Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 11:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 19:01 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
kilis tak zrobiłem z pożywką jak mi doradziłeś i winko ładnie pracuje .

Jeszcze raz b.dziękuję


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
kilis napisał(a):
jokaer napisał(a):
W piątek wieczorem dodałam najpierw do miazgi pożywkę, a potem drożdże uwodnione

Odwrotnie się robi. Pożywka po dobie od startu fermentacji. Drożdże mają co jeść na początku, nie wolno im tak na tacy dawać łatwych pożywek. Chyba że w owocach brakuje tiaminy, bez której się nie mnożą i rosną. DAFu na początku się nie daje.


No to już przepadło, byłam pewna, że pierw daję pożywkę do miazgi, mieszam i daję drożdże.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 07:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Nie przejmuj się, najwyżej trochę bardziej się spienią na starcie.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 07:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Dobra, to teraz jak mam robić?

Drożdże do miazgi czy moszczu i kiedy pożywka?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 22:27 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 stycznia 2009, 01:00
Posty: 74
Lokalizacja: Chorążka pow. Sieradz
W ostatni weekend zerwałem Regenta (plus 15% domieszek). Wyszło 65 litrów miazgi o parametrach 19 Blg i 8,5 g/l. Dałem drożdże Mycoferm Art. Trwa fermentacja w miazdze w 18-tu stopniach. Ile dodam cukru obliczę po tłoczeniu. Fermentacje moszczu przewiduje w 14 stopniach
12 września wytłoczyłem 50l moszczu z Solarisa. Parametry 22 Blg i 8,5 g/l. Drożdże Lalvin 71B. Fermentacja w 14 stopniach. Po dwóch tygodniach zlałem znad osadu i dodałem 200g cukru. Ten nastaw czeka jeszcze na zebranie ok. 10 kg SB - zbiór chyba 10 października.
3 października będę zbierał Mar... który 12 września miał 21 Blg i 11,5g/l. Myślę że będzie wówczas kwasu 10 g/l. Dam chyba Lalvin 71B (chociaż przygotowany jestem również na Mycoferm Art lub Maurvin B).
Czy mógłbym prosić o opinie.

Pozdrawiam - Kazik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 22:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
pragmatyk napisał(a):
W ostatni weekend zerwałem Regenta (plus 15% domieszek). Wyszło 65 litrów miazgi o parametrach 19 Blg i 8,5 g/l. Dałem drożdże Mycoferm Art. Trwa fermentacja w miazdze w 18-tu stopniach. Ile dodam cukru obliczę po tłoczeniu. Fermentacje moszczu przewiduje w 14 stopniach
........
Czy mógłbym prosić o opinie.

Pozdrawiam - Kazik

Przy takich parametrach powinien jeszcze trochę powisieć na krzewach, aż kwasy zjadą poniżej 7, wtedy nie potrzeba odkwaszania i pewnie cukry były by większe, obyło by się bez dosładzania.
Ale jeżeli był jakiś przymus ....? " to trudno się mówi i kocha się dalej"

Dlaczego fermentujesz miazgę w 18-tu stopniach a nie w większej temperaturze ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 08:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
zbyszekB napisał(a):
Dlaczego fermentujesz miazgę w 18-tu stopniach a nie w większej temperaturze ?

Widocznie nie ma cieplejszego pomieszczenia. A na ogrzewanie jeszcze się nie zdecydował.
Pragmatyk dlaczego tak wcześnie zerwałeś Solarisa? Mógł jeszcze powisieć miałby lepsze parametry.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 10:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
zbyszekB napisał(a):
Dlaczego fermentujesz miazgę w 18-tu stopniach a nie w większej temperaturze ?

W niższej temperaturze osiąga się wyższe i lepsze aromaty. Na Morawach próbowałem białe wino fermentowane w specjalnie schładzanych tankach (nie pamiętam - ale chyba coś koło 10st), aromat był super!
Ja dawniej podgrzewałem - obecnie fermentuję w nieogrzewanych pomieszczeniach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 10:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja zawsze fermentowałem w miazdze w temp. ok +20. Chyba w tym roku też spróbuję w niższej.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 13:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Canin napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Dlaczego fermentujesz miazgę w 18-tu stopniach a nie w większej temperaturze ?

W niższej temperaturze osiąga się wyższe i lepsze aromaty. Na Morawach próbowałem białe wino fermentowane w specjalnie schładzanych tankach (nie pamiętam - ale chyba coś koło 10st), aromat był super!
Ja dawniej podgrzewałem - obecnie fermentuję w nieogrzewanych pomieszczeniach.

Ja swoje miszmasz białe z wczesnych odmian też fermentuję w temperaturze ok.15st., bo tyle jest w nieogrzewanym pomieszczeniu.
Ale ja nie pytałem o białe wino z solarisa , tylko o czerwone z regenta :crazy:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 14:21 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 19:11
Posty: 158
Lokalizacja: Radomsko
Canin napisał(a):
Na Morawach próbowałem białe wino fermentowane w specjalnie schładzanych tankach (nie pamiętam - ale chyba coś koło 10st), aromat był super!


Możecie polecić dobre drożdże do fermentacji w tak niskiej temperaturze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 14:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
franekk napisał(a):
Canin napisał(a):
Na Morawach próbowałem białe wino fermentowane w specjalnie schładzanych tankach (nie pamiętam - ale chyba coś koło 10st), aromat był super!


Możecie polecić dobre drożdże do fermentacji w tak niskiej temperaturze.

Nigdy nic nie polecam :lol:
Do mojego nastawu dałem : Uniwersalne aktywne "Bioferm Cool", do różnych win , temperatura fermentacji 8-30st.
U mnie pracują bardzo dobrze w temp. ok 15st. Mniejszej temperatury nie jestem w stanie osiągnąć :mrgreen: może w październiku ? :wink:
Ale to nie są jedyne drożdże które pracują w niskich temperaturach. Może jeszcze ktoś inny ...?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 14:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
SIHA CRYAROME

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 14:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Prima od 10 stopni
VR44 od 10 stopni
SC22 od 10 stopni
UCLM S325 od 12 stopni
CK S102 od 8 stopni

Wszystkie od Lemag.
Nie sprawdzałem jeszcze, ale zastosuje je w tym roku.
Szukam drożdży do niskich temperatur bo u mnie wszystko późno dojrzewa.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 16:25 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
vanKlomp napisał(a):


Te drozdze sa niezłe.
Przy 12 stopniach fermentacja spokojna ale skuteczna.
Użyłem ich wprawdzie do porzeczek ale winko wyszlo super. :)
Mój główny tester, sąsiad, chwalił bardzo. :)

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO