Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 09:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2022, 18:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Między innymi z tego powodu,aby mi nie ruszyła spontaniczna fjm (podejrzewam moje lokalne bakterie o tworzenie podejrzanego aromatu), zasiarkowałem w tym roku wszystkie czerwone nastawy 1g/10kg przed mieleniem, a potem 0,8g/10l po pierwszym zlaniu znad osadu.
Nie mam jak zmierzyć wolnej SO2, ale mam nadzieje, że już nie przekracza.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2022, 19:35 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Ale bez mierzenia 0,18 g piro /l daje ok 100 mg SO2 /l co daje 3 krotne przekroczenie zalecanego poziomu.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2022, 22:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Dali napisał(a):
Ale bez mierzenia 0,18 g piro /l daje ok 100 mg SO2 /l co daje 3 krotne przekroczenie zalecanego poziomu.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

UPS. Dzięki za tą uwagę. Będę musiał pomierzyć i ewentualnie poczekać (ew. przewietrzyć).

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2022, 02:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Ja również pierwszy raz zdecydowałem się świadomie na FJM.
Zasiarkowałem miazgę przed fermentacją 1g/10 l. dlatego że miałem dużo pomocników, którzy nie byli tak dokładni jak ja przy oddzielaniu jagód.
Niestety jest problem z temperaturą, przyniosłem balony do pralni w której kiedyś była kotłownia.
Dziś jest piec gazowy i zauważyłem wahania temp. od 20,6-21,8
Zauważyłem kiedyś bąbelki zbierające się w szyjce, stoi drugi tydzień.
Czy mieliście doświadczenie że w tej temp. doszło do FJM?
Czy to nie ma sensu i mogę już wynieść do kuchni letniej nie ogrzewanej?
Mój przyjaciel który ma dużo większą wiedzę i doświadczenie ode mnie, zaproponował jako alternatywę koce grzewcze. Jednak nie zdecyduję się na to.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2022, 17:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Thomasl napisał(a):
Ja również pierwszy raz zdecydowałem się świadomie na FJM.
Zasiarkowałem miazgę przed fermentacją 1g/10 l. dlatego że miałem dużo pomocników, którzy nie byli tak dokładni jak ja przy oddzielaniu jagód.
Niestety jest problem z temperaturą, przyniosłem balony do pralni w której kiedyś była kotłownia.
Dziś jest piec gazowy i zauważyłem wahania temp. od 20,6-21,8
Zauważyłem kiedyś bąbelki zbierające się w szyjce, stoi drugi tydzień.
Czy mieliście doświadczenie że w tej temp. doszło do FJM?
Czy to nie ma sensu i mogę już wynieść do kuchni letniej nie ogrzewanej?
Mój przyjaciel który ma dużo większą wiedzę i doświadczenie ode mnie, zaproponował jako alternatywę koce grzewcze. Jednak nie zdecyduję się na to.

Nie napisałeś nic o tych winach :?:
Więc porada w ciemno - jeżeli możesz trzymać te baniaki dalej w tej pralni/kotłowni to je trzymaj a w międzyczasie zmierz to co możesz; cukier i kwasy.
Aby kontrolować FJM to trzeba mieć pH-metr

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2022, 19:57 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
20.0 *C wystarcza na 100%. Jak będzie trochę więcej, 21-22 *C to pójdzie szybciej.
Jak się zaszczepi bakteriami i rozpocznie się FJM, to poniżej 20*C w około 18-19 *C też będzie przebiegać.

To jeszcze zależy, czy zaszczepiłeś bakteriami czy czekasz na spontaniczną....

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2022, 21:15 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Dziękuję za odzew. Bakterii nie dawałem, czekam na spontan. Wina wytrawne są już, Regent i HZK. Pomimo tego że przytrzymałem tak długo na krzewach i bałem się że kwasy spadną zbyt nisko, nie doszło do tego. Stoją już dwa tygodnie i nie przeszkadzają, a do pokoju małżonka by mi nie pozwoliła, ale w gospodarczym dostałem zgodę :D
W takich sytuacjach widać jak ważne są pomiary, ja zrezygnowałem w tym roku, szczerze to nie mam cierpliwości i czasu, do tego pH-metr padł mi drugi w tym roku i już nie kupiłem.
Coś było w tych winach co mi nie pasowało, wiadomo że to jest młodzież i się ułoży przez rok albo i dłużej, dlatego zdecydowałem się pierwszy raz na JFM. Bałem się wcześniej tego co czytałem aby nie stracić nut owocowych.
Bez pomiaru nie wiem czy kwas był jeszcze zbyt wysoki ale były bardzo ostre, takie szorstkie. Parę dni temu sprawdziłem smakowo i Regent jest inny, bardziej łagodny, hybryda jeszcze mi nie pasuje, i ten zapach, nie wiem jak go opisać. Zdzisław pisał że wino potrzebuje czasu i musi dojrzeć, więc jako wierny uczeń wykonuje jego polecenia i dostanie czas.( pod warunkiem że nie zabraknie już starszego wina :wink: )

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2023, 08:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
UPS. Chyba się udało. Nie miałem pomiaru siarki (muszę w tym roku zakupić na Morawach, bo w Polsce ciągle nie ma w winiarz.pl) a mocno zasiarkowałem.
Jednak po odczekaniu/przelaniu/odczekaniu zaszczepione bakteriami do FJM ruszyły wszystkie 4 nastawy. Oczywiście przeniesione do 21stC do domu.
Proces zaczął się gdzieś po 5 dniach (z czego pewnie ze 2 dni to wino zmieniało temperaturę) i trwa już ponad tydzień, nawet dość intensywnie.
Stosowałem VINIFLORA OENOS. https://www.eurowin.pl/pl/p/Bakterie-VI ... 50-L./1126

-- czwartek, 2 lutego 2023, 08:01 --

Ciekawostka. Ponad 3 tygodnie minęło a FJM dalej przebiega w najlepsze i nie widać żeby zwalniało.
Czy to się samo skończy czy po prostu trzeba przenieść do chłodnego i/lub zasiarkować?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2023, 08:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
Najszybszą metodą kontroli jest pomiar pH. Jak zacznie sie stabilizować to znaczy, że się kończy.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2023, 10:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Misza napisał(a):
Najszybszą metodą kontroli jest pomiar pH. Jak zacznie sie stabilizować to znaczy, że się kończy.


Czy chcesz przez to powiedzieć, że może się skończyć a bąblować będzie dalej?
(mój pHmetr pokazuje takie głupoty, że raczej muszę kupić nowy).

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2023, 10:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
Raczej nie, to powinno iść w parze.
Jak nie ma masz porządnego pH-metru to bardziej bym wierzył w gazowanie.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO