Teraz jest piątek, 19 września 2025, 19:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 12:34 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
Witam.
Przechowywałem wyciśniety sok w lodówce w celu późniejszego dosłodzenia wina na półsłodkie.
Sok z białych winogron (Muscaris) był mocno zasiarkowany i niestety zapomniany na kilka miesięcy.
Kilka dni temu otwierajac lodówkę kątem oka zauważyłem że sok z barwy białej zmienił barwe na różową i na ściankach słoja były oznaki fermentacji -pęcherzyki.
nie wiedziałem co się stało myślałem że może rodzina coś tam wrzuciła :evil: , lecz nie nikt nic nie wrzucił.
po chwili namysłu aby zatrzymać fermentację (sok jeszcze słodki więc dopiero sie zaczęła) wsypałem pirosiarczan -nastąpiła gwałtowna reakcja -spienienie i w miare opadania piro sok wracał do barwy białej (aż na dnie zostało stadko różowych drożdży?) sok zlałem znad osadu i teraz mam pytania co się stało- skąd ta barwa różowa - i co dalej czy teraz moge go wykorzystać do dosłodzenia wina ?

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 13:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5528
Lokalizacja: Łódź i okolice
Sok miałeś w szczelnie zamkniętym naczyniu? Bo jeśli nie mogło coś się dostać z zewnątrz.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 20:51 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
tak w słoju ale nie tak szczelnie - może to i dobrze bo by rozsadziło go. sugerujesz że drożdże z sąsiedniej półki by się "przedostały" ale skąd ta różowa barwa?

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 21:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5528
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie musiałyby być to drożdże z sąsiedniej półki (masz na myśli drożdże winiarskie bądź piekarskie?) W niesprzyjających warunkach do rozwoju,drożdży mogą się one rozmnażać nie przez pączkowanie tylko zarodnikowanie. I te zarodniki bytujących w lodówce drożdży ( nie mających nic wspólnego z drożdżami winnymi) mogły zainfekować Twój sok. Drożdże mogą przybierać (nie tak w szerokim zakresie jak pleśnie) różne kolory.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2015, 20:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Parę razy też już zauważyłem leciutkie zaróżowienie w białym nastawie po zadaniu drożdży szlachetnych, po czasie wszystko wracało do normy.
Nie zapisałem jakie drożdże, odmiany winogron tęż nie mogę określić bo większość to nastawy wielo-odmianowe

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Rafal70 i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO