jest możliwa, byle bez siarkowania, dodaniem drożdży nie zepsujesz nastawu, nawet jak nie będą w stanie niczego już zmienić.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 13:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
heavy napisał(a):
Kurcze i jaką tu opcję wybrać??? Nikt nie miał takiego przypadku???

Bo pewnie nikt nie trzyma zasiarkowanej miazgi przez kilka dni?!!!!!!!! Tak długie trzymanie miazgi bez zadania drożdży nic nie daje. Wyługowaniu garbników i polifenoli w czerwonym winie sprzyja alkohol i wysoka temperatura (na granicy przeżywalności drożdży)
Edit
zrób to co poleca Roman

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 14:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
zbyszekB napisał(a):
heavy napisał(a):
Kurcze i jaką tu opcję wybrać??? Nikt nie miał takiego przypadku???

Bo pewnie nikt nie trzyma zasiarkowanej miazgi przez kilka dni?!!!!!!!! Tak długie trzymanie miazgi bez zadania drożdży nic nie daje. Wyługowaniu garbników i polifenoli w czerwonym winie sprzyja alkohol i wysoka temperatura (na granicy przeżywalności drożdży)
Edit
zrób to co poleca Roman


Dzięki tak zrobię. Jak widać człowiek sie uczy całe życie :think:
I pomyśleć,że tyle lat robiłem źle dobre wino!!! :lol: :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 14:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
zbyszekB napisał(a):
heavy napisał(a):
......
I pomyśleć,że tyle lat robiłem źle dobre wino!!! :lol: :lol:

Ale tym razem to po raz pierwszy będzie spontan (na dzikusach).
Jak to wino zostanie nagrodzone, to już technologię wytwarzania takich win będziesz miał w małym palcu :idea: :!: :!: :!:


Niestety sekret zdradziłem :lol: :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 14:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Niestety sekret zdradziłem :lol: :lol:


Nauka kosztuje :twisted:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO