Teraz jest wtorek, 23 września 2025, 14:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 13:05 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]...
Warto byłoby abyście, w swoich przepisach WYJAŚNIALIi pewne stereotypy, taki jak to, np.: -„Winogrona jasne idealnie nadają się jako materiał na pierwsze wina”...

Pomijając te "winogrona jasne" (wystarczy troszkę dobrej woli przy czytaniu i przyjąć, że chodzi o wszelkie odmiany dające białe a nie czerwone wino) to mam spore wątpliwości czy aby faktycznie zrobienie białego wina jest łatwiejsze, zwłaszcza dla początkującego.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 20:37 
oryks nie potrzeba nam złośliwości, je wiem jaka jest różnica pomiędzy odmianami jasnymi, ciemnymi, deserowymi, przerobowymi etc,,

ale !!!!

przeraża mnie wiedza zwykłych ludzi, np. w sytuacjach kiedy pytaja mnie o 'sadzonki winogron' a nie 'sadzonki winorośli' (itp) , niby wiadomo o co chodzi, podobnie jak z tą dobrą wolą o której piszesz, ale nie tak do końca, i warto aby na każdym kroku być dokładnym, w ten sposób podnosi się poziom edukacji społeczeństwa, ja w moim poście tylko poprosiłem o takie właśnie podejście autorów do swojego pisania, jednocześnie podkreśliłem , ze fajna stronkę chłopaki robią, ale co oni zrobią dalej to niespecjalnie mnie obchodzi,

także spokojnie,
powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 08:05 
Kiper
Kiper

Ależ zbigu gdzie Ty dopatrzyłeś się złośliwości w mojej wypowiedzi ?!
Napisałem tylko, że dla mnie gorsze od "jasnych winogron" czy "sadzonek winogron" są pokutujące powszechnie stereotypu o uprawie (cięcie !), wyrobie wina czy też, że nasze winogrona są, muszą niemal, być kwaśne.
Nie powiem też złego słowa o wspomnianej stronie, nie przeszkadza mi ten brak precyzji. Wczoraj czytałem w "Działkowcu" art. Pana RM o wiosennych pracach przy wionorośli, też miał kilka uproszczeń.
Właściwie pewne uproszenia są konieczne aby temat mógł być strawny dla kogoś o znikomej jego znajomości.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1