Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 00:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 października 2024, 12:13 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 354
Lokalizacja: Mazowsze - Węgrów
Może być nieco większe pH. Przed kalibracją bylo 3.4. nie jestem pewny wyniku.
Wino z miksa: marszalek, regent, cantor, rondo. Startowe warunki: 20 Bx, 3.4 pH, 8.6 TA. Niby.

-- czwartek, 17 października 2024, 12:12 --

Mija kolejny tydzień.
Przypuszczalna FJM - trwa już ok. 16-18 dni. Parametry wina w ogóle się nie zmieniają. Cały czas ok. 3,2 pH i 10 TA (po kalibracji nowymi buforami) Małe bąbelki nadal idą do góry. Wino pachnie ładnie, chyba teraz trochę słodziej. Kwasowość w ustach nadal wysoka.
Czy to FJM czy to bógwieco? Mogą kwasy przekształcić się 1:1, w sensie, że mam już więcej mlekowego, ale parametry ogólne się nie zmieniają?

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 października 2024, 12:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Niemożliwe. Kwas mlekowy ma wyższe pH od jabłkowego i musi to być zauważone w pomiarach.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2024, 22:53 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Moje tegoroczne białe wino było siarkowane 1g/10l pirosiarczynem potasu przed fermentacją alkoholową. Nastaw miał 21,5brx. Po fermentacji alkoholowej (-2 Blg) wystartowała FJM (co ciekawe przy temp. <18*C). Żeby ją zatrzymać zlałem znad osadu i zasiarkowałem 1,25g/10l, co nie przyniosło efektu. Skończyło się na wstawieniu butli do lodówki.

Pytanie co można zrobić, żeby po wyjęciu FJM nie ruszyła ponownie? Wystarczy zlać znad osadu, czy jednak dodać coś hamującego FJM? Lizozym, kwas askorbinowy, ew. jeszcze więcej piro?

Ewentualnie jest możliwość, że mam zwietrzały pirosiarczyn, choć dodany do czerwonego wina zatrzymał FJM.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2024, 09:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
No to ja też próbuję z FJM...
Pacjent: cuve Regent/LM 50%/50%
Parametry przed fermentacją alkoholową:
Regent: cukry=22,2' Brx, pH=3,21, TA=6,6
LeonMilot: cukry=24,2' Brx, pH=3,19, TA=6,8
Po zmieszaniu:
cukry=23,4' Brx, pH=3,30, TA=6,7
Drożdże HD S135
10.09.2024: Fermentacja w miazdze 7 dni z chipsami dębowymi średniopalonymi.
19.09.2024: Zlanie i wycisk na prasie do max 2bar.
Pomiary młodego winka: 0'Blg, pH=3,64, TA=7,5g/l
2 balony 40l z rurkami fermentacyjnymi stały w temp 18'C do teraz 14'C.
W trakcie pomiary:
03.10.2024: pH=3,78, TA=7,3
31.10.2024: pH=3,79
Już raczej nic się nie działo. Oddzielił się osad drożdżowy.
31.10.2024: zlanie znad osadu. Nie dodaję piro. Balony z rurkami fermentacyjnymi.
Wino nie zapowiada się źle, jednak chcę tym razem spróbować zbić kwasowość.
Przeniosłem oba balony do domu (temp 22'C).
Kupiłem bakterie HF2 do FJM w LeMag - porcja na 250l wina w cenie 49,-PLN.
01.11.2024 aktywowałem bakterie wg instrukcji i wlałem do obydwu balonów.
04.11.2024 pojawiają się malutkie bąbelki...
Więc może coś z tego będzie...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 listopada 2024, 11:23 przez beny, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2024, 10:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Czytałem w jednym z opracowań, że podając bakterie FJM po zakończonej fermentacji drożdżowej, należy wraz z bakteriami dodać również pożywkę specjalistyczną dla tychże bakterii.
Ma to na celu wzbogacenie wina w środki odżywcze, łatwiejszy start, oraz lepszą przeżywalność bakterii.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2024, 10:25 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 9 lutego 2023, 06:44
Posty: 183
Lokalizacja: WLKP
beny napisał(a):
No to ja też próbuję z FJM...
HF2 do FJM w LeMag - porcja na 250l wina w cenie 49,-PLN.
01.11.2024 aktywowałem drożdże wg instrukcji i wlałem do obydwu balonów.
04.11.2024 pojawiają się malutkie bąbelki...
Więc może coś z tego będzie...


Dzięki za opis zdarzeń - wklejam sobie Twoje doświadczenie w notatnik. Korygując to nie są chyba drożdże a bakterie do FJM?
Jest jeszcze opcja dodania tych bakterii zaraz na wstępie od miazgi i tu pytanie co jest lepszej co daje lepsze efekty ktoś wie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2024, 11:04 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 305
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
Przy takich parametrach trzeba jeszcze odkwaszać?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2024, 11:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
jawormcz11 napisał(a):
Czytałem w jednym z opracowań, że podając bakterie FJM po zakończonej fermentacji drożdżowej, należy wraz z bakteriami dodać również pożywkę specjalistyczną dla tychże bakterii.
Ma to na celu wzbogacenie wina w środki odżywcze, łatwiejszy start, oraz lepszą przeżywalność bakterii.

Przygotowanie bakterii odbywało się na bazie "aktywatora" (saszetka dołączona do bakterii podczas ich zakupu) więc może to jest to...
Niestety z powodów technicznych nie mogę wkleić zdjęć... :(

-- Pn lis 04, 2024 12:28 pm --

Szoalko napisał(a):
beny napisał(a):
No to ja też próbuję z FJM...
HF2 do FJM w LeMag - porcja na 250l wina w cenie 49,-PLN.
01.11.2024 aktywowałem drożdże wg instrukcji i wlałem do obydwu balonów.
04.11.2024 pojawiają się malutkie bąbelki...
Więc może coś z tego będzie...


Dzięki za opis zdarzeń - wklejam sobie Twoje doświadczenie w notatnik. Korygując to nie są chyba drożdże a bakterie do FJM?
Jest jeszcze opcja dodania tych bakterii zaraz na wstępie od miazgi i tu pytanie co jest lepszej co daje lepsze efekty ktoś wie?

Szoalko,
100% racji! Już poprawiłem :oops: :oops: :oops:

-- Pn lis 04, 2024 12:30 pm --

mazmaciek napisał(a):
Przy takich parametrach trzeba jeszcze odkwaszać?

Konieczności nie ma, ale spróbuję... O podobnej kwasowości mam już parę litrów wina więc czas spróbować czegoś nowego...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2024, 15:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
beny napisał(a):
......
mazmaciek napisał(a):
Przy takich parametrach trzeba jeszcze odkwaszać?

Konieczności nie ma, ale spróbuję... O podobnej kwasowości mam już parę litrów wina więc czas spróbować czegoś nowego...

Masz rację, konieczności nie ma , ale FJM to stabilizacja wina :!: :!: :!:
Do szybkiego spożycia to FJM niepotrzena , ale kilkadziesiąt litrów .... lepiej na wszelki wypadek poddać FJM :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2024, 21:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
FJM trwa. Nie jakoś intensywnie, ale coś się dzieje. Dziś zmierzyłem pH w obydwu balonach. Tu, gdzie tych bąbelków wydaje się trochę więcej pH=3,76, w tym, gdzie pozornie proces jest mniej intensywny pH=3,78. Przypomnę, że pH po przyniesieniu z piwniczki (14’C) wynosiło pH=3,79. Od kilku dni oba wina stoją w 22’C. Obrazek
Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 15:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 12:25
Posty: 24
Minęło kolejnych 5 dni. Zrobiłem ponownie pomiary: w jednym balonie pH=3,84, w drugim pH=3,87. Bulga również w rurkach fermentacyjnych, czego wcześniej nie było. W smaku wino coś zyskało, ale trawę też wyczuwamObrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 17:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Beny 2108,
a co było przed FJM ?
o co chodzi z tą trawą :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 20:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Zbychu,
beny2108 jest bliźniakiem beny i czasem wbija na forum, gdy robię wpis z telefonu
więc parę wpisów powyżej masz wszystko, co było przed FJM :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A z trawą, to chyba bym chciał jej nie mieć :wink: :lol:

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2024, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
beny napisał(a):
A z trawą, to chyba bym chciał jej nie mieć :wink: :lol:

Racja, nie należy mieszać używek :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 listopada 2024, 20:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Dziś kolejny pomiar pH.
W jednym balonie pH=3,89, w drugim 3,91.
Cały czas małe bąbelki idą. W rurkach też bulga raz na kilkadziesiąt sekund.
Winko wytrawne. W smaku OK, wyczuwa się cały czas kwasowość.
Czy jest jakaś granica (czas fermentacji?, pH?), której nie powinno się przekroczyć?
Wyjeżdżam na 3 dni i mam małą wątpliwość, czy nie "przeciągnę" FJM...
Fermentacja trwa od zaszczepienia już 14 dni...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO