Teraz jest sobota, 13 września 2025, 00:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 14 listopada 2024, 20:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 428
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
z tego co pamiętam to max 3 tygodnie, tylko nie pamiętam dlaczego :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 listopada 2024, 21:17 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 379
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Z tego co czytalem, to może to trwać od 3 tygodni do 2 miesięcy, w zależności, jakie bakterie się rozwiną. Oczywiście w spontanie.
Ale pH 3.8 wygląda już wg mnie bardzo ok. Łatwo przeciągnąć i zepsuć.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 listopada 2024, 22:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7022
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Beny,
dużo ryzykujesz przy takim pH 3,9 :?: :!:
Ja siarkuję już przy max 3,7
Bakterie FJM gdy zjedzą już cały kwas jabłkowy to biorą się za kwas cytrynowy , cukry resztkowe itd ; wytwarzają przy tym kwas octowy i inne nieporządane produkty (maślane, myszowate zapachy itd)
Jeżeli kwasy ogólne TA spadły znacznie i są sensorycznie akceptowalne, to rozważ jednak zatrzymanie FJM (obniżenie znaczne temperatury i/lub siarkowanie)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 listopada 2024, 23:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 681
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Na razie w winie nie czuć nic niepokojącego...
W trzy dni chyba nagle nic się nie stanie...
Chyba zaryzykuję i zrobię to dla ludzkości 8)
Dam znać po weekendzie :idea:

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 listopada 2024, 23:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 428
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
pomyśl jeszcze ile SO2 do tego musisz dodać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2024, 08:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 681
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
0,6g/l wystarczy? A może pewniej będzie 1g/10l? :roll:
Pytanie do speców... Wiadomo, chciałbym siarki użyć jak najmniej...
A może zasiarkować jeden balon dziś, a drugi trzymać dalej i obserwować?

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2024, 08:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4682
Lokalizacja: Rybnik
Zostaw jak jest. Nie masz tam cukru, a tym bardziej kwasu cytrynowego bo i skąd? Wrócisz to ochłodzisz, potem zlejesz i zasiarkujesz. 1g/10l to nie jest za dużo przy takim pH. Jak wino zrzuci kamień to pH się trochę obniży.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2024, 09:03 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 194
Lokalizacja: Jarosław
U mnie regent w tym roku po prawie 3 tygodniach fjm miał jeszcze 0.9g kwasu jabłkowego i tak samo z obawy na wyjazd zasiarkowalem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2024, 10:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 681
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Spróbuję jeszcze dzisiaj zmiareczkować i zobaczę jakie wyjdzie TA. Może się uda...
I wybaczcie mi moje ciągłe pytania, gdyż robię FJM pierwszy raz (świadomie) i nie chciałbym czegoś schrzanić...

-- Pt lis 15, 2024 11:20 am --

julian napisał(a):
U mnie regent w tym roku po prawie 3 tygodniach fjm miał jeszcze 0.9g kwasu jabłkowego i tak samo z obawy na wyjazd zasiarkowalem.

Julian, a skąd wiesz, ile którego kwasu masz? P
Pewnie jest gdzieś wątek na ten temat i pewnie nie jest łatwo z pomiarem...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2024, 11:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7022
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
1. ciemna strona FJM
2. siarkowanie wina

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2024, 15:53 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 194
Lokalizacja: Jarosław
beny napisał(a):
Spróbuję jeszcze dzisiaj zmiareczkować i zobaczę jakie wyjdzie TA. Może się uda...
I wybaczcie mi moje ciągłe pytania, gdyż robię FJM pierwszy raz (świadomie) i nie chciałbym czegoś schrzanić...

-- Pt lis 15, 2024 11:20 am --

julian napisał(a):
U mnie regent w tym roku po prawie 3 tygodniach fjm miał jeszcze 0.9g kwasu jabłkowego i tak samo z obawy na wyjazd zasiarkowalem.

Julian, a skąd wiesz, ile którego kwasu masz? P
Pewnie jest gdzieś wątek na ten temat i pewnie nie jest łatwo z pomiarem...


Badałem w lab.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 listopada 2024, 18:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7022
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Beny - zaniemówiłeś ?
Co dalej z tym niekontrolowanym winem w czasie łykendu ?
Jakie kwasy ? (TA, pH)
PS
napisz coś ku chwale ojczyzny i polskiego winiarstwa
"Bo jak pić , to pić do dnia
A harmonia bez przerwy niech gra ..."
[Piekutoszczak, Feluś i ja]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2024, 20:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 681
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Właśnie wróciłem.
Własnie pomierzyłem:
pH=3,97, TA=5,33

Ile dawać piro, żeby natychmiast zastopować te procesy?

Nie wiem dlaczego, ale wino wydaje się kwaśniejsze niż przed FJM...
Żadnych złych aromatów, czy absmaków.

Chcę dać zaraz piro i wystawić na dwór, bo dziś mrozy mają być.
0,6g/piro/10l wystarczy?
Czy dać 1g/10l??

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2024, 21:17 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 194
Lokalizacja: Jarosław
Dawaj 1g na 10l
Mi przy takiej dawce wyszło so2 wolnego 36 mg/l


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2024, 21:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 681
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Nie mam piro w domu. Jest na winnicy. Dodam jutro.
A tymczasem wystawiłem oba balony na zewnątrz. Dziś ma być -2'C więc możne bakterie i tak padną. :D

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO