Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 17:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 18:41 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 7 sierpnia 2012, 09:38
Posty: 34
Lokalizacja: W-wa
kilis napisał(a):
Ale areometr robi to liniowo. I poprawka na alkohol będzie w granicach 2-4. Refraktometr działa inaczej. Raz mierzyłem refraktometrem jakieś wina z cukrem i nigdy więcej. Pokazywał jakieś głupoty, nie pamiętam już.
O odnalazłem. http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=2431#pid259822


Tak się zastanawiam...

Alkohol zmniejsza ciężar właściwy fermentującego moszczu ale jednocześnie zwiększa współczynnik załamania światła.
Teza: Skoro alkohol wprowadza inną odchyłkę do pomiaru aerometrem i refraktometrem, to dokonując dwóch pomiarów jesteśmy w stanie określić stężenie alkoholu i cukru.

Pr - wynik pomiaru refraktometrem
Pa - wynik pomiary aerometrem
O(a) - popr)awka "optyczna" na alkohol o stężeniu a
C(a) - poprawka "ciężarowa" na alkohol o stężeniu a
E - ekstrakt (cukier + niecukry)

Pr = E + O(a)
Pa = E + C(a)

Mamy zatem układ dwóch równań, z dwoma niewiadomymi (pod warunkiem, że znamy funkcje O(a) i C(a)), czyli da się polizcyć.
Co o tym sądzicie?

Na forum wino.org.pl jest wątek, gdzie dyskutowana była funkcja C(a), więc problematyczne wydaje mi się jedynie określenie poprawki alkoholowej.

Oczywiście powyżej przyjąłem (być może błędnie), że konieczna poprawka na alkohol przy pomiarze refraktometrem może być aproksymowana przez funkcję zależną tylko od alkoholu. Jeśli jest też zależna od ekstraktu, to nie zmienia to wiele (dalej 2 równania i 2 niewiadome), tylko trudność obliczeń się zwiększa, ale pewnie da się to stablicować w interesującym nas zakresie.

Co o tym sądzicie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2012, 22:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5942
Lokalizacja: dolnośląskie
gbed napisał(a):
Niestety nie do końca rozumiem, co znaczy liniowo. W czym mi to pomoże?
Jeśli odmierzyłem aerometrem i mam np. 5 blg to ile mam alkoholu a ile cukru?
Jeden pomiar i wynik a dwie zmienne.
Chyba, że myślisz o dwóch pomiarach w ciągu kilku dni i założeniu, że cukier stopniowo przechodzi w alkohol. :idea:
Kurcze jeśli liniowe to układ dwóch równań i dwóch zmiennych.
Niezłe, tylko czy są na to jakieś tabele, bo to by się chyba udało.


Próbowałem kiedyś doświadczalnie ustalić takie poprawki na alkohol dla wodnego roztworu cukrowego
post98717.html?hilit=poprawka%20na%20alkohol#p98717

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2012, 22:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
kapitan napisał(a):
Próbowałem kiedyś doświadczalnie ustalić takie poprawki na alkohol dla wodnego roztworu cukrowego
post98717.html?hilit=poprawka%20na%20alkohol#p98717


No niezłe. Jakby to jeszcze zrobić dla takiego wyjściowego Blg = 22 czy 24 i 0% alkoholu a potem kolejno nowe mieszaniny co 1% alkoholu więcej i odpowiednio tyle cukru mniej (tzn 1,68 g/l) i za każdym razem zmierzyć Blg (a może i Brix) to byśmy mieli piękne tabele poprawek (pewnie takie gdzieś są). Tylko jeszcze pozostaje jednoczesny wpływ niecukrów, żeby to odnosić do moszczu a nie mieszaniny wody+cukier+spirytus.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2012, 09:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Grzegorz - chcesz z wpływem niecukrów? - to masz: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid268250 gdzieś kolo połowy strony masz empiryczne poprawki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2012, 09:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
DarekRz napisał(a):
Grzegorz - chcesz z wpływem niecukrów? - to masz: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid268250 gdzieś kolo połowy strony masz empiryczne poprawki.


No dzięki, a ja myślałem, że Amerykę odkrywam. :mrgreen:
Wydrukuję sobie i w piwnicy przykleję.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2012, 20:46 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Nie zaprzeczam waszej wiedzy tylko podziwiam i się pilnie uczę.
Moje spostrzeżenie. Mam już w butli 25l Dornfeldera też był u znajomego winiarza 6 dni ma scerowany bez dodatków
pod pergolą.Teraz poszedł do piwnicy jak u niego tak i u mnie,resztę jak u cenina tylko po kolei. Też miał 98 Oeksler
słodkość wytracona smak trosz.na wiśnie mi podchodzi.Cukru nie dodam chcę wytrawne, lekkie.
W tamtym roku dostałem burgundera po 11 dniach i też bez dodatków i wszystko się udało.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 10:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Pn wrz 24, 2012 3:15 pm Ricci napisał(a):
... Tłocze jutro z samego rana będzie to 5,5 dób fermentacji w miazdze...
Tak jak planowałem, tłoczenie wykonałem 25.09 rano, balon z winem powędrował do piwnicy 16*C.
BULKA! :) raz na minutę ...jest dobrze, oznacza to, że była zachowana ochrona CO2. :wink:

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 11:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Nie przesadź Ricci z tą ochroną CO2. Czytałeś uwagi Agnieszki na temat "grzechów głównych" naszych win? M. in. zbytnia redukcja w winach czerwonych. Miazgę w czasie fermentacji wręcz się napowietrza. Tak więc nosy przy rurkach i niuchać czy się nam aromaty redukcyjne nie pojawiają :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 11:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Dzięki Darku za te informacje :wink: , które są istotnym przypomnieniem dla mnie i innych użytkowników. Tak, w czasie burzliwej fermentacji w miazdze, 2 razy dziennie mieszałem "czapę" , istotnie napowietrzając nastaw, poza tym między pokrywką a kadzią, podłożyłem zapałkę, by stworzyć minimalny dopływ powietrza. Gdy po 5 dniach fermentacja burzliwa ustała ( jak opisuje w temacie), martwiłem się, by nastaw się nie utlenił. Obecnie nastaw fermentuje w butlu i mam nadzieję utlenienie nie nastąpiło, zapach --> ok.

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 19:20 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
a jaki zapach maja te zapachy redukcyjne? Bo mi Rondo bulgocze to tez sobie sprawdze :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 20:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
okołojajeczny

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 14:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Wracając jeszcze do pomiarów temperatury. Ricci kup sobie termometr naklejkowy. Taki akwarystyczny lub piwowarski, ze skalą ok. 15-30C. Naklej na zbiornik. U mnie w tej chwili w piwnicy jest 18C, a nastaw ma 24C. Także podawanie temperatury otoczenia nie ma żadnego sensu. To nastaw trzeba kontrolować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 16:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
kilis napisał(a):
Wracając jeszcze do pomiarów temperatury. Ricci kup sobie termometr naklejkowy. Taki akwarystyczny lub piwowarski, ze skalą ok. 15-30C. Naklej na zbiornik. U mnie w tej chwili w piwnicy jest 18C, a nastaw ma 24C. Także podawanie temperatury otoczenia nie ma żadnego sensu. To nastaw trzeba kontrolować.
Kupiłem akwarystyczny naklejkowy, zakres 18-34*C ( taki był) za 6,5 zł. Nie sądziłem, że może być tak duża różnica temperatury w fermentatorze i otoczenia; sądziłem ze może to być 1-2*C, ale jak widać myliłem się. Może jeszcze w tym roku zastosuję ten termometr ( jednorazowy, jak naklei się na określoną kadź, wg ilości owoców, a mam stand- 33l, 45-50l, 60l, 80l). Wisi jeszcze ok. 60kg Zweigelt+ Bolero (trochę C.Cortiz) pisałem o nich w wątkach tematycznych. Plan jest na czerwone, ale nie wiem czy nie zrobię rose, bo chyba dwunożnym posmakował Zweigelt i gronka zaczynają znikać ( ptaki nie, są założone siatki). Decyzja w sobotę bo wtedy będę na L2.
Dzięki Paweł za wskazówki. :)

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 16:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Nie taki jednorazowy. Ja go przyklejam taśmą przeźroczystą i przeklejam po różnych pojemnikach.
Dokładność +-1C wystarczy. Ale mam chyba ich ze 4.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 5 października 2012, 20:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
To się włączę do dyskusji od razu z pytaniem:
Regent + Rondo (cukry=21,4Brx, kwasy=7,2g/l, nie dosładzałem).
Po 6 dniach maceracji w wiadrze z pokrywką (drożdże IOC Efficience), mieszaniu 2x dziennie, Balling wyszedł 0'.
Wrzuciłem na praskę, przecisnąłem i wlałem do balonika.
I tu pytanie:
Czy powinienem już od razu przy zlewaniu siarkować, czy może poczekać. Bulka z prędkością jedno bulknięcie na 10minut, czyli już chyba przerobiło. Dobić drożdże siarką, czy poczekać, aż osad opadnie i np za 3 dni zlać ponownie i zasiarkować????

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO