Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 08:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 18:58 
Kiper
Kiper

Jeżeli wino pracuje i wydziela się CO2 to nie ma żadnego problemu, nie utleni się. Dopiero po ustaniu fermentacji kiedy wino stabilizuje się należy wypełnić balon. Nikt nic nowego nie wymyślił, tak mi się wydaje.

Pozdrawiam Janusz

PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 20:32 
mistrz
mistrz

DarekRz napisał(a):
Jeśli wino jest wysycone CO2 po fermentacji burzliwej, lub ma właściwy poziom wolnego SO2 jako ochrony, to może być i pół balona "puste" (no właśnie on pusty nie jest- tam jest albo CO2, albo CO2 + SO2 i powietrze, albo samo powietrze, a jeszcze może być azot, argon itp :wink: ).
JanuszJ49 napisał(a):
Jeżeli wino pracuje i wydziela się CO2 to nie ma żadnego problemu, nie utleni się. Dopiero po ustaniu fermentacji kiedy wino stabilizuje się należy wypełnić balon. Nikt nic nowego nie wymyślił, tak mi się wydaje.

Pozdrawiam Janusz

Ja właśnie mówię o sytuacji po fermentacji burzliwej, czyli kiedy wypełnię ponownie balon po pierwszym obciągu. Czy wtedy kilka litrów wolnej przestrzeni to duży problem? (kulkami tego nie wypełnię, a mniejszy balon sporo za mały...:()

PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 20:44 
Ekspert
Ekspert

Żebyś spał spokojnie możesz dopełnić CO2. A możesz to uczynić za pomocą takiego ustrojstwa:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=10222

PostNapisane: wtorek, 22 października 2013, 18:26 
Kiper
Kiper

Po ustaniu fermentacji burzliwej, wino przechodzi w fermentację łagodną w czasie której wydziela się znacznie mniej CO2, ale jeszcze się wydziela i zabezpiecza wino. Musisz uważać kiedy znacznie się osłabi. Jedyny sposób to dolać swojego wina. Zawsze zostawiam parę butelek na uzupełnienie. O tym winiarz powinien pamiętać.

Pozdrawiam Janusz

PostNapisane: wtorek, 22 października 2013, 20:48 
Kiper
Kiper

Można też szklane kule z pełnego szkła wrzucić do balona aż się poziom wina podniesie tak robi
wiele winiarzy na zachodzie jak nie mają co dolać do małego balona można dzieciom ukraść te szklane
kulki do zabawy może są jeszcze gdzieś w sklepach do kupienia albo oryginalne w sklepach winiarskich.

PostNapisane: wtorek, 22 października 2013, 22:10 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
Żebyś spał spokojnie możesz dopełnić CO2. A możesz to uczynić za pomocą takiego ustrojstwa:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=10222

Dzięki za podpowiedź. Przy okazji trafiłem na coś takiego:
http://allegro.pl/mhk-filtus-butla-co2- ... 10235.html
Niezależnie od źródła CO2, jak określić, że w balonie już jest pożądana ilość tego gazu? Wtłaczam, wtłaczam i kiedy stop? Tylko na czuja, czy jest na to również jakiś patent?
Rozumiem, że jako cięższy od powietrza, pójdzie zawsze w dół, czyli wystarczy cienka warstwa nad powierzchnią wina, żeby zapewnić ochronę. Dobrze kombinuję?

PostNapisane: wtorek, 22 października 2013, 22:55 
Ekspert
Ekspert

_Andrzej_ napisał(a):
Niezależnie od źródła CO2, jak określić, że w balonie już jest pożądana ilość tego gazu?

1l CO2 przy ciśnieniu atmosferycznym waży ok. 2g, więc w przypadku używania gazu z butli określamy to za pomocą wagi, natomiast w przypadku reaktora dobieramy ilość reagentów ( np. kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej).
Najlepiej wypełnić CO2 całą wolną przestrzeń.

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2013, 23:21 
mistrz
mistrz

olmek napisał(a):
_Andrzej_ napisał(a):
Niezależnie od źródła CO2, jak określić, że w balonie już jest pożądana ilość tego gazu?

1l CO2 przy ciśnieniu atmosferycznym waży ok. 2g, więc w przypadku używania gazu z butli określamy to za pomocą wagi, natomiast w przypadku reaktora dobieramy ilość reagentów ( np. kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej).

dzięki :thumbup:

-- So gru 21, 2013 11:21 pm --

olmek napisał(a):
_Andrzej_ napisał(a):

Oglądałem dziś w sklepie akwarystycznym taką butlę 1000ml. Waży co najwyżej 200-300g. Jak to się ma do teorii 1l = 2kg??? Oczywiście w butli ciśnienie inne niż atmosferyczne, ale skoro coś jest sprężone (czytaj więcej w tej samej jednostce objętości), to powinno ważyć jeszcze więcej...
Coś mi się tu nie zgadza. Czy ktoś jest w stanie co nieco podpowiedzieć w tym zakresie?
Najchętniej dowiedziałbym jaką objętość zajmie CO2 po opuszczeniu takiego pojemnika.

