Witam.
Przechowywałem wyciśniety sok w lodówce w celu późniejszego dosłodzenia wina na półsłodkie.
Sok z białych winogron (Muscaris) był mocno zasiarkowany i niestety zapomniany na kilka miesięcy.
Kilka dni temu otwierajac lodówkę kątem oka zauważyłem że sok z barwy białej zmienił barwe na różową i na ściankach słoja były oznaki fermentacji -pęcherzyki.
nie wiedziałem co się stało myślałem że może rodzina coś tam wrzuciła

, lecz nie nikt nic nie wrzucił.
po chwili namysłu aby zatrzymać fermentację (sok jeszcze słodki więc dopiero sie zaczęła) wsypałem pirosiarczan -nastąpiła gwałtowna reakcja -spienienie i w miare opadania piro sok wracał do barwy białej (aż na dnie zostało stadko różowych drożdży?) sok zlałem znad osadu i teraz mam pytania co się stało- skąd ta barwa różowa - i co dalej czy teraz moge go wykorzystać do dosłodzenia wina ?