gsapijaszko napisał(a):
A może pójść inną drogą? Widzę, że chęci ZbyszkowiB nie brakuje, więc istnieje szansa, że doprowadzi do końca -- może na podstawie tych wykładów (z cytowaniem źródeł, albo wręcz z napisaniem do autora/autorki z prośbą o zgodę na przetłumaczenie do celów edukacyjnych) stworzyć coś na wzór podręcznika na wiki?
Niech na początek będzie to ułomne tłumaczenie z translatora -- czy nie ma tu nikogo, kto chciałby to tłumaczenie skorygować? Olmek pisał, że "każdy we własnym zakresie może sobie przeczytać" --- owszem, zgoda. Ale z drugiej strony, jeśli każdy we własnym zakresie przeczyta/przetłumaczy jeden z rozdziałów --- będziemy mieli całkiem porządny opis winifikacji.
G.
Witam Grzegorzu
Miło ,że poświęciłeś kilka chwil w tym temacie
Jak sam widzisz potrzebny jest koordynator naszych poczynań ? inaczej trudno coś zdziałać
Chęci mi nie brakuje i mogę doprowadzić do końca (dopóki zima)
Podoba mi się Twoja propozycja podręcznika na Wiki.
Jeżeli kilku z nas przetłumaczy jeden lub dwa wykłady z tych 20 ?tu
to będziemy mieli całość i nie będzie potrzeby pytania autorów o zgodę.
Napisałem autorów ,bo są jeszcze inne źródła.
Można też podać bibliografię.
Próbowałem nieudolnie przetłumaczyć część wykładu nr 12 mogę to dokończyć.
Ale tak jak napisał Daniel potrzebna jest wiedza z zakresu co najmniej chemii.
Potrzebna jest więc też korekta tłumaczenia przez chemika.
Czasu mamy dużo i nie musimy zobowiązywać się na 1-go maja
Opis winifikacji na wiki będzie można uzupełniać i zmieniać w miarę praktycznych doświadczeń .
PS
A dla Zgorzelca ALDEN to niemal ideał