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 08:34 
Ekspert
Ekspert

_Andrzej_ napisał(a):

... Coś mi się tu nie zgadza. Czy ktoś jest w stanie co nieco podpowiedzieć w tym zakresie? ...

To co ci się nie zgadza, to jednostki wagi. 2 g to nie to samo co 2 kg.

Pozdrawiam,
Darek

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 22:24 
mistrz
mistrz

DarekRz napisał(a):
_Andrzej_ napisał(a):

... Coś mi się tu nie zgadza. Czy ktoś jest w stanie co nieco podpowiedzieć w tym zakresie? ...

To co ci się nie zgadza, to jednostki wagi. 2 g to nie to samo co 2 kg.

Pozdrawiam,
Darek

taaa... Tak to bywa jak się pisze posty po zbyt intensywnej degustacji... :oops:
Darku - dzięki - wszystko jasne.

PostNapisane: środa, 8 października 2014, 11:29 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Trochę na zachód od Łowicza. Po "Zośce" też często mrozi.
Zainspirowany niniejszym wątkiem, po kilku sezonach przeprowadziłem w ubiegłym roku fermentację w miazdze.
Oprócz poprawy walorów wina, które stało się bardziej intensywne w smaku i barwie, zaoszczędziłem sobie także sporo pracy. Po takiej fermentacji znacznie łatwiej było oddzielić części stałe - pestki i skórki. Nie musiałem korzystać z prasy, wino bardzo dobrze odcedziło się "grawitacyjnie".
W tym roku zaprzęgłem do produkcji wina dodatkowe narzędzia, mianowicie wiertarkę i mieszadło do zaprawy. Nie odszypułkowałem wstępnie gron ale okazało się, że mieszadło doskonale wyłapało większość gałązek, wystarczyło co kilkanaście sekund usunąć je z mieszadła.
Mam zamiar, jak w ubiegłym roku fermentować wino w 2 plastikowych beczkach a następnie przelać je, po odcedzeniu do balonu.
W międzyczasie będę dodawał cukier.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Załączniki:
wi4.jpg
wi4.jpg [ 98.88 KiB | Przeglądane 1125 razy ]
wi3.jpg
wi3.jpg [ 123.36 KiB | Przeglądane 1125 razy ]

PostNapisane: środa, 8 października 2014, 13:09 
czeladnik
czeladnik

Każda amatorska technologia wytwarzania wina jest dobra ,jeżeli w efekcie wino jest dobre.
Jednak mieszadłem z wiertarką nie usuniesz wszystkich szypułek.
Gdy szypułki nie są porażone mączniakiem i są dojrzałe to OK, można macerować z szypułkami.
(P)

PostNapisane: środa, 8 października 2014, 13:29 
Ekspert
Ekspert

hibalykniem napisał(a):
W tym roku zaprzęgłem do produkcji wina dodatkowe narzędzia, mianowicie wiertarkę i mieszadło do zaprawy. Nie odszypułkowałem wstępnie gron ale okazało się, że mieszadło doskonale wyłapało większość gałązek, wystarczyło co kilkanaście sekund usunąć je z mieszadła.

Masz to mieszadełko ze stali nierdzewnej? Powinna być nierdzewka albo chociaż emaliowane, w przeciwnym razie wzbogacisz to wino o wiele niepotrzebnych i niezdrowych dodatków :)

PostNapisane: środa, 8 października 2014, 14:01 
Ekspert
Ekspert

Na zdjęciu widać, że to zwykłe, ocynkowane. hibalykniem nie idź tą drogą. :lol: Kup nierdzewkę albo emaliowane tak jak pisze Roman.

PostNapisane: środa, 8 października 2014, 17:05 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Trochę na zachód od Łowicza. Po "Zośce" też często mrozi.
vanKlomp napisał(a):
Na zdjęciu widać, że to zwykłe, ocynkowane. hibalykniem nie idź tą drogą. :lol: Kup nierdzewkę albo emaliowane tak jak pisze Roman.

W tym sezonie już za późno.
Dziękuję za Wasze uwagi. Przemyślałem sobie sprawę i rozumuję tak:

60l miazgi, kilka minut mieszania. Nie sądzę aby do miazgi przedostało się więcej niż 1g cynku w postaci soli.
Ale nawet jeżeli aż tyle, to wypadnie 16,6 mg na litr wina, czyli dawka podobna jak w tabletkach z cynkiem jako suplementem diety. Liczę spożycie jednego litra wina dziennie. Zazwyczaj też tego litra nie spożywa się samemu. Tak to sobie na pocieszenie dywaguję (bo przecież szkoda byłoby teraz to wszystko wylać :) ).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1