Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 19:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 21:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1728
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zbyszekB napisał(a):
Kłopot z wtarganiem tego na piętro, np stół ale zawsze ktoś się trafi i pomoże :!: :wink:


Też mam takie problemy. Może istnieje jakiś sprytny podnośnik do takich celów. Poważnie się pytam. Ktoś coś wie?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 22:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 6 listopada 2015, 23:58
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków ~237 m n.p.m.
Sprytnie to trzeba dorobić jakąś platformę na baniaki, odpowiednio je podwiesić i wciągnąć czymś takim:
https://www.fermo.pl/322-windy-reczne-.html
Podobne, tańsze ale dziadowskie wciągarki oferują markety.

_________________
µdnik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 23:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gbed napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Kłopot z wtarganiem tego na piętro, np stół ale zawsze ktoś się trafi i pomoże :!: :wink:


Też mam takie problemy. Może istnieje jakiś sprytny podnośnik do takich celów. Poważnie się pytam. Ktoś coś wie?

Też jestem takim sprzętem bardzo zainteresowany :!:
Podniesienie balona z winem lub ula z pszczołami na wysokość np 1m
Wiadomość tu lub na PW

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 23:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 6 listopada 2015, 23:58
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków ~237 m n.p.m.
No to do takich celów moje rady się nie nadają ale są jeszcze ręczne paleciaki z podnośnikiem nożycowym. Te jednak są wiele droższe.

_________________
µdnik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 13:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 1 października 2023, 13:07
Posty: 15
Lokalizacja: Zaklików
Witam Szanowne Towarzystwo!
Mam dwa pytania.
Fermentuję wino w miazdze, w 10 litrowym baloniku (eksperyment). Drożdże Zamojscy uniwersalne, temperatura otoczenia 19-21 stopni. Fermentacja trwa 6 dni (3 dni bez drożdży - samo ruszyło, 3 z drożdżami - ruszyło ostro). Teraz zasuwa, jakby sie gotowało w balonie. Mieszam 2 razy dziennie. Za dwa dni muszę wyjechać na dwa tygodnie. I tu dylemat: zostawić, czy wycisnąć przez pieluchę "gęste" i zalać balon czystym nastawem?
Drugie pytanie: jak ćwok bez wyobraźni zalałem balon z otworem 27mm. Już czuję, że opróżnienie będzie problematyczne. Macie może doświadczenie jak pomóc naturze, to znaczy - czym /jak wyciągać miazgę? Nastaw się juz ładnie dzieli, ale czapa, coś czuję, cięzko będzie przechodzić przez otworek. Ech... mądry po szkodzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 14:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Jak długo - to zależy - najbardziej od tego jak enolog zadecyduje :lol:.
Drugie pytanie, a kto z nas kiedyś nie wpakował do balona zmielonych winogron...
10 litrów to nie dużo: można podnosić, wytrzepywać, wydłubywać itd dasz radę, a później to zostaje w pamięci i następnym razem fermentację czerwonego zrobisz w innym naczyniu :wave:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 14:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
20 dni to stanowczo za długo w miazdze.
Możesz zdradzić Jaka to odmiana?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 14:42 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 1 października 2023, 13:07
Posty: 15
Lokalizacja: Zaklików
Niestety, nie wiem. Winogrona były sadzone bardzo dawno temu. Mam w ogrodzie trzy odmiany, z tej jeszcze nie robiłem, bo ma dużo miąższu. Stąd postanowiłem nie tłoczyć soku, tylko załadować miazgę. Trochę mi szkoda przerywać burzliwą fermentację, choć do wtorkowego popołudnia jeszcze trochę czasu jest i wiele się może zdarzyć.
O wyciąganiu pomyślałem tak: kupię nową szczotkę do balonów/butelek z w miarę szerokim i sztywnym włosiem - może pociągnie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 14:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ale czy to czerwone czy białe? I czy jak wyciskałeś ze skórki leciał sok czy wylatywał taki glut?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 15:16 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 1 października 2023, 13:07
Posty: 15
Lokalizacja: Zaklików
Czerwone. Rozgniatałem dość dokładnie tłuczkiem do kartofli (końcówka - kółko w dziurami) i sok z miązszem wychodził pół na pół - glut był. W drugiej odmianie jest sok niemal w 100% - te też wstępnie rozgniatam, a potem idą do prasy, takiej jak spod linka, ale większej i solidniejszej. W obu wypadkach pestki pozostają całe.
https://www.kopecek.pl/prasa-do-owocow- ... A8QAvD_BwE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 18:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
macstr1970 napisał(a):
...
O wyciąganiu pomyślałem tak: kupię nową szczotkę do balonów/butelek z w miarę szerokim i sztywnym włosiem - może pociągnie?

Lepsza będzie drewniana łyżka, lub zwykły patyk (trochę dłużej potrwa :lol: )
Wyciśnij na prasce, przelej do balona, zatkaj rurką fermentacyjną (z płynem) i pozostaw na 2 tygodnie
Powodzenia

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 20:17 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 1 października 2023, 13:07
Posty: 15
Lokalizacja: Zaklików
OK. Tak zrobię, jak piszesz.
Z ciekawości zapytam: co się stanie, jeżeli przetrzymam fermentację za długo w miazdze?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 20:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Nic się nie stanie. Będziesz mieć gruzińskie wino.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 21:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 1 października 2023, 13:07
Posty: 15
Lokalizacja: Zaklików
Po prostu? A brak możliwości mieszania przez dwa tygodnie nie zaszkodzi?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 05:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Zaszkodzić może utlenienie lub zaoctowanie. Jesli zostawisz nastaw w stanie pracującym to woda z rurki szybko zniknie i muszki bedą miały raj.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO