Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 23:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 20:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Heniek napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Ale nie polecam.

Dlaczego?
Bo ja sadzę odmiany takie aby robić z nich wino - dobre wino bez odkwaszania- odkwaszanie to wg mnie ostateczność.
Cytuj:
zbyszekB napisał(a):
Wg mnie trzeba sadzić takie odmiany przystosowane do klimatu aby dojrzewały na tyle dostatecznie ,tak aby FJM stosować jedynie w lata bardzo wyjąkowo niekorzystne.

To podaj taką odmianę dla mojej lokalizacji czyli Górne Łużyce. Aha i jeszcze poproszę żeby smaczne wino z niej było.

Proszę bardzo:
Solaris, Sieger - z okrywaniem
Aurora , Seyval , Bianca - bez okrywania
oczywiście cuvee a nie odmianowe.
Proporcje niestety sam musisz dobrać praktycznie , bo nie znam Twoich preferencji smakowych :mrgreen:
A jak lubisz "rześkie" to posadź Rieslinga - czasami dojrzeje i zrobisz nawet wino bez odkwaszania.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 21:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gsapijaszko napisał(a):
A może pójść inną drogą? Widzę, że chęci ZbyszkowiB nie brakuje, więc istnieje szansa, że doprowadzi do końca -- może na podstawie tych wykładów (z cytowaniem źródeł, albo wręcz z napisaniem do autora/autorki z prośbą o zgodę na przetłumaczenie do celów edukacyjnych) stworzyć coś na wzór podręcznika na wiki?

Niech na początek będzie to ułomne tłumaczenie z translatora -- czy nie ma tu nikogo, kto chciałby to tłumaczenie skorygować? Olmek pisał, że "każdy we własnym zakresie może sobie przeczytać" --- owszem, zgoda. Ale z drugiej strony, jeśli każdy we własnym zakresie przeczyta/przetłumaczy jeden z rozdziałów --- będziemy mieli całkiem porządny opis winifikacji.
G.

Witam Grzegorzu
Miło ,że poświęciłeś kilka chwil w tym temacie
Jak sam widzisz potrzebny jest koordynator naszych poczynań ? inaczej trudno coś zdziałać
Chęci mi nie brakuje i mogę doprowadzić do końca (dopóki zima)
Podoba mi się Twoja propozycja podręcznika na Wiki. :!:
Jeżeli kilku z nas przetłumaczy jeden lub dwa wykłady z tych 20 ?tu
to będziemy mieli całość i nie będzie potrzeby pytania autorów o zgodę.
Napisałem autorów ,bo są jeszcze inne źródła. :idea:
Można też podać bibliografię.
Próbowałem nieudolnie przetłumaczyć część wykładu nr 12 mogę to dokończyć.
Ale tak jak napisał Daniel potrzebna jest wiedza z zakresu co najmniej chemii.
Potrzebna jest więc też korekta tłumaczenia przez chemika.
Czasu mamy dużo i nie musimy zobowiązywać się na 1-go maja :mrgreen:
Opis winifikacji na wiki będzie można uzupełniać i zmieniać w miarę praktycznych doświadczeń .
PS
A dla Zgorzelca ALDEN to niemal ideał :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 21:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
zbyszekB napisał(a):
Heniek napisał(a):
To podaj taką odmianę dla mojej lokalizacji czyli Górne Łużyce. Aha i jeszcze poproszę żeby smaczne wino z niej było.

Proszę bardzo:
Solaris, Sieger - z okrywaniem
Aurora , Seyval , Bianca - bez okrywania...


Qrcze, zupełnie się pogubiłem. "Nie polecam" i dalszy ciąg dyskusji dotyczył, o ile zrozumiałem, FJM. A podane wyżej odmiany są przecież białe - FJM stosuje się tu skrajnie rzadko.
Za to "nie polecam" w odniesieniu do odmian czerwonych jest podejściem mocno oryginalnym. FJM w czerwonych stosuje się niemal zawsze i to wcale nie w celu obniżenia kwasowości. Poza korzystnymi zmianami sensorycznymi w winie, FJM powoduje jego stabilizacje mikrobiologiczną, dzieki usunięciu kwasu jabłkowego.
No i Aurora na smaczne wino, kiedy większość winiarzy usuwa to badziewie z winnic... http://www.winnica-jaspis.eu/szkiel.htm

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 22:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Maciej napisał(a):
....

Qrcze, zupełnie się pogubiłem. "Nie polecam" i dalszy ciąg dyskusji dotyczył, o ile zrozumiałem, FJM. A podane wyżej odmiany są przecież białe - FJM stosuje się tu skrajnie rzadko.
Za to "nie polecam" w odniesieniu do odmian czerwonych jest podejściem mocno oryginalnym. FJM w czerwonych stosuje się niemal zawsze i to wcale nie w celu obniżenia kwasowości. Poza korzystnymi zmianami sensorycznymi w winie, FJM powoduje jego stabilizacje mikrobiologiczną, dzieki usunięciu kwasu jabłkowego.
No i Aurora na smaczne wino, kiedy większość winiarzy usuwa to badziewie z winnic... http://www.winnica-jaspis.eu/szkiel.htm

FJM dla białych stosuje się rzeczywiście bardzo mało.
" Nie polecam " w tym wypadku odnosiło się nie tylko do FJM ale także do innych form odkwaszania.
A co do odmian czerwonych to w " ciepłch krajach " nawet dokwaszają.
Nawet w Palatynacie Regent miał w 2009 za mało kwasów więc po co FJM i co by to dało przy ogónej kwasowości w granicach 5,4g/l.
Napisał byś pewnie ,że takie wino jest niepijalne. (tak jak w przypadku Siegera)
A gdybyśmy takiego Regenta pozbawili jeszcze na dodatek kwasu jabłkowego :?: :?: :!:
Co innego Regent u mnie gdzie miał w granicach 8g/l.
Ale po co FJM gdy po winifikacji miał jeszcze mniej , a po dojrzewaniu jeszcze mniej. :?:
Wystarczą drożdże :!:
Nie wszędzie Kalifornia,Hiszpania,Gruzja i Zdolny Sląsk.
PS
Do Aurory się nie odniosę bo:
- nie chciał bym aby znowu "vinifery kontra hybrydy" już mi się to znudziło
- ostatnio ktoś szukał odmiany Cascade dla dolnego śląska - różnie więc z tym bywa- nie wszyscy są więc tacy "akurant" z Twoich śląskich kolegów.No chyba ,że nie uważasz takiego delikwenta za kolegę :!: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 23:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Większość ludzi uważam za kolegów, dlatego też niezwykle żal mi tych, którzy wiedzeni na manowce planują dziś sadzić Cascade czy Aurorę. Jeśli mają jakiekolwiek wymagania co do jakości wina, będą je za kilka lat wykopywać. To, że ktoś posadził tego rodzaju odmiany 15 (a nawet 5) lat temu, rozumiem - wtedy ani informacji, ani wyboru nie było. Ale dziś?! I nie sprowadzaj, ZbyszekB, dyskusji o potencjale odmian do prymitywnego "vinifery kontra hybrydy". Są hybrydy dobre i złe, są vinifery doskonałe i takie sobie.
Co do FJM - jak już pisałem, jej podstawową rolą nie jest odkwaszanie. Nam może się tak wydawać - zbyt wysoka kwasowość moszczu i wina jest zjawiskiem częstym (nie zawsze zresztą spowodowanym przez warunki obiektywne, a przez pośpiech ze zbiorami). Ale FJM stosowana jest prawie zawsze dla czerwonych win również we Francji czy Hiszpanii.
A przykład Regenta w Palatynacie nie jest zbyt trafiony - Regent prawdopodobnie okazuje się zbyt wczesny dla tego regionu. Dążenie do sadzenia odmian najwcześniejszych jest wg mnie dość popularnym błędem i u nas. Owoce mają dojrzewać w październiku, nie w sierpniu.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 23:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
gsapijaszko napisał(a):
Ale z drugiej strony, jeśli każdy we własnym zakresie przeczyta/przetłumaczy jeden z rozdziałów --- będziemy mieli całkiem porządny opis winifikacji.



To bardzo dobry pomysł. Można by było pod tłumaczeniem każdego z wykładów dodatkowo umieścić krótkie objaśnienia do pojawiających się pojęć, czy opisywanych procesów. Zbyszek mógłby zostać koordynatorem przedsięwzięcia, rozdzielając pracę chętnym. Najpierw wersje robocze, a po wspólnych konsultacjach - ostateczne. Jak by co, to zgłaszam się na ochotnika i 1-2 wykładami mógłbym się zająć.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2010, 00:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Maciej napisał(a):

A przykład Regenta w Palatynacie nie jest zbyt trafiony - Regent prawdopodobnie okazuje się zbyt wczesny dla tego regionu. Dążenie do sadzenia odmian najwcześniejszych jest wg mnie dość popularnym błędem i u nas. Owoce mają dojrzewać w październiku, nie w sierpniu.

Nie wiem Panowie jak Wy to robicie,że winogrona te dojrzewające w pażdzierniku wytrzymują u Was wszelkie ataki mączniaków przez tak długi czas,przecież ochrona jest w tak długim okresie utrudniona.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2010, 10:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
zbyszekB napisał(a):

Proszę bardzo:
Solaris, Sieger - z okrywaniem


Masz rację i Solaris i Sieger w 2009r odbijały mi spod linii śniegu trzeba je okrywać - ale ja nie mam zamiaru i możliwości się tak bawić

zbyszekB napisał(a):
Aurora , Seyval , Bianca - bez okrywania
oczywiście cuvee a nie odmianowe.


Aurora, Seyval i Bianca zostały u mnie przeznaczone na wartościowe... podkładki....

zbyszekB napisał(a):
Proporcje niestety sam musisz dobrać praktycznie , bo nie znam Twoich preferencji smakowych :mrgreen:


... właśnie przez moje preferencje smakowe :x

zbyszekB napisał(a):
A jak lubisz "rześkie" to posadź Rieslinga - czasami dojrzeje i zrobisz nawet wino bez odkwaszania.


Rieslinga w zasadzie nie trzeba odkwaszać jemu pasuje nawet 11 - 12 gr/litr kwasów.

Natomiast nadal nie wiem dlaczego polecasz komuś robienie wina bez FJM czy innych sposobów odkwaszania.

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2010, 11:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zuzanna napisał(a):
Nie wiem Panowie jak Wy to robicie,że winogrona te dojrzewające w pażdzierniku wytrzymują u Was wszelkie ataki mączniaków przez tak długi czas,przecież ochrona jest w tak długim okresie utrudniona.


Zuzanna, ci z kolegów, których znam (ja również) robimy, co możemy - poczynając od agrotechniki, po możliwie optymalną ochronę (dzięki Janusz ;) ). Zazwyczaj efekty nie są złe, nawet vinifery "dojeżdżają" do połowy października w przyzwoitej formie.
Tak wyglądał Pinot Gris 05.10.2007 roku:
Obrazek

Ale drobne zaniedbanie przy niesprzyjającej pogodzie bywa smutne w skutkach - w zeszłym roku miałem mączniaka prawdziwego nawet na Rondzie.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2010, 11:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Piękny widok na tym zdjęciu. :shock:
Co jakiś czas przewija się na forum słowo prawidłowa agrotechnika.Na czym ona polega :?: w czym tkwi sedno sprawy :?: Pytam bo coś mi za dużo chorują winogrona i zawsze zmasowany atak rzekomego jest lipiec, sierpień wtedy jak są zielone grona i dojrzewają.Jakieś sugestie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2010, 12:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zuzanna napisał(a):
...prawidłowa agrotechnika.Na czym ona polega :?: (...) Jakieś sugestie?


Hm... Dla mnie zaczyna się od prawidłowej lokalizacji: na płaskim, w dołku - jest trudno, jeśli w ogóle się da. Na stoku, przy niewielkim nawet nachyleniu - jest znacznie łatwiej; masz naturalną wentylację.
Na pewno w pojęcie agrotechniki wchodzi cięcie. I zimowe i letnie - zielone. Zbyt zagęszczone krzewy (moje Rondo 2009 takie było - brak czasu i zniechęcenie po opadnięciu większości kwiatów) znacznie chętniej są atakowane przez choroby grzybowe, niż krzewy prześwietlone. Nawożenie: krzewy przenawożone azotem chorują chętniej (może dlatego, że silniej rosną). Ogólna higiena na winnicy: usuwanie starych części roślin (albo np. jesienny oprysk mocznikiem, który sprzyja ich samoistnemu rozkładowi), profilaktyka - nie dopuszczanie do silnych infekcji, a jeśli już się przydarzy... - ja wolę zabić raz, a dobrze, całkiem na śmierć, niż bawić się do momentu, kiedy choróbsko rozprzestrzeni się tak, ze stracę nad nim jakąkolwiek kontrolę.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2010, 12:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
Potrzebna jest więc też korekta tłumaczenia przez chemika.

Chemików tu mamy co najmniej sześciu w tym dwóch doktorów ;-) więc nie powinno być problemów.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2010, 13:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Dziękuję Macieju.
Widzę,że mam parę rzeczy do poprawienia. :oops:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2010, 15:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zuzanna napisał(a):
Dziękuję Macieju.
Widzę,że mam parę rzeczy do poprawienia. :oops:


Nie martw się - wszyscy mamy co poprawiać.
Aha, doprecyzuję ten jesienny oprysk mocznikiem: robi się dość stężony roztwór (ze 2%) i opryskuje glebę z opadłymi liśćmi, martwymi chwastami, ściętą łozą (łozę dobrze było by rozdrobnić), a potem przykrywa ziemią.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FJM
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2010, 14:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
olmek napisał(a):
gsapijaszko napisał(a):
Ale z drugiej strony, jeśli każdy we własnym zakresie przeczyta/przetłumaczy jeden z rozdziałów --- będziemy mieli całkiem porządny opis winifikacji.

To bardzo dobry pomysł. Można by było pod tłumaczeniem każdego z wykładów dodatkowo umieścić krótkie objaśnienia do pojawiających się pojęć, czy opisywanych procesów. Zbyszek mógłby zostać koordynatorem przedsięwzięcia, rozdzielając pracę chętnym. Najpierw wersje robocze, a po wspólnych konsultacjach - ostateczne. Jak by co, to zgłaszam się na ochotnika i 1-2 wykładami mógłbym się zająć.

Konspekt(tłum.translat.)
Wszystkie wykłady
Wykłady 12-13 mam już fragmenty przetłumaczone - spróbuję skończyć
pozostałe do wyboru - kto pierwszy ten ma większy wybór :lol:
Nie bić się przy wyborze :mrgreen:
No i zobaczymy ilu będzie chętnych :!: :?: :?: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO