beny napisał(a):
Właśnie wróciłem.
Własnie pomierzyłem:
pH=3,97, TA=5,33
Ile dawać piro, żeby natychmiast zastopować te procesy?
Nie wiem dlaczego, ale wino wydaje się kwaśniejsze niż przed FJM...
Żadnych złych aromatów, czy absmaków.
Chcę dać zaraz piro i wystawić na dwór, bo dziś mrozy mają być.
0,6g/piro/10l wystarczy?
Czy dać 1g/10l??
Zwiększona wyczuwalna kwasowość (organoleptycznie)
To może być powodem zwiększonej ilości kwasu octowego wytworzonego podczas zbyt długiej FJM ?
Siarkowanie
Wg siarkulatora EnoLab
0.12 gramów K₂S₂O₅ (pirosiarczynu potasu) dla CAŁEJ objętości wina 1L
Dla 10L – 1,2g
Dla 40l wina – 4,8g piro przy ph 3,96
Wymrażanie
Przy TA 5,33g/l po wymrożeniu będzie jeszcze mniej.
Bez wymrażania, przy leżakowaniu w piwnicy kwasów (TA) też ubywa
Po 10 ciu latach będzie nul

-- Cz, 21.11.2024 21:49 --
beny napisał(a):
Nie mam piro w domu. Jest na winnicy. Dodam jutro.
A tymczasem wystawiłem oba balony na zewnątrz. Dziś ma być -2'C więc możne bakterie i tak padną.

Beny,
bakterie fjm przestaną działać , ale zacznie się tworzyć kamień winny w przyspieszonym tempie i zamiast TA 5,33 będzie poniżej 5; czy to przewidziałeś /