Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 11:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 października 2014, 20:27 
Kiper
Kiper

Jestem amatorem robienia wina ale uważam że najpierw powinno się odszypułkować jagody
bo tym mieszadłem dostanie się dużo gorzkiego z szypułek i wino ten pogożki posmak
zatrzyma.Te wina nazywają się Bojole z Francji jak ktoś takie lubi czemu nie ale tę gorycz w tych
winach wyczuwa są na zachodzie oceniane jako jabol.Jak ktoś ma porządne winogrona na wino
np.Burgunder to mi się wydaje że to bardzo szkoda żeby zrobić Bojoleja z tego.
Ja zawsze oddzielam ręcznie bo maszynka za droga do tego i nigdy nie mam tak dużo winogron.
Serdecznie pozdrawiam
georg

PostNapisane: środa, 8 października 2014, 20:36 
Ekspert
Ekspert

Nie przesadzaj Georg[Grzesiek,Jurek?]. Maszynka włoska za 200 -300 Euro to nikogo nie zrujnuje.A odpadów dużo wiecej nie bedzie .

PostNapisane: środa, 8 października 2014, 20:49 
Kiper
Kiper

Ja jej nie muszę kupić bo mogę ją pożyczyć od mojej winiarki taką na prąd za pięć stówek.
Tylko mnie denerwuj za każdym razem do niej jechać przywozić odwozić wystarczy że pożycza mi
chydro prasę od spiadera.
pozdrawiam
Georg

PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 16:38 
Kiper
Kiper

Mam taki problem- przed fermentacją dałem połowę dawki pożywki (DAF), drugą część miałem dodać po ruszeniu fermentacji ale zapomniałem o tym. Przy mieszaniu miazgi na dzień przed tłoczeniem poczułem H2S, ale z działaniem czekałem do tłoczenia. Po tłoczeniu dwukrotnie przewietrzyłem, zasiarkowałem 0,3g/10l. Po dwóch dniach nic się nie zmieniło. W piątek włożyłem 2 metry drutu miedzianego, codziennie sprawdzałem i do dzisiaj na drucie żadnej zmiany, zapach też jakby nie zelżał. Wie ktoś jak sobie z tym poradzić?

PostNapisane: czwartek, 30 października 2014, 23:09 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Trochę na zachód od Łowicza. Po "Zośce" też często mrozi.
Nawiązując do swojego postu dotyczącego użycia wiertarki i mieszadła, informuję, że wygląda na to, że się udało.
Wszystko sprawnie przefermentowało, w międzyczasie dodawałem cukier.
Łatwo (bez prasy) dało się wyodrębnić nastaw. W pozostałej masie były tylko pojedyncze gałązki (jak pisałem, większość pozostała na mieszadle). Na przyszły sezon wystaram się o mieszadło ze stali nierdzewnej.

PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 19:09 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
Mam taki problem- przed fermentacją dałem połowę dawki pożywki (DAF), drugą część miałem dodać po ruszeniu fermentacji ale zapomniałem o tym. Przy mieszaniu miazgi na dzień przed tłoczeniem poczułem H2S, ale z działaniem czekałem do tłoczenia. Po tłoczeniu dwukrotnie przewietrzyłem, zasiarkowałem 0,3g/10l. Po dwóch dniach nic się nie zmieniło. W piątek włożyłem 2 metry drutu miedzianego, codziennie sprawdzałem i do dzisiaj na drucie żadnej zmiany, zapach też jakby nie zelżał. Wie ktoś jak sobie z tym poradzić?

Przedstawiasz bardzo mało danych co do całego procesu fermentacji w miazdze.
Nie wiadomo czy siarkowałeś miazgę przed fermentacją,czy zaszczepiłeś nastaw drożdżami szlachetnymi...a jeżeli tak to jakie to były drożdże?
Myślę,że podzielenie dawki pożywki do procesu fermentacji nie miało znaczenia do zaistniałego problemu.
Można się tez zapoznać z tym wątkiem:
post58996.html?hilit=H2S#p58996

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2014, 01:48 
Kiper
Kiper

Miazga była siarkowana 0,6 g/10 l (owoce zdrowe, część z zaschniętymi szypułkami), zaszczepiona drożdżami Vinarske Potreby BS-7. Z pożywką problem jest taki, że dałem tylko jedną dawkę, czyli 6 g na 30 l miazgi. Na szczęście problem jest rozwiązany(mam nadzieję ostatecznie). Po tłoczeniu moszcz był bardzo mętny. Zasiarkowałem go 0,3 g/10 l, a po 3 dniach wsadziłem drut miedziany. Po 3 dniach nie było żadnych efektów- ani na drucie ani w winie, więc go wyciągnąłem. Po dwóch tygodniach na dnie osiadło ok 3cm osadu znad którego zlałem wino, zasiarkowałem 0,6 g/l i to praktycznie wyeliminowało problem. Potem tylko drut na kilka godzin i z gąsiora pachnie porzeczką i czereśnią.

PostNapisane: środa, 5 listopada 2014, 16:43 
Ekspert
Ekspert

... Po dwóch tygodniach na dnie osiadło ok 3cm osadu znad którego zlałem wino, zasiarkowałem 0,6 g/l i to praktycznie wyeliminowało problem. Potem tylko drut na kilka godzin i z gąsiora pachnie porzeczką i czereśnią.

Tak na mój gust to przy tej dawce piro to tylko siarą "wali"

PostNapisane: środa, 5 listopada 2014, 22:14 
Kiper
Kiper

Otóż nie. Wino winu nierówne i w tym przypadku wszystko jest ok. Siarka oczywiście jest obecna w zapachu, ale nie przesłania aromatu. Po kolejnym obciągu zmierżę zawartość molekularnego SO2 i wtedy zdecyduję o dalszym siarkowaniu.

PostNapisane: środa, 5 listopada 2014, 23:55 
Ekspert
Ekspert

zasiarkowałem 0,6 g/l

Chyba na 10l? bo 6g na 10l to jakaś masakra. To ponad 300mg SO2 na litr.

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2014, 01:02 
Kiper
Kiper

kilis napisał(a):
Chyba na 10l?

Oczywiście na 10l.

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 08:54 
przedszkolak
przedszkolak

Podczas fermentacji w miazdze pojemnik w której ta fermentacja zachodzi powinien być przez cały okres fermentacji ( oczywiście oprócz mieszania) -otwarty,zamknięty ,zamknięty z założoną rurką ?

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 09:20 
Ekspert
Ekspert

Zamknięty z rurką lub zamknięty nieszczelnie - nie powinien być otwarty aby ruch powietrza nie wywiewał ochronnej warstwy CO2

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 21:14 
Kiper
Kiper

-- piątek, 25 września 2015, 22:12 --

Mam taki problem- przed fermentacją dałem połowę dawki pożywki (DAF), drugą część miałem dodać po ruszeniu fermentacji ale zapomniałem o tym. Przy mieszaniu miazgi na dzień przed tłoczeniem poczułem H2S, ale z działaniem czekałem do tłoczenia. Po tłoczeniu dwukrotnie przewietrzyłem, za siarkowałem 0,3g/10l. Po dwóch dniach nic się nie zmieniło. W piątek włożyłem 2 metry drutu miedzianego, codziennie sprawdzałem i do dzisiaj na drucie żadnej zmiany, zapach też jakby nie zelżał. Wie ktoś jak sobie z tym poradzić?

Ja się tylko bardzo dziwię po co te siarkowanie miazgi ciemnych -niebieskich odmian,ja miazgi ciemnych win nie siarkuję i fermentuję je w beczce plastikowej na dworze pod pergolą.
Winiarz mi kiedyś mówił że Taniny odmian ciemnych ochraniają je przed zepsuciem,raz nawet nabierałem wiadrem po usunięciu kożucha jagód i sok winny smakował dobrze.Pojemnik chyba 2,3 tyś. litrów odkryty tylko dwie listwy i folia narzucona.
Może właśnie się dzieje jak jest w zamkniętym pojemniku i za siarkowane tak cuchnie.
Pozdrawiam
Georg

PostNapisane: sobota, 26 września 2015, 05:01 
Ekspert
Ekspert

Georg- piszesz
Cytuj:
Ja zawsze oddzielam ręcznie bo maszynka za droga do tego i nigdy nie mam tak dużo winogron.
,
a tu piszesz, że używasz pojemnika
Cytuj:
Pojemnik chyba 2,3 tyś. litrów

Nie pokręciłeś coś?

Odnośnie fermentacji w miazdze.
W 2013 r zrobiłam b.dobre wino czerwone na swoich drożdżach, ale rok był b.dobry, żadnych grzybów w winnicy.
W ub.roku chciałam powtórzyć i niestety, ale juz w miazdze pojawił się nieciekawy zapach acetonu.

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1