Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 05:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 20 października 2017, 17:25 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Mam pytanie odnośnie poruszonych drożdży Maurivin B. W jakim tempie one u Was pracują? Bo u mnie w tydzień zjadły 18blg. Czy to możliwe? A piana wychodziła wszystkim co było możliwe :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 października 2017, 17:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1728
Lokalizacja: Łazy (Jura)
1. Możliwe. Zależy od temperatury fermentacji - im wyższa tym szybciej. Jaką miałeś?
2. Podobno ilość piany zależy od tego czy razem z drożdżami doda się pożywkę. Aby obniżyć ilość piany pożywkę należy dodać dopiero na drugi dzień. Od pewnego czasu tak robię ale nigdy nie zrobiłem dwóch identycznych nastawów dla porównania i sprawdzenia czy to prawda.
U mnie Mauriviny fermentowane w 21 stC (temp. otoczenia) nie dawały jakoś specjalnie dużo piany.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 października 2017, 18:54 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Pożywka podana godzinę przed drożdżami, a temperatura fermentacji, to 24 stopnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 09:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Pożywkę podaje się do nastawu na drugi dzień. Warto też zachować pewne proporcje jeśli chodzi o ilość drożdży i pożywki do objętości nastawu. Ważne również zachowanie pustej przestrzeni w balonie szczególnie dla fermentacji z drożdżami,które mają w swoim charakterze mocne spienienie w pierwszej fazie fermentacji,warto również obniżyć temp. nastawu.
Maurvin B cechują się mocnym spienieniem.
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 10:21 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
jano napisał(a):
Maurvin B cechują się mocnym spienieniem.


Teraz już wiem :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 09:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Witam, mam pytanie do osób, które są zagłębione w prowadzenie/kontrolowanie FJM.
Pytanie z kilku sezonów do tyłu mianowicie chodzi mi o czerwone wino.
Po wyciśniśnieciu wina z miazgi bardzo często mam w młodym winie już zerowy poziom cukrów, areometr często wskazuje mi już -1 -2 Blg.
Po po jednym-dwóch dniach ściągam takie wino znad warstwy grubego osadu.
Wino na tym etapie przechowuję w temperaturze około 22 stopni no i prawie zawsze po paru dniach czy tygodniu obserwuję, że w winie wydzielają się bardzo małe bąbelki gazu, które wyskakują na około 1-2 cm ponad powierzchnię wina.
Czy to świadczy, że ruszyła na 100% spontaniczna FJM? Czy może niekoniecznie, czy może to być jeszcze zwykłe dofermentowanie cukrów resztkowych?

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 10:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
Mierz pH. Jak rośnie to idzie fjm.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2024, 09:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
Dla wszystkich, którzy jeszcze mają wątpliwości jak wygląda fermentacja jabłkowo-mlekowa nagrałem filmik: https://drive.google.com/file/d/1lxZ1kB ... p=drivesdk

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2024, 11:51 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 61
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
Misza napisał(a):
Dla wszystkich, którzy jeszcze mają wątpliwości jak wygląda fermentacja jabłkowo-mlekowa nagrałem filmik: https://drive.google.com/file/d/1lxZ1kB ... p=drivesdk


Dzięki. Ładnie idą te bąbelki:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2024, 13:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Misza fajny filmik, widać dość intensywne wydzielanie co2. Jak rozumiem wino zostało zaszczepione bakteriami ??? Kiedy przerywasz Fjm na podstawie chromatologi czy może po prostu na podstawie degustacji wina ???

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2024, 13:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
Tak zaszczepione po prasie i sedymentacji. Wino nie ma cukru więc czekam aż wydzlelanie CO2 ustanie.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2024, 13:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Czyli po zaprzestaniu wydzielania co2 siarkujesz wino ? i jest ok ?

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2024, 14:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
Mierzę pH i siarkuję.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2024, 10:27 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 368
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
No właśnie, jak to jest?
U mnie 27.09 było w czerwonym winie -1Blg i 1.10 chyba ruszyła spontaniczna FJM - pojawiła się pianka na wierzchu. Od tamtej pory mija tydzien, bąbelki idą, ale parametry się nie zmieniają. Nadal ok 3.2 pH i 10 TA. Sprawdzam co 2 dni.
Kiedy coś się zacznie dziać w tym temacie i przy jskich parametrach przerwać FJM? Nie będę robił chromatografii.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2024, 10:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
pH 3.2 w czerwnym po fermentacj alkoholowej to pH bardzo niskie. Nie sądzę zeby fjm zaszła spontanicznie tak szybko. Jak już zainicjujesz fjm to o zbyt wysokie pH nie musisz sie obawiać. Z czego to wino?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO