Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 20:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 25 września 2013, 20:00 
Ekspert
Ekspert

JanuszJ49 napisał(a):
To zależy Panowie, co się chce uzyskać z winogron. Jeżeli chcemy zrobić wino o dobrym smaku i bukiecie to niewątpliwie fermentację w miazdze należy prowadzić w miarę krótko - do kilku dni, a jeżeli nam na tym nie zależy i chcemy mieć wino, które leczy, to fermentujemy długo nawet do 2 tygodni.

Ciekawy podział win: albo smaczne albo zdrowe. :roll:
Na jakiej podstawie wyciągnąłeś takie wnioski? Fermentowałeś śmierdzące labruchy, mieszańce czy vinifery?

PostNapisane: środa, 25 września 2013, 20:07 
Kiper
Kiper

Krzysiek, skoro ta odmiana ma sporo riparii w genach, to raczej skłaniał bym się ku temu, żeby już odciskać. Jak winomierz pokazuje 0, to w rzeczywistości masz jeszcze cukier w nastawie, bo alkohol fałszuje odczyt - teraz będzie tam około 11% alkoholu, a w miarę dofermentowywania balling może jeszcze trochę spaść.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: środa, 25 września 2013, 20:22 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki Kuba.

PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 16:43 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Danielu, ale to będą czerwono wyglądające różowe wina :)

To jakby prawda ale nie do końca. Maceracja w sosie własnym również zachodzi, oczywiście, nie jest tak efektywna jak ta z równoczesną fermentacją alkoholową. Sporo zależy od czasu takiej maceracji. Tak czy inaczej, nie ma rady, muszę coś wykoncypować z tą deską w aromatach, bo mi nie leży i zniechęca mnie do aktywności winiarskiej.

Mam również inną, równoległą koncepcję powstawania tego typu aromatów. Ponieważ wszystkie te "drewniane" wina macerowane były w zamkniętych pojemnikach z rurką fermentacyjną, możliwe, że przyczyną powstania tych aromatów był deficyt tlenowy. Możliwe, że otwarte fermentatory zapobiegają temu zjawisku.

PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 16:55 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):

Mam również inną, równoległą koncepcję powstawania tego typu aromatów. Ponieważ wszystkie te "drewniane" wina macerowane były w zamkniętych pojemnikach z rurką fermentacyjną, możliwe, że przyczyną powstania tych aromatów był deficyt tlenowy. Możliwe, że otwarte fermentatory zapobiegają temu zjawisku.

No nie wiem, fermentatory (pojemniki fermentacyjne) mają zamykane pokrywy i też takich używam. Do pokryw z otworem na rurkę fermentacyjną wkładam w otwór tylko wacik, ale to różnica raczej bez znaczenia. Samo dostarczanie tlenu powinno być wystarczające podczas dosyć częstego mieszania i zatapiania "czapy".

PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 18:27 
mistrz
mistrz

Chyba powtórzę pytanie które padło już tu kilka razy: jak długa ta maceracja?
Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Pewnie można określić jakieś ramy czasowe.
Wiadomo że zmiennych jest wiele: odmian, poziom dojrzałości, zdrowotność, typ wina jakie planujemy
i pewnie jeszcze wiele innych.
Ale zakładamy że mamy popularnego Regenta w miarę dojrzałego i zdrowego, jak długo go macerujecie?
Moje mizerne próby dwa lata temu: Rondo+Regent, zdrowe, macerowane chyba 14 dni, w ciągu kolejnego półrocza zrzuciło duża ilość ciemnego kamienia, uznałem że było macerowane zbyt długo pewnie błędnie?
W tym roku zebrałem troszkę acolona w ubiegły weekend i dzisiaj zastanawiam się kiedy to wyciskać. Dużo owoców uszkodzonych przez owady, zdrowotność średnia i dojrzałość również, wydaje mi się że nie ma co tych skórek dłużej trzymać i pewnie się ich pozbędę.

PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 18:36 
Ekspert
Ekspert

anestle napisał(a):
Chyba powtórzę pytanie które padło już tu kilka razy: jak długa ta maceracja?
...Wiadomo że zmiennych jest wiele: odmian, poziom dojrzałości, zdrowotność, typ wina jakie planujemy i pewnie jeszcze wiele innych....

Na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To raczej kwestia doświadczenia i talentu winiarskiego. Gdyby odpowiedź była, wszystkie wina byłyby świetne, a tak niestety nie jest.

PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 20:02 
Ekspert
Ekspert

anestle napisał(a):
Moje mizerne próby dwa lata temu: Rondo+Regent, zdrowe, macerowane chyba 14 dni, w ciągu kolejnego półrocza zrzuciło duża ilość ciemnego kamienia, uznałem że było macerowane zbyt długo pewnie błędnie?

To akurat mały albo żaden błąd. Barwa wina na tym ucierpiała - pewnie nie bo te dwie odmiany potrafią dać tyle barwników, że światło przez kieliszek z trudem przechodzi.
Istotniejsze jest jak to wino wygląda w nosie i w ustach. Ma jakieś absmaki, nieciekawe aromaty? Jak z taninami?
Tak jak napisał Daniel - to trochę sztuka i dochodzi się do tego latami, potrzeba tez trochę talentu :wink:
Dużo zależy od tego jakie wina czerwone preferujesz lżejsze, owocowe czy gęste, pełne, wymagajace...

PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 20:23 
nowicjusz
nowicjusz

Zostawiłem mojego mieszańca (DM 8521-1) w miazdze, bo żona twierdzi że, jak na razie smak (choć się zmienia) jej odpowiada. Jutro tj. w 8-mym dniu chyba wycisnę - chociaż mam ochotę potrzymać jeszcze? Czy ktoś z Was robił z tego wino? Czy muszę sam ekperymentować?
Pozdrawiam
Krzysiek

PostNapisane: piątek, 27 września 2013, 21:41 
Kiper
Kiper

Pytałem znajomego winiarza i powiedział mi że wielką rolę odgrywają temperatury otoczenia
im cieplej tym krócej.W tamtym roku Dornfelder macerowł tylko przez 3 dni w poprzednich
6,7,8 ale zwrócił mi również uwagę że orientował się na dojrzałości Echslach-Brixach
a przy lekkich albo rose- różowych to wcale tylko poprzez dolanie ciemnego macerownego moszczu.
Próbowałem te różowe z tamtego roku i mi nie smakowało.Przefiltrowany sok winny bez charakteru.

PostNapisane: piątek, 27 września 2013, 23:41 
Ekspert
Ekspert

georg napisał(a):
Pytałem znajomego winiarza i powiedział mi że wielką rolę odgrywają temperatury otoczenia
im cieplej tym krócej.W tamtym roku Dornfelder macerowł tylko przez 3 dni w poprzednich
6,7,8 ale zwrócił mi również uwagę że orientował się na dojrzałości Echslach-Brixach
a przy lekkich albo rose- różowych to wcale tylko poprzez dolanie ciemnego macerownego moszczu.
Próbowałem te różowe z tamtego roku i mi nie smakowało.Przefiltrowany sok winny bez charakteru.

Maceracja powinna przebiegać w określonym przedziale temp. i cytowanie niemieckiego winiarza który podaje czas maceracji od 3 do 8 dni uzależniając to od temp. maceracji która przy większym przerobie musi być kontrolowana to jest wciskanie" kitu" przez tego pana. Może o czym nie powiedział ,że owoce nie były dostatecznie dojrzałe i dlatego okres maceracji dostosowywał pod te parametry.
Wino różowe ?....są smakosze takiego przetworzenia gron ciemnych,ale tutaj nie znajdziesz większego podobieństwa do wina czerwonego np. wyrazistość tanin i głębszych smaków i aromatów.

PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 14:24 
Kiper
Kiper

Ja przy tym nie byłem ,nie widziałem ale od 2 lat biorę od niego sok po maceracji i mówi mi
żebym nie zapomniał teraz przed rozpoczęciem fermentacji za siarkować.Przedtem brałem od
niego świeżo wyciśniętego dornfeldera to dawał mi zawsze 5kg winogron żebym je macerował
i dodał do soku żeby uzyskać kolor jaki chcę.

PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 12:26 
mistrz
mistrz

Przeprowadzam macerację odmiany Rondo, nie jestem pewien czy można dodawać do takiej maceracji soku białych winogron np. 5%. Będzie to błędem, czy takie praktyki są dopuszczalne :?: . Nie chciałbym eksperymentować, moja wiedza w tym temacie jest kiepska. W książce , nie znam autora, pisało że dodaje się trochę winogron ciemnych do nastawu z białych winogron w celu osiągnięcia różowego koloru. Ale, czy odwrotnie to można zrobić (mam nadwyżkę deserówek, które mają słaby cukier i mógłbym wykorzystać sok)

PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 14:04 
Ekspert
Ekspert

bogdanb3 - generalnie jest to dopuszczalne i takie cuvee z niewielką domieszką moszczu białych gron są spotykane (np. z Viognier),ale czy w tym konkretnym przypadku coś poprawisz, czy pogorszysz to nikt ci nie odpowie - tym bardziej nie znając nawet odmiany białych winogron . Zaeksperymentuj - trujące nie będzie.

PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 20:56 
mistrz
mistrz

Moszcz z białych winogron podniósłby trochę kwasy, których jak mi się wydaje w winogronie Rondo jest za mało. Nie dorobiłem się jeszcze kwasomierza i tylko intuicyjnie zdecydowałem się tak zrobić. Z drugiej strony szkoda, aby wisiały jeszcze na krzaczkach w czasie przymrozków. Eksperymentalnie około 4l moszczu z białych winogron dodałem do 90l moszczu z ciemnych winogron. Co wyjdzie zobaczymy :wink: .
Dzięki DarekRz za podpowiedź.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1