Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 05:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 13:36 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
Mimo pogody uzbierało mi się trochę jagód Cabernet Cortis. Wyszło jakieś 7 litrów moszczu. Przebrałem zgniłki, zmieliłem i zacząłem fermentację (drożdże bordeaux). Fermentacja wystartowała wzorowo i przez 6 dni wyglądało ok. Ale potem dostrzegłem że skórki jaśnieją i rozpuszczony barwnik tak jakby się wytrącał :? . W 8-mym dniu odsączyłem całość ze skórek i wlałem do butli, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie. Wino będzie bardziej różowe niż ciemne.

Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem i może podpowiedzieć co się stało? Jak zapobiegać?

Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 14:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5467
Lokalizacja: Łódź i okolice
Przez 8 dni fermentacji w moszczu i różowe? To że skórki zjaśniały niczego nie dowodzi. To jest tylko efekt fermentacji. Sprawdź jaki będzie kolor po 2-3 dniach.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 15:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Nic się nie stało, C.Cortis nie farbuje jak Rondo. Kolor wina powinien wyjść taka wisienka, chyba że miałeś nie dojrzałe?

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2017, 12:33 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
AMELIE napisał(a):
Nic się nie stało, C.Cortis nie farbuje jak Rondo. Kolor wina powinien wyjść taka wisienka, chyba że miałeś nie dojrzałe?

To mnie uspokaja trochę, bo taka właśnie wisienka jest po 10 dniach fermentacji w miazdze (10 dnia wycisnąłem i dalej już w butli pracuje). No nie mam doświadczenia z fermentacją CC, więc wolałem spytać.

Owoce zbierałem 2 października. Część zaczęła pleśnieć, więc musiałem pozbierać co było. Ciężko mi w tym roku określić, czy dojrzały, bo były rozstrzały między gronami. Ale cukier 20brix w miazdze. Pestki ciemne.

No i jeszcze ostatnie pytanie. Przy jakiej ilości % CC najlepiej smakuje?


Dzięki za komentarze!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2017, 12:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
PiotrPe napisał(a):
...Przy jakiej ilości % CC najlepiej smakuje?...
Na to pytanie będzie zapewne trudno odpowiedzieć bo różne gusta ludzie mają.
Natomiast spotkałem się z wieloma opiniami, że CC potrzebuje więcej czasu.
Pozwól mu dojrzewać minimum rok to sam się przekonasz.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2017, 18:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Jestem tego samego zadania jak pisze Jarek.
Co najmniej rok powinien poleżeć, a lepiej dwa lata od nastawienia.
CC niestety ma trochę, jak na mój gust, za dużo kwasów w naszych krajowych warunkach.
Mimo to go lubię.
Wskazane jest pomieszać np z Regentem.

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2017, 19:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
castleman napisał(a):
.....
CC niestety ma trochę, jak na mój gust, za dużo kwasów w naszych krajowych warunkach.
.......

U mnie na północy Polski ta odmiana nie dojrzewa.
Cukry wystarczające, kwasy zbyt duże i niedojrzałe taniny (trawiasty posmak,zielenina)
Parametry CC
Raz zrobiłem odmianowe ale musiałem kupażować z innymi, aby było pijalne.
W tym roku zimą nieokryte krzewy utraciły prawie w 100 procentach pąki główne przy -24st.C

Lepiej już sprawuje się u mnie Cabernet Dorsa, bo czasami jednak dojrzewa dostatecznie dobrze.
Parametry CD

CC to odmiana na południowe rejony Polski :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO