Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 18:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 09:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 października 2018, 05:33
Posty: 3
Lokalizacja: Starogard Gdański
Robię wino po raz pierwszy. Moszcz 22Blg odmiana rondo. Wino zaczęło burzliwą fermentację po dodaniu Drożdży winiarskich - Burgund (Biowin). Wiem, że powinienem zamówić bardziej specjalistyczne, ale przy produkcji 7 litrów wina odpuściłem sobie. Obecnie piana zniknęła i nastaw bardzo wolno pracuje. Myślałem, że już cały cukier drożdże wyrobiły, ale po sprawdzeniu jest 5,5Blg. Tutaj pojawiają się pytania nowicjusza:
1) Czy podczas fermentacji burzliwej drożdże wyrabiają cały cukier?
2) Czy jest możliwość, że dodane przeze mnie drożdże nie zadziałały i wino przeszło fermentacje na dzikich?
3) Czy powinienem teraz potraktować wolną pracę nastawu jaką proces cichej fermentacji i zlać z nad osadu? Czy podczas cichej fermentacji wino może wyrobić resztę cukru? Chcę żeby wino było wytrawne.
4) Czy nie zlewać i kupić jakieś lepsze drożdże do restartu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 11:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1728
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Podaj jeszcze:
- czy dodałeś pożywkę?
- kiedy pryskałeś ostatnio chemią przed zbiorem?
- w jakiej temperaturze fermentujesz (otoczenia)?
- ile czasu minęło od rozpoczęcia fermentacji?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 13:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
4) Czy nie zlewać i kupić jakieś lepsze drożdże do restartu?

Fermentowałeś w miazdze (razem z rozgniecionymi owocami), czy wytłoczony (wyciśnięty) sok, znaczy moszcz?

Nastaw nie musi cały czas się pienić, brak piany nie zawsze znaczy, że drożdże już nie pracują :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 16:06 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 października 2018, 05:33
Posty: 3
Lokalizacja: Starogard Gdański
- producent na opakowaniu drożdży nie pisał o pożywce, tylko o dodaniu łyżeczki cukru,
- nie pryskałem wcale
- temperatura otoczenia 20-21 stopni
- od rozpoczęcia fermentacji minęło 18 dni
- fermentuje w moszczu, z wyciśniętego soku (jeden dzień w miazdze czekało do wyciśnięcia)

1. Czy dobrze myślę, że moszcz może "dofermentować" cukier w wolnym tępię?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 16:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Skoro robisz różowe a nie czerwone to warto dodać pożywki dla drożdży. Czy woda w rurce puka czy przestała, bo pienić to się wino może ale i nie musi...?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 16:43 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Podepnę się pod temat w sprawie fermentacji... Od ponad 2 tygodni mam już zakończoną fermentację burzliwą i pewnie częściowo cichą - w rurce coś zagra raz góra dwa na dzień. Wino nadal mętne - podejrzewam, że trwa fermentacja jabłkowo-mlekowa. Czekać do jej zakończenia i sklarowania czy może dać piro i ją przerwać? Jest to testowe 4 litry z gron kontrolnych MF.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 16:58 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Mniej więcej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 17:11 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
No OK, ale skoro fermentacja alkoholowa się już zakończyła, powierzchnia jest bez bąbelków itd, w rurce cicho, a wino na całej głębokości mętne, to chyba nie może być nic innego :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 17:13 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 października 2018, 05:33
Posty: 3
Lokalizacja: Starogard Gdański
- moszcz ma intensywny czerwony kolor
- wino w rurce co 3 minuty puka
- w nie dzielę sprawdzę czy ilość cukru zbliża się 0

Czy to może zaszkodzić winu, jak otwiera się zbiornik i do środka dostaje się powietrze?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 09:57 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
mihuu napisał(a):
No OK, ale skoro fermentacja alkoholowa się już zakończyła, powierzchnia jest bez bąbelków itd, w rurce cicho, a wino na całej głębokości mętne, to chyba nie może być nic innego :)


Fermentacja alkoholowa zakończyła się, ale drożdże nie opadają od razu na dno, stąd mętność. Równocześnie może, ale nie musi rozpocząć się FJM. Jak pewnie wiesz FJM to bakterie i ta fermentacja nie powoduje mętności a jedynie bardzo drobne, wręcz mikroskopijne pęcherzyki CO2 zauważalne pod światło w klarownym winie. Ponieważ wino masz mętne to nie możesz jednoznacznie stwierdzić czy to FJM, czy raczej drożdże "dojadają cukier". Lepsza byłaby tu próba organoleptyczna tzn. próba czy wino ma jeszcze jakieś resztki cukru czy jest już wytrawne.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 11:03 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Nie robię wytrawnego... Mam już stałe 4blg - celuje w półsłodkie :) To może już w takim razie tylko kwestia czasu i zacznie się klarować :) Chociaż mimo to wczoraj sypnąłem już piro :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 11:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
2Filip2 napisał(a):
- moszcz ma intensywny czerwony kolor
czyli robisz nieudane różowe
2Filip2 napisał(a):
- wino w rurce co 3 minuty puka
czyli fermentacja trwa w najlepsze
2Filip2 napisał(a):
- w nie dzielę sprawdzę czy ilość cukru zbliża się 0
sprawdź dopiero jak przestanie pukać po co wcześniej czy później, chyba, że planujesz z cukrem resztkowym, a nie wytrawne
2Filip2 napisał(a):
Czy to może zaszkodzić winu, jak otwiera się zbiornik i do środka dostaje się powietrze?
puki trwa fermentacja nie szkodzi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 17:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Hehe, nie siedze i nie patrze w gwizdek :) Są ciekawsze zajęcia :)

Ale kilka danych:

MF zerwany 24 sierpnia - czyli fermentacja trwa już prawie od 2 m-cy. Od około 2 tyg w rurce praktycznie spokój. Wino mętne.

Dla porównania... labruska :-D

Zrywana 2 września. Do obydwu win użyte te same drożdże UCLM S377. Labruska także już dawno skończyła fermentację i jest już klarowna... Stąd moje zdziwienie co do wina z MF.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 18:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Mihuu jakie miałeś początkowe Blg z MF?
Półsłodkie przy 4 Blg to raczej niemożliwe...

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Ostatnio edytowano piątek, 12 października 2018, 18:33 przez narc81, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 18:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
BLG miałem 21. Chciałem przetrzymać jeszcze trochę te kilka testowych gron ale nie dawałem rady z ptaszyskami... Dodałem oczywiście trochę cukru aby uzyskać to co mam :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO