Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 13:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 10:20 
czeladnik
czeladnik

Wino na szczęście nie ma dziwnych zapachów, wręcz przeciwnie ma łagodny posmak świeżego mleka?
Zasiarkowałem pirosiarczynem potasu (2g na 10 l) i myślę że to przerwie fermentację.
Jednak nadal jest to dla mnie dziwne , że w tak niskiej temperaturze 5 st. C zachodziła jakaś fermentacja?

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 11:56 
Ekspert
Ekspert

KAZUYA napisał(a):
Jednak nadal jest to dla mnie dziwne , że w tak niskiej temperaturze 5 st. C zachodziła jakaś fermentacja?

Może w związku z ociepleniem, wzrosła również temperatura w piwnicy i tym samym zmniejszyła się rozpuszczalność CO2 ? Jeżeli wino było nim mocno nasycone, to nawet różnica kilku stopni spowoduje wzrost ciśnienia wewnątrz balonu.

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 12:05 
mistrz
mistrz

octan etylu chyba nie bo jest "...Otrzymywany w wyniku estryfikacji etanolu kwasem octowym (konieczny dodatek kwaśnego katalizatora) lub bezwodnikiem octowym:
CH3COOH + C2H5OH ? CH3COOC2H5 + H2O
CH3COOCOCH3 + C2H5OH ? CH3COOC2H5 + CH3COOH ..." ja to rozumiem że musi być najpierw kwas i alkohol żeby zamienić go w octan.
To też nie tłumaczy wytwarzania się gazu "...W rurce fermentacyjnej pojawiają się "bulki" co 2-3 minut..."

A może jednak fermentacja dalej trwa "...
FJM zachodzi pod wpływem tzw. bakterii kwasu mlekowego i polega na przemianie kwasu jabłkowego
na kwas mlekowy i dwutlenek węgla:
L(-) kwas jabłkowy (C6H12O6)  L(+) kwas mlekowy (2CH3CH2OH) + 2CO2 ..." -cytat z "Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie" W. Bosak 2008 r. strona 33 - cytowałem na użytek prywatny :wink: ze strony http://www.instytutwina.pl/pdf/poradnik_wina_biale.pdf

Paweł dobrze mówi zasiarkować będziesz miał większą pewność że nic się nie stanie.
A może je poprostu wypić :P

Gdyby były duże wahania temperatury to niezbyt dobra piwnica byłaby

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 12:19 
Ekspert
Ekspert

Ludwik - ale zauważ, ze starasz się przyłożyć miarę czysto chemiczną do procesów biochemicznych. Tzn owszem, masz rację, że reakcje chemiczne zachodziłyby tak jak opisujesz - ale jaki jest dokładnie przebieg procesu rozkładu cukru przez bakterie z rodziny Leuconostoc - wykorzystujące enzymy - to ja nie wiem, ale wierzę profesjonalnym enologom, że gdy brak kwasu jabłkowgo w nastawie bakterie te przerabiają cukier na kwas octowy.

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 13:00 
mistrz
mistrz

ok czyli musiałaby zachodzić taka reakcja:
"...Fermentacja propionowa
Fermentacja ta jest beztlenowym rozkładem kwasu mlekowego (lub cukru) na kwas propionowy i octowy z wydzieleniem tlenku węgla IV i wody:
3CH3CHOH ? COOH ? 2CH3CH2COOH + CH3COOH + CO2 + H2O + wolna energia
W czasie tej fermentacji powstają również pewne ilości kwasu bursztynowego..." ze strony: http://www.nauka.rk.edu.pl/w/p/mikrobiologia-zywnosci/
Z tym że wino nie pachniałoby chyba tak miło jak pisze KAZUYA Wino na szczęście nie ma dziwnych zapachów, wręcz przeciwnie ma łagodny posmak świeżego mleka. Wydaje mi się że powinno raczej troszkę octem pachnieć.
KAZUYA - zasiarkował wino i powinno byc po problemie

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 13:24 
Ekspert
Ekspert

Ludwik, fermentacja propionowa zachodzi przy udziale bakterii propionowych, nie mlekowych.
Nie wiem, czy przy tak niskich stęzeniach alkoholu i kwasu octowego powstaje octan etylu, byc może w niewielkich ilościach, ale on raczej nie śmierdzi, natomiast aldehyd octowy owszem.
Proces metabolizowania cukru przez bakterie mlekowe jest dosyc złożony, można sobie poczytać np. TUTAJ

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 15:08 
mistrz
mistrz

a tu jest przystępniej http://pl.wikipedia.org/wiki/Oddychanie_kom%C3%B3rkowe i tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa.

Zgoda że aldehyd niezbyt miło pachnie (choć powoduje kaca) i zapewne zorjętowałby się KAZUYA że coś nie tak ale zapach wina jest ok jak sam pisze.
Najważniejsze żeby wino się nie zmarnowało i smakowało a reakcje to już inna sprawa.

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 17:31 
czeladnik
czeladnik

Dodam jeszcze, że podczas fermentacji alkoholowej został przerobiony cały cukier, moc wina około 14%.
Natomiast fermentacja jabłkowo-mlekowa była dość intensywna, jeszcze takiej nie miałem.
Temperatura w piwnicy jest dość stała i waha się od 5-8 st. C

Ostatnio edytowano środa, 12 stycznia 2011, 17:34 przez KAZUYA, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 17:33 
Ekspert
Ekspert

Skąd masz pewność, że cały. Czym robiłeś testy? Zwykły cukromierz się do tego nie nadaje.

Paweł

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 17:36 
czeladnik
czeladnik

Pewności co do zawartości cukru nie mam, bo pomiar robiłem zwykłym cukromierzem.

PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2011, 11:26 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
Ludwik napisał(a):
Asen Nie jest łatwo wykończyć grzybki zwykłą różnicą temperatur...

Oj, Ludwik, zdziwisz się: bardzo łatwo zabić drożdże szokiem temperaturowym.

Abstrahując już od fermentacji w niskich temperaturach. Jak to się ma do fermentacji alkoholowej , gdy zlecana temperatura nastawu powinna wynosić 15 - 20 C , a aktywacja drożdży powinna nastąpić w temperaturze 35 C ( http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4& ... 4c08bac195 ) . Różnica temperatur wynosi więc 15 ? 20 C . :shock:
Po 20 minutach od zaszczepienia drożdżami nastawu fermentacja "rusza z kopyta". :D
Sam zastanawiam się nad fermentacją win białych na zimno. W następnym roku na pewno spróbuję. Kilku moich znajomych to diabetycy , a więc muszą oni uważać na poziom glukozy w winie. Natomiast wina wytworzone metodą chłodnej fermentacji są bogate raczej w łatwo przyswajalną przez nich fruktozę (cukier gronowy). W ten sposób przeprowadzona fermentacja uwydatnia i potęguje owocowy charakter wina , które w konsekwencji staje się wiele bardziej łagodne i przyjemne w konsumpcji . :D
Pozdrawiam
Mariusz

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

Ostatnio edytowano piątek, 14 stycznia 2011, 11:42 przez manuns, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2011, 11:42 
Ekspert
Ekspert

manuns napisał(a):
Natomiast wina wytworzone metodą chłodnej fermentacji są bogate raczej w łatwo przyswajalną przez nich fruktozę (cukier gronowy). W ten sposób przeprowadzona fermentacja uwydatnia i potęguje owocowy charakter wina , które w konsekwencji staje się wiele bardziej łagodne i przyjemne w konsumpcji .

:shock:
Mógłbyś to rozwinąć albo poprzeć literaturą?

PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2011, 14:13 
Ekspert
Ekspert

manuns napisał(a):
Jak to się ma do fermentacji alkoholowej , gdy zlecana temperatura nastawu powinna wynosić 15 - 20 C , a aktywacja drożdży powinna nastąpić w temperaturze 35 C ( http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4& ... 4c08bac195 ) . Różnica temperatur wynosi więc 15 ? 20 C . :shock:
Po 20 minutach od zaszczepienia drożdżami nastawu fermentacja "rusza z kopyta". :D

Drożdże drożdżom nierówne, różnie mogą reagować na szok temperaturowy, poza tym od momentu uwodnienia w temp. 35C do zaszczepienia nastawu mija trochę czasu, więc temperatura jest o wiele niższa. Prawdę mówiąc nie spotkałem się z tym , by po 20 minutach od zaszczepienia fermentacja "ruszyła z kopyta", zwykle przez pierwsze kilka godzin odbywa się to w dość "niemrawy" sposób.

manuns napisał(a):
Natomiast wina wytworzone metodą chłodnej fermentacji są bogate raczej w łatwo przyswajalną przez nich fruktozę (cukier gronowy).

Również jestem ciekaw uzasadnienia, tym bardziej, że stwierdzenie "Wysoka zawartość fruktozy i niska glukozy czynią z wina jedyny alkoholowy napój przyjazny dla diabetyków" pojawia się tu i ówdzie. Nie wiem, czy przypadkiem przykłady procesu glikolizy, kiedy najczęściej substratem jest glukoza, nie są tego powodem.

PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2011, 18:41 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Manuns, skąd wziąłeś takie cuda?! Cukier gronowy = GLUKOZA !!! Fruktozę nazywa się czasem cukrem owocowym.
Cukrzyca jest chorobą polegającą na tym, że trzustka nie wydziela (lub wydziela w sposób niewłaściwy) insulinę, która jest niezbędna do metabolizmu cukrów. I nie ma to nic wspólnego z przyswajalnością - glukoza jest przez ludzi przyswajalna najłatwiej i najszybciej - chorych, zdrowych, diabetyków... U diabetyków zaburzony jest metabolizm we krwi już przyswojonej glukozy.
A wina fermentowane na zimno, średnio i ciepło zawierają dokładnie tyle samo glukozy, co fruktozy - nic. Chyba, że zatrzymasz fermentację przed jej końcem. Masz owoce, które się do tego nadają?

PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2011, 00:41 
Kiper
Kiper

Rudolf Knoll , Alexander Kopp , David Schwarzwälder , Hans Albert Stechl , Thomas Vaterlauf
"Najlepsze wina Europy"
Tytuł oryginału: Die Schönsten Weinregionen in Europa
str. 32

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1