Teraz jest piątek, 1 sierpnia 2025, 12:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 12:39 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Witam wszystkich,
Pytanie jak w temacie...
Czy przy FJM są jeszcze wykorzystywane drożdże szlachetne dodane do nastawu na początku fermentacji alko?
Skąd to pytanie...?
Winogrona odmiany Shyraz (nabyte na Węgrzech) odszypułkowałem i fermentowałem w miazdze przez 10 dni. Po 10 dniach cały cukier został już przefermentowany więc cały nastaw został "wyprasowany".
Młode wino/moszcz dwa tygodnie temu trafił do dwóch balonów i spokojnie przebiegała FJM (delikatne bulkanie, początkowo co kilkanaście sekund, teraz w jednym balonie już cisza, w drugim raz na ok dwie minuty).
Ponieważ Shyraz wymaga dość długiej i solidnej FJM jak i dojrzewania, planowałem zlać je znad osadu drożdżowego po 4 tygodniach od tłoczenia (obecnie minęły dopiero dwa).
ALE dzisiaj sprawdzałem jako zapach i smak i wydaje mi się (mam nadzieję że się mylę) że to wino zaczęło nabierać nieprzyjemnego zapachu obumarłych drożdży.
Zatem zastanawiam się czy już teraz nie zlać go znad osadu drożdżowego. Czy ten zabieg nie zatrzyma FJM?
Proszę o poradę doświadczonych w bojach forumowiczów;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 13:15 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
Nie jestem ekspertem, najwyżej eksperci mnie później poprawią.
Jest bardzo prawdopodobne, że twoje wino jest w fazie dofermentowania a nie FJM.
Spontaniczna FJM często zachodzi dużo później a nie od razu po fermentacji burzliwej.
Moim zdaniem wino należy w tej chwili zlać z osadu, zwłaszcza jeśli wyczuwasz zapach rozkładających się drożdży.
Pewien osad drożdżowy jeszcze potem na pewno wypadnie.
Ja dokładnie to samo zamierzam zrobić jutro z moim Regentem choć zapach nie budzi zastrzeżeń.

Możesz podać więcej informacji nt parametrów moszczu: blg początkowe, ph, kwasy, drożdże ?

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 13:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Dwa tygodnie temu, przy tłoczeniu cukru już nie było więc obstawiam jednak końcówkę fermentacji alko/poczatek FJM.
Niemniej jednak nie o to pytam: pytanie jest czy do FJM wykorzystywane są drożdże.
Ja postanowiłem swoja zlać jeszcze dziś.
Mam nadzieję że ten zapach jeszcze da się uratować...

PS. Poczatkowy cukier był 24blg...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 13:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1694
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Za FJM odpowiadają bakterie nie drożdże, możesz spokojnie zlać. Skoro nieprzyjemny zapach to ja bym siarkował po zlaniu. Ciekawe ile tam kwasu masz?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 14:25 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Dokładnie to zrobiłem. Zlałem i zasiarkowałem 1g na 10litrów.
Kwasów nie sprawdzałem labolatoryjnie, ale tak "smakowo" jest bardzo OK, nie są wg mnie za wysokie.
Natomiast po ponownej próbie zapachowej coraz wyraźniej czuję zgniłe jajko.
Pytanie czy po zlaniu i zasiarkowaniu ten "aromat" ma szanse samoczynnie zniknąć? Może jest jakaś metoda na pozbycie się go?
W mojej kilkuletniej przygodzie z winem pierwszy raz mi się coś takiego trafiło... i to ledwie po dwóch tygodniach trzymania go nad osadem. Co może być tego przyczyną? Zakładamy że nie wada samych owoców, bo były z profesjonalnej, renomowanej winnicy. Czy przyczyną mogą być złej jakości drożdże?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 14:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
A jakie to były drożdże?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 16:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 247
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
Skoro siarkowałeś to na FJM raczej nie licz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1694
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Syrah to nie najłatwiejsza odmiana do winifikacji, bo moszcz zazwyczaj ma pH po wyżej 3.5. Stąd pytanie o kwasy - jak ich mało to niebezpiecznie się bawić w FJM - zresztą czujesz problem :wink: . Wygląda na to, że masz niestabilne wino, dobrze je kupażować od razu z czymś kwaśniejszym lub dokwasić kwasem winowym.

Na pozbycie się siarkowodoru są sposoby, poszukaj na forum: drut miedziany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 19:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Tylko pytanie czy część siarkowodoru nie przejdzie mu do soli i związe się z winem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 20:04 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
PawelSzablewski napisał(a):
... zasiarkowałem 1g na 10litrów.


Nie za dużo?

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 20:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
suszi napisał(a):
Na pozbycie się siarkowodoru są sposoby, poszukaj na forum: drut miedziany.

Myślę, że miedź raczej przed siarkowaniem :)
Cytuj:
Zlałem i zasiarkowałem 1g na 10litrów

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 23:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Były to dokładnie drożdże Penedes, zakupione w sklepie Le Mag w Żyrardowie.
Wymieszać z innym moszczem nie mogę gdyż takowego nie mam;(
Narazie tak jak pisałem zlałem je znad osadu, zasiarkowałem i solisldnie dotleniłem kilkukrotnie jeszcze je przelewając z balona do balona...
Na stronie www winologia przeczytałem że przyczyną tej sytuacji może być zbyt długie trzymanie wina nad osadem bez dostępu powietrza... i faktycznie, przez te dwa tygodnie balony byly napełnione pod korek i stały właściwie nieruszane... myślicie że to może być powodem tego całego zamieszania?
Ponawiam pytanie - czy jeat jakaś metoda na pozbycie się tego zapachu dostępna dla amatora bez labolatorium chemicznego?
Dodam, że w smaku wino jest "bez zarzutu".
Podobno pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł, ale zastanawiam się czy powinienem teraz coś z tym szybko działać, czy po zlaniu o zasiarkowaniu poprostu cierpliwie czekać i pozostawać w modlitwie...?

-- niedziela, 25 października 2015, 23:50 --

Poczytałem troszkę o tym drucie miedzianym, ale zdania na jego temat są podzielone.
Więc.nie wiem czy już się na niego decydować czy poczekać jaki efekt da przelewamie, napowietrzanie i siarkowanie?
Czy na drut nie jest już za późno (wino już zasiarkowane)?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 09:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1694
Lokalizacja: okolice Ojcowa
PawelSzablewski napisał(a):
Na stronie www winologia przeczytałem że przyczyną tej sytuacji może być zbyt długie trzymanie wina nad osadem bez dostępu powietrza... i faktycznie, przez te dwa tygodnie balony byly napełnione pod korek i stały właściwie nieruszane... myślicie że to może być powodem tego całego zamieszania?

Błąd był następujący - nie dopuszcza się do FJM w zbyt mało kwaśnych winach. Dałeś sporo siarki, dodaj jeszcze kwasu, może będzie dobrze. Na marginesie najlepsze odmianowe Syrah'y są ostro filtrowane i raczej z FJM nie miały nic wspólnego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 10:12 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Sytuacja "na froncie" wygląda następująco...

Wczoraj zlałem je znad osadu i 3-krotnie przelałem mocno napowietrzając.

Dzisiaj rano zapach "siarkojajeczny" już dużo mniej wyczuwalny (dopiero po zakręceniu kieliszkiem i wsadzeniu tam nosa) więc postęp zdecydowanie jest.

Po tym jak pisaliście o kwasach dzisiaj je sprawdziłem (zestawem z Biowinu z tym niebieskim odczynnikiem)... Dwukrotny pomiar dał wynik ok 6,5 - 7,0. Wydaje mi się że to nie jest mało...?

Wiem że głupotą jest odpowiadać na swoje własne pytania, ale genezy mojego problrmu doszukiwałbym się w tym, że po wytłoczeniu miazgi i zlaniu moszczu do szklanych balonów były one zalane idealnie pod korek i przez dwa tygodnie nie miały dostępu do świeżego powietrza...
Wnioskuję tak po tym, że mocne napowietrzenie tego wina teraz dało szybki o zdecydowany efekt...
Zgadzacie się ze mną czy macie inne wnioski?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 10:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2897
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
że po wytłoczeniu miazgi i zlaniu moszczu do szklanych balonów były one zalane idealnie pod korek i przez dwa tygodnie nie miały dostępu do świeżego powietrza


I moszcz juz Ci nie fermentował?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO