Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 04:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2018, 22:24 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
RobertR napisał(a):
w miazdze da radę po fermentacji w temperaturze 27-30 c.


Fermentacja w miazdze musi przebiegać w tak wysokiej temperaturze?

Ja robię fermentację w temperaturze 18-20 stopni ( na drożdżach które dodałem tez jest napisana tolerancja od 15-28 stopni )

http://www.janlubera.pl/produkt/118,dro ... iv_10.html

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 08:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
darek666 napisał(a):
RobertR napisał(a):
w miazdze da radę po fermentacji w temperaturze 27-30 c.


Fermentacja w miazdze musi przebiegać w tak wysokiej temperaturze?

Ja robię fermentację w temperaturze 18-20 stopni ( na drożdżach które dodałem tez jest napisana tolerancja od 15-28 stopni )

http://www.janlubera.pl/produkt/118,dro ... iv_10.html


Czerwonych się nie fermentuje w tak niskich temperaturach, chyba że masz na myśli temperaturę otoczenia. Nie wiem więc w jaki sposób w nastawie jesteś w stanie uzyskać 18 c skoro nastaw w 300l zbiorniku w nieogrzewanym pomieszczeniu bez problemu poszybował do 31c.
Jak się fermentuje 20 l nastaw to może do 25c uda się zejść. Osobno fermentowałem 20 l Duna Gyongye i tam max. temteratura fermentacji była właśnie ok. 25c. drożdże Siha 10.
Notabene po fermentacji ten 20 nastaw pachniał rewelacyjnie owocowo.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 09:37 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
Pisałem o temperaturze w pomieszczeniu w której ustawione są pojemniki z miazgą .
Jaki mam wpływ na to, jak mocno drożdże będą fermentować i ,,rozgrzewać,, miazgę z winogron ?

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 10:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Przy temperaturze w pomieszczeniu rzędu 22-23 c pojemnik 25 l miazgi dojdzie bez problemu do 28-29 c
Przy średniej temperaturze w nieogrzewanym pomieszczeniu max. rzędu 18 c pojemnik 300 l z 200 l miazgi dochodzi bez problemu do 31 c
Zbiornik 200 l o tej samej wysokości ale węższy chłodzi się lepiej bo tam podczas intensywnej fermentacji była stabilna temperatura 28-29 c
Zatem sporo zależy od ilości miazgi jaką posiadamy.
W pomieszczeniu mam w razie czego oczywiście przenośny grzejnik (nie było za bardzo okazji go użyć), i temperaturę otoczenia mogę sobie regulować w drugą stronę otwierając na noc pomieszczenie co by schłodzić jak się nastawy zbytnio grzeją.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 10:18 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
ja fermentuje miazgę w pojemnikach 30l takich jak te;

http://browin.pl/biowin/wino-piwo-desty ... krywka-30l

Będzie w nich wystarczająca temperatura ( pomieszczenie w których stoją 18-20 ) do prawidłowego przebiegu fermentacji ?

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 10:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Spokojnie, temperatura będzie wystarczająca - lepiej ciut niższa niż za wysoka.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2018, 21:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Po kilku dniach po dozowaniu drożdży temp. nastawu dojdzie do temp. powyżej 30c. ,ale po niedługim czasie środowisko drożdżaków uspokaja się i fermentacja przebiega spokojnie.
Temat dużych pojemników fermentacyjnych jest inną ścieżką do dyskusji. :angel:
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 10:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Poznaliśmy swego czasu węgierskiego winiarza, który fermentuje/maceruje w miazdze czerwone wina około 1,5 miesiąca.
Co ciekawe białe też, tyko krócej, bo niecały miesiąc.
Oczywiście owoce mega dojrzałe :)

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 11:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Piotrek, a wiesz może, Vinifery czy mieszańce? Może pamiętasz odmiany?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 12:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
vanKlomp napisał(a):
Ja fermentuję w miazdze 7-10 dni.


Proszę Cię o kilka informacji uzupełniających:

Czy po tych 7-10 dniach drożdże przerabiają z reguły cały cukier w miazdze (0 Blg)?
Co kiedy po tych 7-10 dniach sok ma np. 5 Blg? Czy prowadzisz dalej fermentacje w miazdze czy już w butli?
Jaki docelowy rodzaj wina?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 12:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Z reguły nie przerabiają. Po prasie fermentuję dalej w balonie. W 99% robię wina wytrawne.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 16:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
vanKlomp napisał(a):
Z reguły nie przerabiają. Po prasie fermentuję dalej w balonie. W 99% robię wina wytrawne.


Ok, a ile z reguły trwa dalsza fermentacja w balonie?
Czy po jej zakończeniu od razu zlewasz wino i siarkujesz?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 16:53 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 22 października 2017, 16:05
Posty: 57
Lokalizacja: Sochaczew
Chłopaki a stanie się coś jak kilka gron zostanie po wyciśnięciu ? Mam 50 l i tak z kilka gron jest w baniaku już zlany pierwszy raz

_________________
Pozdrawiam Karol


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 17:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Trudno powiedzieć ile trwa dalsza fermentacja. Zależy to od wielu czynników. Jakie drożdże, jakie winogrona, w jakiej temperaturze. Potem jest fermentacja cicha i w zależności od temperatury FJM. Z nad osadu zlewam kilkukrotnie w zależności od jego ilości. Siarkuję dopiero na dojrzewanie przedtem filtrując. Drugi raz filtruję przed butelkowaniem.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 października 2018, 21:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
dziadek2 napisał(a):
Piotrek, a wiesz może, Vinifery czy mieszańce? Może pamiętasz odmiany?

Romek, z białych pamiętam tylko Gruner Veltliner czyli Zoldveltelini, z czerwonych cała gama tj Syrach, PN, CS, Kekfrankos, Portugiser, Turan, Merlot... Większość vinifery.
Od gościa nauczyłem się, że nie należy się bać dłuższej fermentacji w miazdze, jak owoce są dojrzałe.
Trzeba uważać na goryczkę...
Ja fermentuję tak długo, aż owoce nie tworzą czapy (czerwone). Czami 2,3 tygodnie
Próbuję, po około tygodniu codziennie.

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO